Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris „sveikina tai, kad sekmadienį įvyks ES užsienio reikalų ministrų susitikimas“, sakė šaltinis ministerijoje.

„Galiu patvirtinti, kad... (ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pakvietė užsienio reikalų ministrus atvykti į Briuselį sekmadienį vakare neoficialių pietų ir apsikeisti nuomonėmis dėl JAV ir ES santykių plėtros po rinkimų JAV“, – trečiadienį sakė F. Mogherini atstovė.

28 ES šalių užsienio reikalų ministrai ateinantį pirmadienį turėjo surengti eilinį savo susitikimą, kuriame pagrindinis dėmesys turėjo būti skirtas Turkijai, tačiau netikėta D.Trumpo pergalė sukėlė nerimo bangą Europoje, kad naujasis Amerikos lyderis gali peržiūrėti JAV įsipareigojimus NATO.

Anksčiau ES lyderiai Donaldas Tuskas ir Jeanas-Claude'as Junckeris pakvietė D. Trumpą į viršūnių susitikimą „nubrėžti mūsų santykių kursą artimiausiems ketveriems metams“.

„Šiandien svarbiau nei kada nors stiprinti tarpatlantinius ryšius“, – sakoma jų laiške, kuriame pabrėžiama būtinybė bendradarbiauti virtinės rimtų iššūkių akivaizdoje, įskaitant kovą su „Islamo valstybės“ džihadistais ir krizę Ukrainoje.

Mes turėtumėme negailėti pastangų užtikrinti, kad šie mus jungiantys ryšiai išliktų tvirti ir ilgalaikiai“, – nurodoma laiške.