Premjerė Theresa May sušaukė posėdį aptarti tolesniems žingsniams po pirmadienio vakarą Bendruomenių Rūmuose įvykusio balsavimo, per kurį nė viena alternatyva jos Briuselyje suderintam „Brexit“ susitarimui nesulaukė pakankamo parlamentarų palaikymo. Išstojimo iš ES sutartį JK įstatymų leidėjai jau triskart atmetė.

Briuselis nustatė JK terminą iki balandžio 12 dienos ratifikuoti tą susitarimą arba pasiūlyti kitą „Brexit“ kelią, antraip valstybė tiesiog „iškris“ iš Bendrijos.

Įstatymų leidėjai praėjusią savaitę surengė balsavimą dėl aštuonių „Brexit“ alternatyvų, tačiau nė vienai iš jų nepritarė.

Pirmadienį Bendruomenių Rūmuose balsuota dėl keturių alternatyvų, tačiau ir vėl dauguma parlamentarų pasisakė prieš jas visas, o vyriausybės nariai susilaikė.

Vis dėlto vienas iš pasiūlymų, scenarijus, kad JK po „Brexit“ liktų muitų sąjungoje su ES, buvo atmestas menka trijų balsų persvara.

Tuo metu „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay užsiminė, kad vyriausybė gali nuspręsti surengti ketvirtą balsavimą parlamente dėl „Brexit“ sutarties.

Tuo atveju, jeigu Bendruomenių Rūmai pritartų Th. May suderėtai išstojimo sutarčiai, JK galėtų išvengti tolesnio „Brexit“ atidėjimo ir palikti ES be būtinybės dalyvauti gegužės pabaigoje vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

„Kad užtikrintų tolesnį atidėjimą, vyriausybė turės ES pateikti patikimą pasiūlymą“, – tvirtino S. Barclay.

„Vienintelis variantas yra rasti būdą, leisiantį JK išstoti turint susitarimą, – pridūrė jis. – Geriausia veiksmų eiga yra padaryti tai kaip galima greičiau.“

S. Barclay informavo, kad antradienį vyriausybės nariai susitiks aptarti pirmadienio balsavimo rezultatų ir diskutuos, „kaip turėtume elgtis“ toliau.

„Atsidurti prie bedugnės“

Pasak Europos Parlamento „Brexit“ reikalų komiteto pirmininko Guy Verhofstadto, po pirmadienio balsavimo JK parlamente beveik neišvengiamas tapo scenarijus, kad šaliai teks trauktis iš ES be jokio susitarimo.

„Bendruomenių Rūmai vėl balsavo prieš visus variantus. Kietas „Brexit“ yra beveik neišvengiamas“, – pareiškė buvęs Belgijos premjeras G. Verhofstadtas.

ES paskelbė, kad balandžio 10-ąją vyks neeilinis ES viršūnių susitikimas, ir perspėjo, kad jei tądien Londonas nepateiks jokio plano, JK gali tekti po dviejų dienų nutraukti ryšius su savo didžiausia prekybos partnere ir taip sukelti ekonomikos chaosą.

Londono Karaliaus koledžo politikos profesorius Anandas Menonas naujienų agentūrai AFP sakė, kad antradienio vyriausybės posėdis turėtų būti „palyginti optimistiškas“.

„Kabinetas gali pasakyti: „Gerai, galbūt yra tinkamos sąlygos grįžti į parlamentą ketvirtą kartą su ponios May susitarimu“ ir parlamentui pasakyti: „Žiūrėkit, davėme jums du šansus kažką sugalvoti, bet jums abu kartus nepavyko. Balsuokit už šį susitarimą, antraip kitą savaitę bus tikras pavojus (išstoti) be susitarimo“, – kalbėjo britų politologas.


Per 2016-ųjų vasarą surengtą referendumą 52 proc. piliečių balsavo už tai, kad JK paliktų ES, tačiau nuo to laiko nesutariama dėl „skyrybų“ ir būsimų santykių su Briuseliu sąlygų.

Dėl kilusio politinio chaoso Th. May teko prašyti ES atidėti „Brexit“ datą, kuri iš pradžių buvo kovo 29-oji.

M. Barnier: chaotiškas „Brexit“ tampa vis labiau tikėtinas

Vyriausiasis Europos Sąjungos derybininkas Michelis Barnier antradienį pareiškė, kad „Brexit“ be susitarimo scenarijus „kasdien tampa vis labiau tikėtinas“, Jungtinės Karalystės parlamentui išvakarėse nepavykus susitarti dėl alternatyvios išstojimo strategijos.

M. Barnier teigimu, „tebesitikime, kad galima to išvengti“, jei Londonas intensyviai stengsis surasti išeitį iš aklavietės iki balandžio 10-osios neeilinio ES viršūnių susitikimo. Jei JK jokio plano nepateiks, šaliai teiks be susitarimo palikti ES balandžio 12-ąją.

Nepaisant sunkumų, kuriuos sukeltų chaotiškas išstojimas, „ES pavyks su tuo susitvarkyti“, sakė M. Barnier. Vis tik jis perspėjo, kad „ne viskas bus sklandu“.

Jei JK paliktų ES be susitarimo, iškart po balandžio 12-osios būtų įvesta pasienio kontrolė, šalis per naktį nutrauktų ryšius su artimiausia prekybos partnere.

Theresa May

Atmetė visas keturias alternatyvas

Britų parlamentarai pirmadienį vakare nubalsavo prieš visas keturias alternatyvas triskart atmestam ministrės pirmininkės Theresos May „Brexit“ susitarimui.

Šįkart „indikacinis“ balsavimas vyko kiek kitaip negu įprasta: užuot susirinkę atskirose salėse ir taip pademonstravę savo pritarimą arba nepritarimą kuriam nors konkrečiam klausimui, įstatymų leidėjai gavo popierinius balsalapius su išvardytais visais keturiais pasirinkimais.

Tarp pirmadienį balsavimams pateiktų galimybių buvo du pasiūlymai, kuriais siekiama išlaikyti glaudžius ekonominius ryšius tarp Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos.

Pagal vieną iš jų Jungtinė Karalystė po „Brexit“ liktų muitų sąjungoje su ES. Tuomet šalis išlaikytų glaudžius prekybos ryšius su ES, bet prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos turėtų būti įvestos supaprastintos tikrinimo procedūros. Vis dėlto ši priemonė užkirstų kelią Londonui savarankiškai sudarinėti prekybos susitarimus su kitomis šalimis, tad Th. May ne kartą atmetė tokią galimybę. Pirmadienį šis scenarijus buvo atmestas menkute persvara – 276 balsais prieš 273.

Michelis Barnier

Antrasis scenarijus numatė, kad Britanija liktų bloko bendrojoje prekių ir paslaugų rinkoje. Tokiu atveju šalis galėtų įgyti statusą, šiuo metu turimą Norvegijos arba Šveicarijos. Jungtinė Karalystė išlaikytų judėjimo laisvę, todėl Britanijos piliečiai išsaugotų teisę gyventi ir dirbti ES šalyse, o Bendrijos piliečiai – Britanijoje. Ši priemonė buvo atmesta 282 balsais prieš 261

Kita galimybė – bet kokį parlamento priimtą „Brexit“ susitarimą pateikti tvirtinti plebiscite. Priemonė atmesta 292 balsais prieš 280.

Ketvirtas pasiūlymas numato, kad iškilus pavojui, kad Britanija turės išstoti iš ES be jokio susitarimo, bus imtasi tam tikrų žingsnių šiam scenarijui išvengti. Likus dviem dienoms iki tokio išstojimo datos vyriausybė būtų įpareigota siekti, kad terminas būtų atidėtas. Jeigu ES nesutiktų pratęsti proceso, numatytą išstojimo dieną parlamentarų būtų paprašyta pasirinkti „Brexit“ be sutarties arba apskritai jį atšaukti. Šis scenarijus atmestas 292 balsais191

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow šiuos pasiūlymus atrinko iš aštuonių pateiktų idėjų.

Menka persvara

Pagal vieną iš pasiūlymų, dėl kurių balsuota pirmadienį, JK po „Brexit“ liktų muitų sąjungoje su ES. Tuomet šalis išlaikytų glaudžius prekybos ryšius su ES, bet prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos turėtų būti įvestos supaprastintos tikrinimo procedūros.

Vis dėlto ši priemonė užkirstų kelią Londonui savarankiškai sudarinėti prekybos susitarimus su kitomis šalimis, tad Th. May ne kartą atmetė tokią galimybę. Šis scenarijus buvo atmestas menka persvara – 276 balsais prieš 273.

Antrasis scenarijus numatė, kad Britanija liktų bloko bendrojoje prekių ir paslaugų rinkoje. Tokiu atveju šalis galėtų įgyti statusą, šiuo metu turimą Norvegijos arba Šveicarijos.

Jungtinė Karalystė išlaikytų judėjimo laisvę, todėl Britanijos piliečiai išsaugotų teisę gyventi ir dirbti ES šalyse, o Bendrijos piliečiai – Britanijoje. Ši priemonė buvo atmesta 282 balsais prieš 261

Kita galimybė – bet kokį parlamento priimtą „Brexit“ susitarimą pateikti tvirtinti plebiscite. Priemonė atmesta 292 balsais prieš 280.

Ketvirtas pasiūlymas numatė, jog iškilus pavojui, kad Britanija turės išstoti iš ES be jokio susitarimo, bus imtasi tam tikrų žingsnių šiam scenarijui išvengti. Likus dviem dienoms iki tokio išstojimo datos vyriausybė būtų įpareigota siekti, kad terminas būtų atidėtas.

Theresa May

Jeigu ES nesutiktų pratęsti proceso, numatytą išstojimo dieną parlamentarų būtų paprašyta pasirinkti „Brexit“ be sutarties arba apskritai jį atšaukti. Šis scenarijus atmestas 292 balsais prieš 191.

Parlamentaras Nickas Bolesas, kuris pateikė pasiūlymą dėl Britanijos susiejimo su ES bendrąja rinka, po pirmadienio balsavimo paliko Th. May Konservatorių partiją.

„Atidaviau viską, kad pamėginčiau surasti kompromisą, – parlamentui sakė N. Bolesas. – Man smarkiai nepavyko, nes mano partija atsisako (siekti) kompromiso. Todėl apgailestaudamas pareiškiu, kad toliau nebegaliu priklausyti šiai partijai.“

Kad parlamente turėtų bent minimalią daugumą, konservatoriai yra priklausomi nuo Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) paramos, o pasitraukus N. Bolesui, ta parlamentinė dauguma dar labiau susitraukė.