Kaip rašo dialog.ua, okupantai negali atsitokėti po sprogimo ir bepiločio atakos prieš Engelse esantį strateginės aviacijos aerodromą ir panikuoja socialiniuose tinkluose.

„Telegram“ kanalo „Astra“ žiniomis, per ataką apgadinti du bombonešiai „Tu-95“.

„Sužeisti du kariškiai, jie nugabenti į ligoninę“, – sakoma pranešime.


Vieno didžiausių rusiškų karinių „Telegram“ kanalų „ZAPISKI VETERANA“ įkūrėjus sukrėtė tas faktas, kad strategiškai svarbų Rusijos karinį objektą sėkmingai atakavo, kaip skelbiama prorusiškuose kanaluose, Ukrainos bepilotis.

„Strateginių raketnešių „TU“ bazę Engelse atakavo pigiu bepiločiu. Dar kartą: BRANDUOLINĮ GINKLĄ GALINČIŲ NEŠTI STRATEGINIŲ RAKETNEŠIŲ BAZĖ BUVO ATAKUOTA CH*** BEPILOČIU“, – rašo rusai.

Rusų tinklaraštininkas Anatolijus Nesmianas savo „Telegram“ kanale atkreipia dėmesį į Rusijos karių neatsargumą: sprendžiant iš palydovinių nuotraukų, jie nepaiso elementarių saugumo taisyklių ir lėktuvus stato labai arti vienas kito.

Tu-95

„Viešai prieinama Engelse esančios aviacijos bazės nuotrauka iš kosmoso. Gražu, sparnas prie sparno, be jokios priedangos, stovi visas Rusijos strateginis potencialas, viena iš trijų branduolinės triados dalių. Trys raketos – ir potencialas lygus nuliui. Keturios – ir potencialas tampa neigiamas. Čia kur bepataikysi – prašauti neįmanoma“, – pabrėžė jis.

Kaip skelbia „The Bell“, šios atakos politinė reikšmė yra didžiulė. Tai pagrindinė strateginės aviacijos, esančios Rusijos branduolinės triados dalimi, bazė. Būtent iš jos kyla lėktuvai, raketomis atakuojantys Ukrainos teritoriją – nuo bazės iki fronto linijos yra apie 700 kilometrų. Nuo Diagilevo, kur bazuojasi „Tu-22M3“ – 500 kilometrų.

Jeigu bepilotis atskrido iš Ukrainos, vadinasi, pirma, Ukraina turi bepiločių, analogiškų bent jau rusiškiems „Geranei“, kurių veiksmingasis nuotolis siekia 1 000 kilometrų, antra, kad ukrainiečių bepilotį praleido Rusijos priešlėktuvinė gynyba.

Jeigu jis buvo paleistas Rusijos teritorijoje, tai reiškia, kad Rusijoje veikia viena ar kelios diversantų grupės, gebančios įvežti, surinkti ir paleisti gana didelį (spendžiant iš sprogimo kadrų) bepilotį.

Delfi primena, kad Rusijos žiniasklaida pranešė, kad pirmadienį dviejose Rusijos oro bazėse nugriaudėjo sprogimai.

Pranešama, kad vienas iš sprogimų įvyko bazėje, kurioje laikomi branduolinius užtaisus galintys nešti strateginiai bombonešiai, dalyvavę rengiant smūgius Ukrainai.

Nei Ukrainos, nei Rusijos valdžios institucijos iš karto nekomentavo galimų sprogimo priežasčių.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad anksti pirmadienį, sprogus benzinvežiui vienoje Riazanės oro bazėje Rusijos vakaruose, žuvo trys kariškiai, dar šeši buvo sužeisti, taip pat buvo apgadintas lėktuvas. Šioje bazėje yra įsikūrę vadinamieji tolimųjų skrydžių degalų lėktuvai, kurie skirti ore papildyti bombonešių degalų atsargas.

Nei viena iš valstybinių naujienų agentūrų, pranešusių apie šį incidentą, nenurodė, kas sukėlė sprogimą.

Tuo metu Saratovo srities palei Volgą pareigūnai pranešė, kad tikrina pranešimus apie sprogimą Engelso oro bazės teritorijoje, kurioje laikomi strateginiai bombonešiai „Tu-95“ ir „Tu-160“, dalyvavę rengiant smūgius Ukrainai. Šie bombonešiai gali nešti branduolinius ginklus.

Saratovo srities gubernatorius Romanas Busarginas sakė, kad civiliniams objektams žala nepadaryta, ir pridūrė, kad valdžios institucijos tikrina, ar nebuvo incidentų kariniuose objektuose.

Regioninė žiniasklaida pranešė apie galingą sprogimą netoli Engelso bazės, o kai kurie gyventojai teigė matę iš tos vietos sklindantį šviesos blyksnį.

Rusų žiniasklaidos tvirtinimu, už kelių šimtų kilometrų nuo Ukrainos esantį aerodromą atakavo dronai. Rusijos gynybos ministerija kol kas to nekomentavo.

Paklaustas, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo informuotas apie sprogimą Engelso bazėje, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė, kad prezidentas reguliariai informuojamas apie vykstančius įvykius.

Jis teigė, kad visi kiti klausimai turėtų būti perduoti Gynybos ministerijai.

Šie pranešimai sukėlė spėlionių, kad už sprogimus gali būti atsakinga Ukraina. Abi vietos yra už kelių šimtų kilometrų nuo Ukrainos sienos.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychaila Podoliakas pašiepė rusus dėl incidento Engelse, tačiau Kyjivas neprisiėmė atsakomybės nė už vieną incidentą.

„Žemė yra apvali – tai Galilėjaus atradimas. Kremliuje astronomija nebuvo studijuojama, pirmenybę teikiant dvaro astrologams. Jei ji būtų buvusi [studijuojama], jie būtų žinoję: jei kas nors paleidžiama į kitų šalių oro erdvę, anksčiau ar vėliau nežinomi skraidantys objektai sugrįš į paleidimo vietą“, – tviteryje parašė M. Podoliakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)