Šį pareiškimą Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė JAV prezidentui Joe Bidenui pareiškus, kad Maskva turės „sumokėti“ už kišimąsi į rinkimus Amerikoje. Be to, J. Bidenas sakė sutinkąs su vertinimais, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „žudikas“.

„Rusijos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas buvo iškviestas į Maskvą konsultacijų, siekiant išanalizuoti, kas turėtų būti padaryta ir kur turėtų būti einama santykių su Jungtinėmis Valstijomis kontekste“, – sakoma Rusijos URM atstovės Marijos Zacharovos pranešime.

M. Zacharova sakė, kad Masvkai svarbiausia nustatyti, kaip būtų galima pataisyti JAV ir Rusijos ryšius, „kuriuos Vašingtonas pastaraisiais metais faktiškai nuvedė į aklavietę“.

Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas

Pasak jos, Rusija suinteresuota išvengti dvišalių santykių „negrįžtamo pablogėjimo, jeigu amerikiečiai supranta su tuo susijusią riziką“.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime niekaip neminimi J. Bideno pastarieji komentarai apie V. Putiną, bet nurodoma, kad Maskva nori išanalizuoti Amerikos prezidento darbo pirmąsias 100 dienų.

Duodamas interviu, kurį trečiadienį paskelbė televizija „ABC News“, J. Bidenas buvo paklaustas apie išslaptintą JAV žvalgybos ataskaitą, kurioje sakoma, kad V. Putinas stengėsi sutrikdyti jo kandidatavimą per pernai lapkritį vykusius JAV prezidento rinkimus ir padėti jo varžovui Donaldui Trumpui.

„Jis už tai sumokės“, – pareiškė 78 metų J. Bidenas.

Paklaustas, ar galvoja, kad V. Putinas, kaltinamas inicijavęs nuodijimo išpuolius prieš Kremliaus politinius oponentus, yra „žudikas“, J. Bidenas atsakė: „Taip.“

Toks pareiškimas sudaro ryškų kontrastą ankstesnio amerikiečių lyderio Donaldo Trumpo atkakliam nenorui pasakyti ką nors neigiama apie rusų prezidentą.

Trečiadienį JAV vyriausybė taip pat paskelbė išplėsianti anksčiau šį mėnesį įvestus eksporto į Rusiją suvaržymus, bausdama Maskvą už šiuo metu įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą.

Naujosios priemonės įsigalios nuo ketvirtadienio. Prekybos departamentas nurodė, kad Rusijai nebus galima tiekti daugiau dėl nacionalinio saugumo priežasčių kontroliuojamų prekių, taip pat tam tikrų technologijų, programinės įrangos ir detalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1131)