Antradienį Turkija pasmerkė B. Netanyahu „akivaizdų rasizmą“, kai šis pavadino Izraelį tik „žydų tautos“, o ne visų jo piliečių valstybe.

Izraelio premjeras tai pareiškė kilus ginčui internete, kurį įplieskė aštriais pasisakymais garsėjanti dešiniojo sparno kultūros ministrė Miri Regev. Į ginčą, kilusį šaliai rengiantis balandį vyksiantiems rinkimams, įsitraukė ir Holivudo žvaigždė Gal Gadot.

B. Netanyahu dešiniajai partijai „Likud“ priklausanti M. Regev viename interviu televizijai įspėjo rinkėjus nebalsuoti už pagrindinę premjero partijos politinę varžovę, nes ji esą sudarytų politinį aljansą su Izraelio arabams atstovaujančiomis partijomis. Visgi toks scenarijus mažai tikėtinas.

Reaguodama į ministrės žodžius, Izraelio manekenė ir aktorė Rotem Sela socialiniame tinkle „Instagram“ parašė: „Kada po galais kas nors šioje vyriausybėje pasakys visuomenei, kad Izraelis yra visų jo piliečių valstybė ir kad visi žmonės buvo sukurti lygūs?“

B. Netanyahu instagrame atkirto manekenei: „Izraelis nėra visų jo piliečių valstybė.“

„Remiantis mūsų priimtu pagrindiniu pilietybės įstatymu, Izraelis yra žydų tautos – ir tik jos – nacionalinė valstybė“, – rašė premjeras, turėdamas galvoje pernai priimtą itin kontroversišką įstatymą.

Juostos „Nuostabioji moteris“ (Wonder Woman) žvaigždė G. Gadot stojo ginti R. Selos.

„Mylėkite savo kaimynus kaip pačius save“, – parašė aktorė sekmadienį vėlai vakare instagrame.

„Svarbu ne kairė ar dešinė, žydas ar arabas, netikintis ar tikintis“, – rašė G. Gadot.

„Svarbu dialogas. Dialogas dėl taikos, saugumo ir mūsų tolerancijos vienas kito atžvilgiu“, – pažymėjo ji.

Antradienį Turkijos vadovo atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas pakomentavo B. Netanyahu išsakytą poziciją.

„Griežtai smerkiu šį akivaizdų rasizmą ir diskriminaciją“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ turkų ir anglų kalbomis.

B. Netanyahu neliko skolingas – trečiadienį anksti ryte jo biuras išplatino pareiškimą, kuriame rašoma: „Turkijos diktatorius R. T. Erdoganas puola Izraelio demokratiją, kai turkų žurnalistai ir teisėjai siunčiami į jo kalėjimus.“

„Nieko sau sąmojis!“ – priduriama pareiškime.

Turkijos ir Izraelio santykiuose dažnai tvyro įtampa, o palestiniečių gynėju save laikantis R. T. Erdoganas nevengia pažerti kritikos žydų valstybės politikai.

Turkija ir Izraelis 2016 metais pagaliau susitaikė po dvišalius santykius smarkiai sugadinusio incidento, kai 2010-aisiais Izraelio komandosai šturmavo Turkijos laivą, mėginusį pasiekti žydų valstybės blokuojamą Gazos Ruožą.

Kritikai kaltina B. Netanyahu demonizuojant Izraelio arabus, sudarančius maždaug 17,5 proc. visų gyventojų, ir taip mėginant užsitikrinti didesnę nacionalistų paramą per balandį vyksiančius rinkimus.

Didžiausią iššūkį premjerui kelia centristų politinis aljansas, kuriam vadovauja įtakingas buvęs gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininkas Benny Gantzas ir buvęs finansų ministras Yairas Lapidas.