Jungtinėje Karalystėje buvo nustatyti šeši atmainos, kilusios Amazonės mieste Manause mieste, atvejai, – tačiau paskutinio ligonio tapatybė buvo nežinoma, nes koronaviruso testą atlikęs asmuo nepaliko savo kontaktinių duomenų.

Praėjusį trečiadienį paieškos susiaurėjo iki 379 namų ūkių pietinėje Anglijos dalyje, ir tas asmuo buvo surastas pietiniame Londone, penktadienį per spaudos konferenciją pranešė šalies sveikatos sekretorius Mattas Hancockas.

M. Hancockas teigė, kad geriausia žinia, kad „šis žmogus liko namie“ ir kad nėra jokių „tolesnio perdavimo“ ženklų.

Testavimas tęsiamas siekiant minimizuoti atmainos, žinomos kaip P1, plitimą.

Dingusio paciento paieškos sukėlė susirūpinimą vyriausybėje, nes vis dar nežinoma, ar braziliškoji atmaina yra atspari Jungtinėje Karalystėje šiuo metu naudojamoms vakcinoms.

Nors vakcinacijos programa Jungtinėje Karalystėje kol kas sėkmingai vykdoma – jau paskiepyti du iš penkių suaugusių asmenų, – šis epizodas atkreipia dėmesį į iššūkius, kylančius mėginant atsekti, kaip virusas plinta šalyje, pasitelkus testų ir atsekimo sistemą.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas perspėjo, kad atmainos, galimai atsparios vakcinoms, atsiradimas gali pakoreguoti planuojamus terminus atveriant jau daugiau nei du mėnesius karantinų kaustomą ekonomiką. Nebūtinų prekių parduotuvės ir lauko kavinės turėtų atnaujinti savo veiklą balandį.