Naujausiame verslo dienraščio „Calcalist“ sensacingame pranešime teigiama, kad „Pegasus“ buvo naudojama prieš buvusio premjero Benjamino Netanyahu sūnų, aktyvistus, aukšto rango vyriausybės pareigūnus, verslininkus ir kitus asmenis.

Anksčiau „Calcalist“ teigė, kad prieštaringai vertinamą kenkėjišką programą, galinčią telefoną paversti kišeniniu šnipinėjimo įrenginiu, policija naudojo prieš protestus rengusius B. Netanyahu oponentus.

Kelios valandos po pirmadienį pasirodžiusio pranešimo N. Bennettas pažadėjo, kad jo vyriausybė „nepaliks to be atsako“.

„Teigiama, kad įvyko labai rimtų dalykų“, – pareiškime pažymėjo premjeras ir pridūrė, kad „Pegasus“ yra „svarbus kovos su terorizmu ir sunkiais nusikaltimais įrankis“.

„Tačiau jis neturėjo būti naudojamas duomenų vagystės kampanijoms, nukreiptoms prieš Izraelio visuomenę ar pareigūnus, todėl turime tiksliai suprasti, kas įvyko“, – nurodė N. Bennetas.

Vyriausybės vadovui pažadėjus imtis veiksmų, viešojo saugumo ministras Omeras Barlevas pareiškė, kad paprašys Teisingumo ministerijos leisti suformuoti vyriausybinę tyrimo komisiją.

Pasak O. Barlevo, jei tokiam žingsniui bus pritarta, tyrimui vadovaus vienas į pensiją išėjęs teisėjas. Jis gautų įgaliojimą apklausti visus reikalingus asmenis politinėje, teisinėje ir saugumo sistemose, kad atskleistų „pilietinių teisių ir privatumo pažeidimus“.

„Pegasus“ yra izraeliečių įmonės NSO sukurta kenkėjiška programinė įranga, atsidūrusi prieš kelis mėnesius prasidėjusio tarptautinio skandalo centre. Pasipiktinimas kilo paaiškėjus, kad šis produktas buvo naudojamas šnipinėjant įvairių šalių aktyvistus, politikus, žurnalistus ir net valstybių vadovus.

Žydų valstybė anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad leido dalintis tokiomis technologijomis su šalimis, kur prasta žmogaus teisių padėtis. Tačiau „Calcalist“ pranešimai sukėlė pasipiktinimą ir šalies viduje.

Prezidentas Isaacas Herzogas pareiškė, kad iškilo pavojus pagrindinių Izraelio institucijų patikimumui.

„Negalime prarasti savo demokratijos. Negalime prarasti savo policijos. Ir tikrai negalime prarasti visuomenės pasitikėjimo jomis. Tam reikia atlikti išsamų ir kruopštų tyrimą“, – pabrėžė I. Herzogas, komentuodamas „Calcalist“ pranešimą.

„Šokiruotas“

Remiantis „Calcalist“, kenkėjiška programa buvo panaudota prieš dešimtis asmenų, kurie net nebuvo įtariami dėl jokios nusikalstamos veikos, ir policijai negavus privalomo teismo leidimo jos panaudojimui.

Tarp tokių asmenų buvo aukšto rango Finansų, Teisingumo ir Susisiekimo ministerijų pareigūnai, žymus verslininkas Rami Levy, miestų merai, izraeliečiai iš Etiopijos, vadovavę protestams prieš numanomą netinkamą policijos elgesį.

„Calcalist“ taip pat pranešė, kad taikiniu buvo tapęs pagrindinis liudytojas tebenagrinėjamoje B. Netanyahu korupcijos byloje Ilanas Yeshua, buvęs naujienų svetainės „Walla“ vadovas.

Taikinių sąraše taip pat buvo vienas iš ekspremjero sūnų Avneris Netanyahu.

„Esu tikrai šokiruotas“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

B. Netanyahu yra kaltinamas neteisėtomis paslaugomis mainais į palankų jo nušvietimą žiniasklaidoje, įskaitant portalą „Walla“. Ekspremjeras kaltinimus neigia.

Jo teisininkai pirmadienį pareikalavo sustabdyti teismo procesą, kol bus ištirta naujausia į viešumą iškilusi informacija.

Praėjusią savaitę teismas sulaukė dar vieno smūgio, daugybei Izraelio transliuotojų paskelbus, kad policija galėjo naudoti šnipinėjimo įrangą prieš Shlomo Filberą, buvusį ilgametį B. Netanyahu sąjungininką, vėliau sutikusį tapti valstybės liudytoju.

Tuose pranešimuose, kuriuos B. Netanyahu palygino su „žemės drebėjimu“, programa „Pegasus“ nebuvo minima.

Pegasus“ yra programa, pajėgi įjungti telefono kamerą ar mikrofoną ir rinkti iš jo duomenis.

„Pegasus“ sukūrusi Izraelio bendrovė „NSO Group“ neigia bet kokią savo atsakomybę, susijusią su šiuo skandalu. Ji teigia nesanti atsakinga už klientui parduotos sistemos valdymą, be to, ji esą neturi prieigos prie jos surinktų duomenų.