Mula Omaras vadovavo afganų talibams 2001-aisiais kare su JAV. Nuo tada jo buvimo vieta buvo nežinoma. JAV už informaciją, padėsiančią jį suimti, siūlė 10 mln. dolerių atlygį.

Pakistano vyriausybės šaltinių duomenimis, M. Omarą prieš dvejus metus, 2013-ųjų liepą, nužudė nuo Talibano atskilusios grupuotės „Afganistano islamo judėjimas „Fidai Mahaz“ vadai mula Akhtaras Muhammadas ir Gullas Agha. Judėjimo atstovas Qari Hamza, anot žiniasklaidos, tai patvirtino.

Tiesa, Pakistano laikraštis „The Express Tribune“ rašo, kad M. Omaras mirė nuo tuberkuliozės.

Apie M. Omarą buvo labai mažai žinoma. Jis praktiškai niekada nesirodė viešumoje, yra tik keletas jo nuotraukų.

Balandį Talibanas paskelbė savo vado biografiją. Joje rašoma, kad M. Omaras gimė 1960 metais Kandaharo provincijoje Pietų Afganistane. Dėl sovietinių dalinių invazijos 1979-aisiais jis nutraukė savo studijas. Per mūšius su rusais M. Omaras neteko dešinės akies.

Apie M. Omaro mirtį pastaraisiais metais buvo pranešta ne kartą, tačiau Talibanas tai nuolat neigė. Dabar esą ruošiamas pareiškimas. Sykį skelbta, kad jis nukautas Pakistano genčių regione per JAV bepiločio ataką.

Kiti šaltiniai teigė, kad jis Pakistano ligoninėje mirė nuo hepatito B.

Praėjusią savaitę ramadano pabaigos šventės proga buvo paskelbtas tariamas M. Omaro pareiškimas, kuriame jis taikos derybas tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės vadino „teisėtomis“.

Pirmieji tiesioginiai pokalbiai tarp ekstremistų ir Afganistano vyriausybės prasidėjo liepos 15-ąją Pakistane. Gali būti, kad pareiškimą surašė kiti Talibano atstovai.

Patvirtino Afganistano prezidentūra

Atnaujinta 20.27 val. Talibano vyriausiasis vadas mula Mohammadas Omaras mirė prieš dvejus metus Pakistane, trečiadienį pranešė Afganistano prezidentūra, patvirtinusi anksčiau vyriausybės ir kariškių šaltinių skelbtą šią žinią.

Sukilėliai oficialiai nepatvirtino Talibano vyriausiojo vado mirties; tačiau jis viešai nebuvo pasirodęs no 2001-ųjų, kai JAV vadovaujamos tarptautinės pajėgos įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė tuometinę Talibano vyriausybę Kabule.

„Afganistano Islamo Respublikos vyriausybė, remdamasi patikima informacija, patvirtina, kad mula Mohammadas Omaras, Talibano vadovas, mirė Pakistane 2013-ųjų balandį“, – nurodoma prezidentūros pranešime.

Afganistano žvalgyba patvirtino mirtį

Atnaujinta 17.48 val. Afganistano pagrindinė žvalgybos agentūra trečiadienį pranešė, kad atsiskyrėlis Talibano vadas mula Mohammadas Omaras yra miręs daugiau kaip prieš dvejus metus.

Abdulas Hassibas Seddiqi, Afganistano nacionalinio saugumo direktorato atstovas spaudai, trečiadienį patvirtino, kad mula Omaras mirė ligoninėje Pakistane Karačio mieste 2013-ųjų balandį.

„Mes patvirtiname, kad jis miręs“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“.
Šis patvirtinimas pareikštas likus dviem dienoms iki planuojamo Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovų susitikimo Pakistane, kur turėtų prasidėti antrasis oficialus taikos derybų ratas.
Aukšto rango vyriausybės patvirtino, kad susitikimas įvyks kurortiniame Mario mieste, kuriame liepos 7-ąją įvyko pirmasis derybų ratas.

Jis sakė, kad į afganų delegaciją bus įtraukta viena moteris – Sediqa Balkhi iš Aukštosios taikos tarybos, kuriai pavesta siekti taikos su sukilėliais.

Mula Omaras viešumoje nesirodė mažiausiai nuo 2001 metų.

Kai kurie pranešimai taip pat rodo, jog mulos Omaro sūnus tikriausiai perėmė vadovavimą islamistų sukilėlių judėjimui, kuris kaunasi su Afganistano vyriausybe, palaikoma Vakarų šalių.
Talibanas kol kas nekomentavo vyriausybės pareiškimo apie Omarą, kuris jau anksčiau ne kartą buvo paskelbtas mirusiu.

Jei mula Omaras mirė, tai gali komplikuoti taikos procesą, nes tai reikštų, kad sukilėliai liko be savo nominalaus vadovo. Iki šiol jie, regis, veikė kolektyviai, tačiau, manoma, nesutaria dėl to, ar tęsti karą, ar derėtis su prezidento Ashrafo Ghani vyriausybe. Mulos Omaro mirtis gali sužadinti kovą dėl valdžios Talibano stovykloje, sako politologai, kai sukilėlių šaltiniai mini dabartinį pavaduotoją mulą Mansourą ir A.Omaro sūnų Mohammadą Yakoubą, kad jie abu gali pretenduoti užimti vado postą.

Pernai prezidentu tapęs A.Ghani karo užbaigimą paskelbė savo svarbiausiu prioritetu.