"Ši žinia buvo blanki, ir joje nebuvo jokių esminių pasiūlymų", - suvienijimo ministras Yu Woo-Ikas (Ju Vuikas) sakė žurnalistams.

Pažymėtina, kad Kim Jong Unas trečiadienį pats skaitė savo naujametinę kalbą, nors jo tėvas ir buvęs šalies lyderis Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras), miręs 2011 metų gruodį, tradiciškai patikėdavo šį uždavinį žiniasklaidai.

Toks pranešimas buvo pirmasis per pastaruosius 19 metų - nuo Kim Jong Uno senelio ir Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) mirties.

Savo kalboje Kim Jong Unas pažymėjo, kad būtina stiprinti jo neturtingos šalies ekonomiką ir mažinti įtampą tarp abiejų Korėjų, kurios formaliai tebekariauja.

"Svarbus uždavinys, siekiant nutraukti šalies padalijimą ir pasiekti jos pakartotinį suvienijimą - pašalinti konfrontaciją tarp Šiaurės ir Pietų, - sakė jis. - Ankstesni žingsniai abiejų Korėjų santykiuose rodo, kad konfrontacija tarp tėvynainių veda niekur kitur, tik į karą."

Yu Woo-Ikas sakė, kad Kim Yong Uno kalba gali būti adresuota naujoms arba kadenciją baigiančioms vyriausybėms Kinijoje, Japonijoje ir Pietų Korėjoje, tačiau pridūrė, kad Seulas turi istorinių priežasčių atsargiai vertingi užuominas apie taiką.

Ankstesnės pastangos bendrauti su Pchenjanu, vadovaujantis "gerais ketinimais", neužtikrino aiškios pažangos.

Tuo tarpu Pietų Korėjos išrinktoji prezidentė Park Geun-Hye (Pak Genhjė), kuri perims šalies vairą vasarį, užsiminė norinti geresnių santykių su Pchenjanu.