Su vienu iš jų tiesiogiai susijęs vienas generolas majoras iš Rusijos. Būtent jis įtariamas į Ukrainos teritoriją atgabenęs raketų kompleksą „Buk“.

Tokią informaciją pateikia Nyderlandų portalas nrc.nl, remdamasis šalies prokuratūros paskelbtais dokumentais, informuoja zn.ua.

Prokuratūros atstovai tvirtina neabejojantys garso įrašų, kuriuos gavo iš Ukrainos saugumo tarnybos, autentiškumu, nes juos nuodugniai patikrino.

Remiantis įrašais, vienas iš įtariamųjų, prisidėjusių prie Malaizijos lėktuvo „Boeing-777“ reiso MH17 tragedijos Ukrainoje, įvardijamas kaip Rusijos valstybinės žvalgybos valdybos pareigūnas Sergejus Petrovskis.

„Tai pirmoji konkreti užuomina, kad Nyderlandų prokuratūra tiria versiją, esą prie tragedijos galėjo prisidėti aukšto rango (buvę) Rusijos kariškiai“, – pabrėžia nrc.nl.

Iš viso Nyderlandų prokuratūra paskelbė keturis separatistų telefoninių pokalbių, susijusių su MH17tragedija, įrašus.

Vienas pokalbių Ukrainoje paviešintas dar 2014 metų liepą, tačiau Nyderlandų pareigūnai šią medžiagą paviešinti visuomenei nusprendė tik dabar.

Pokalbio metu vyras, slapyvardžiu Chmuryj (S. Petrovskis) sako, kad iš armijos pasitraukė 2014 metų balandį, jo rangas buvo generolas majoras.

Katastrofos metu S.Petrovskis buvo žvalgybos pareigūnas ir Igorio Strelkovo pavaduotojas Donecke.

Remiantis pokalbio turiniu, galima daryti išvadą, kad buvęs generolas majoras organizavo raketinės sistemos „Buk“ pervežimą į Donecką, o iš ten – gilyn į karinių veiksmų zoną.

„Nereikia niekur slėpti, ji dabar vyks būtent ten, ir tu puikiai supranti, kur“, – įraše savo pašnekovui Buriatui teigia S. Petrovskis.

Buvęs generolas kalba itin atsargiai: „Tai yra tai, apie ką aš galvoju?“.

Į klausimą Buriatas tiesiai šviesiai atsako: „Taip, taip, taip, „Buk“.