Būtina atsisakyti kelionių į Serbiją, Kosovą, Albaniją, Bosniją ir Hercegoviną, Šiaurės Makedoniją ir Juodkalniją, pabrėžė integracijos ministrė Susannė Raab, turėdama omenyje 530 000 Austrijoje gyvenančių žmonių, kurių šaknys yra buvusioje Jugoslavijoje.

Austrijoje jau fiksuota įvežtinių atvejų iš Vakarų Balkanų. Vidaus reikalų ministerija paskelbė apie intensyvias kontroles pasienyje.

Įvažiuoti į šalį bus galima tik turint neigiamą koronaviruso testą arba 14 dienų izoliuojantis.

Austrijoje pirmą kartą nuo gegužės per parą nustatyta daugiau kaip 100 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Kaip pranešė trečiadienį šalies Vidaus reikalų ministerija, per 24 valandas infekuotųjų skaičius padidėjo 107 žmonėmis.

Iki šiol Austrijoje užfiksuoti 17 873 užsikrėtimo atvejai, 705 infekuotieji mirė. Sveikatos apsaugos ministras Rudolfas Anschoberis trečiadienį per spaudos konferenciją pareiškė, kad naujų užsikrėtimo atvejų skaičiaus didėjimas „kelia nerimą“. „Mes labai rimtai žiūrime į situaciją“, - pabrėžė jis.

Nuo gegužės mėnesio šalyje per parą nustatytų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius nesiekė 100 ir sudarė 30-40.

Austrija pirmoji iš ES šalių dar balandžio 14 d. pradėjo švelninti kovos su koronaviruso plitimu priemones.

Kaip BBC rašo korespondentas Guy De Launey, Vakarų Balkanų šalys įgyvendino keletą griežčiausių priemonių Europoje, kad apribotų koronaviruso plitimą.

Vyriausybės įvedė visišką karantiną ilgaisiais savaitgaliais ir komendanto valandą, taip pat uždraudė keliauti tarp miestų.

Griežtos priemonės, regis, davė rezultatų, nes šio regiono užsikrėtimų skaičius tesudarė dalelę Europos Sąjungos (ES) vidurkio. Juodkalnija net paskelbė, kad yra vienintelė Europos valstybė, neturinti nė vieno COVID-19 sergančio žmogaus.

Visgi sušvelninus apribojimus, kai kuriose šalyse, įskaitant Šiaurės Makedoniją ir Bosniją, naujų atvejų skaičius ėmė rekordiškai didėti. Nors Serbija ir Juodkalnija yra ES žaliajame sąraše, šiose šalyse taip pat auga naujų užsikrėtimų skaičius, todėl neseniai Austrija buvo priversta įspėti keliaujančius į minėtąsias valstybes.

Serbija grąžino dalį apribojimų, bandydama neleisti situacijai tapti nevaldomai. Vyriausiasis šalies epidemiologas pareiškė, kad koronavirusas „artėja prie antrojo piko“.

Delfi primena, kad Europoje didėja nerimas dėl galimos antrosios koronaviruso bangos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią savaitę perspėjo, kad keliose Europos valstybėse koronavirusinės infekcijos atvejų pavojingai daugėja.

PSO Europos biuro direktorius Hansas Kluge perspėjo, kad 11-oje valstybių „paspartėjus pernašai, [viruso plitimas] labai atsigavo, todėl, jeigu [padėtis] toliau nebus kontroliuojama, sveikatos apsaugos sistemos vėl atsidurs ant [perdegimo]o ribos“.

H. Kluge konkrečių šalių nenurodė ir tikslios statistikos nepateikė.

Kai kuriose Portugalijos sostinės Lisabonos dalyse vėl įvestos karantino priemonės.

Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos federalinė žemė pirmadienį pratęsė karantiną koronaviruso smarkiai paveiktame rajone, kuriame COVID-19 ligos plitimas yra susijęs su židiniu vienoje skerdykloje.

Nors karantino priemonių Vokietijoje palaipsniui atsisakyta nuo gegužės mėnesio, praėjusį antradienį Giuterslo ir Varendorfo rajonai tapo pirmosiomis teritorijomis, kuriose karantinas buvo paskelbtas vėl iš naujo.

Jungtinės Karalystės (JK) mieste Lesteryje smarkiai padaugėjus COVID-19 atvejų, buvo paskelbtas griežtesnis karantinas, nors šalies premjeras Borisas Johnsonas siekia gyventojus po truputį sugrąžinti į įprastą gyvenimo ritmą.

JK yra viena iš koronaviruso labiausiai paveiktų valstybių, įtariamų mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius siekia daugiau nei 54 tūkst., vis dėlto pastarosiomis savaitėmis užsikrėtimo atvejų mažėja, o B. Johnsonas palaipsniui atšaukia kai kuriuos visoje šalyje taikomus apribojimus, kad atgaivintų ekonomiką.

Tačiau Lesterio mieste septynių dienų laikotarpiu 100 tūkst. žmonių teko 135 užsikrėtimo atvejai, ir šis rodiklis yra tris kartus didesnis nei toks pat rodiklis antrame šalies mieste pagal dabar fiksuojamus COVID-19 atvejus.

Per pastarąją savaitę 10 proc. visų patvirtintų COVID-19 atvejų Anglijoje yra užfiksuoti būtent Lesteryje, pranešė vyriausybė.

Europos Sąjunga antradienį sutiko atverti savo sienas 15-ai valstybių, iš kurių keliautojai į bloką galės atvykti nuo liepos 1-osios, bet Jungtinių Valstijų, kuriose koronavirusas tebeplinta, tarp šių šalių nėra.

Į sąrašą, kuris bus koreguojamas kas dvi savaites, pateko Kinija. Tačiau ES nurodė, kad Kinija turi panaikinti visus suvaržymus Europos piliečiams, atvykstantiems į jos teritoriją, ir tik tada Bendrija vėl leis atvykti kinams.

Galimybės neturės keliautojai iš tokių didelių valstybių kaip Rusija, Brazilija, Indija ir Turkija.

Į 27 ES nares ir dar keturias valstybes, priklausančias Šengeno erdvei, galės atvykti piliečiai iš šių šalių: Alžyro, Australijos, Kanados, Sakartvelo, Japonijos, Juodkalnijos, Maroko, Naujosios Zelandijos, Ruandos, Serbijos, Pietų Korėjos, Tailando, Tuniso ir Urugvajaus.

Taip pat tikimasi, kad šios šalys panaikins bet kokius draudimus, kuriuos gali būti įvedusios keliautojams iš Europos.