Pusę metų truksiantį pirmininkavimą blokui Rumunija perėmė jos vis labiau populistinei vyriausybei nesutariant su Briuseliu dėl įstatymo viršenybės principo ir kovos su korupcija.

Europos Komisija nori, kad Rumunijos kairiosios pakraipos vyriausybė atsisakytų prieštaringai vertinamų teismų reformų, ir sako, kad jomis pakertama kova su kyšininkavimu.

Per iškilmingą pirmo Rumunijos pirmininkavimo ES pradžios ceremoniją J.-C. Junckeris ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ragino šią šalį laikytis savo įsipareigojimų dėl Europos vertybių.

„Europos Sąjunga padaryta iš kompromisų, bet kai kalbama apie žmogaus teises, kai kalbama apie teisinę valstybę, kai kalbama apie pagarbą teisinei valstybei, kai kalbama apie kovą su korupcija, neįmanomas joks kompromisas“, – sakė J.-C. Junckeris.

Pirmininkaujant Rumunijai, ES pirmą kartą turi prarasti vieną narę: kovo 29 dieną iš bloko turi išstoti Didžioji Britanija. Taip pat turi vykti pažįstami vaidai dėl biudžeto ir Europos Parlamento rinkimai, per kuriuos proveržio tikisi euroskeptiškos partijos.

Vyriausybė neseniai ėmėsi tam tikros nacionalistinės retorikos, panašios į girdimą Vengrijoje ir Lenkijoje.

D. Tuskas, kuris 10 minučių trukusią savo kalbą auditorijos džiaugsmui pasakė vien rumuniškai, kalbėjo, kad šalis gali tapti „arba geru pavyzdžiu, arba skaudžiu perspėjimu“, ir įspėjo dėl populistinės politikos vilionių.

„Tiems Europos Sąjungoje, kurie galbūt galvoja, kad žaidimas ne pagal sutartas taisykles ir kampų kirtimas reiškia stiprybę, pasakysiu: jūs klystate. Tai reiškia silpnybę, – sakė D. Tuskas. – Tiems, kas sunkiai dirba gindami Europos vertybes, mūsų laisves ir teises, pasakysiu: kovokite toliau.“

Karštligišką Rumunijos politikos atmosferą pademonstravo tai, kad prie koncertų salės „Athenaeum“, kur vyko ceremonija, šimtai žmonių protestavo prieš vyriausybę.

Krito į akis, kad renginyje nedalyvavo įtakingiausiu Rumunijos žmogumi laikomas valdančiosios Socialdemokratų partijos (PSD) lyderis Liviu Dragnea (Livijus Dragnia), kuris ES yra pavadinęs neteisinga ir tvirtinęs, kad Briuselis siekia atimti iš Bukarešto „teisę turėti savo nuomonę“.