„Pirmą kartą tarp Sirijos ir Turkijos armijų kilo smarki kova“, – skelbia „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Skelbiama, kad Turkijos artilerija per bombardavimą pataikė į Sirijos karius, netrukus po to prasidėjo kova.

Al Asdiyah rajone, į pietus nuo Sirijos miesto Ras al Aino, tebesitęsia žiaurūs susirėmimai tarp Turkijos ginkluotųjų pajėgų bei joms lojalių grupuočių ir Basharo al Assado režimo ginkluotųjų pajėgų, rašoma SOHR puslapyje. Kovojančios pusės taip pat apsikeičia artilerijos ugnimi. Turkijos pajėgoms lojalios grupuotės surengė puolimą iš šiaurinės ir vakarinės dalių, pasitelkusios Turkijos bepiločius. Turkai pasiuntė karo lėktuvų ir apšaudo priešininkus raketomis – šeši režimo kovotojai buvo sužeisti.

Į šiaurę nuo Rakos, Tal Abyad miestelio rajone, Turkiją palaikančių sukilėlių grupuotės „Al Majd“ automobiliui užvažiavus ant minos žuvo vadas, o dar septyni grupuotės nariai patyrė įvairių sužeidimų.

Šį rytą Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija informavo, kad stebi tebesitęsiančius žiaurius susirėmimus tarp Sirijos demokratinių pajėgų bei režimo pajėgų ir Turkijai lojalių grupuočių, vykstančius prie Abu Rasino miesto, esančio tarp Tal Tamr ir Ras al Aino.

Vyksta smarkūs susišaudymai, Turkiją remiančioms grupuotėms padeda Turkijos bepiločiai. Nurodoma, kad įnirtingiausi mūšiai verda prie Al Arishah, Bab al Khair ir Um Oshbah miestelių.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija užfiksavo septynių režimo karių žūtį bei pranešė apie daugiau nei 14 sužeistų kareivių, nukentėjusių nuo artilerijos ugnies. Taip pat žuvo keturi sukilėlių grupuočių nariai bei buvo sužeistas vaikas iš Tal Mohamed kaimo. Jis paguldytas į Tal Tamr ligoninę.

Smarkūs susirėmimai tarp Ankarą remiančių kovotojų ir Sirijos demokratinių pajėgų užfiksuoti ir netoli Tal Abyad miesto.

Patruliuojantys rusai buvo apšaudyti

Šiaurės Sirijoje, prie sienos su Turkija, antradienį buvo apšaudyta grupė žmonių, tarp kurių buvo šiame regione patruliuojančių Rusijos karo policijos pareigūnų, per šį incidentą sužeisti penki žmonės, antradienį pranešė kurdų žiniasklaidos priemonės.

Pranešimuose sakoma, kad incidentas įvyko prie Darbasijos sienos perėjos – kaip tik tuo metu, kai ten atvyko Rusijos karo policija.

Vėliau buvo paskelbta, kad buvo sužeisti ne penki, o keturi asmenys, visi – civiliai.

Pranešimuose nurodome, kad šalia grupės sprogo sviedinys, paleistas iš vietos, kur dislokuotos šiame regione veikiančios Turkijos pajėgos.

Per Sirijos ir Turkijos pajėgų susirėmimą pasienyje žuvo šeši sirų kariai

Mažiausiai šeši Sirijos režimo kariai žuvo antradienį per įnirtingus Sirijos režimo pajėgų ir Turkijos kariuomenės susirėmimus, įsiplieskusius pirmą kartą nuo Ankaros pajėgų įsiveržimo į šiaurės rytų Siriją prieš tris savaites, pranešė karą stebinti organizacija.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) paskelbė, kad netoli Asadijos, esančios į pietus nuo pasienio miesto Ras al Aino, pajėgos apsikeitė šūviais ir artilerijos ugnimi.

„Pirmą kartą kilo intensyvios kovos tarp Sirijos ir Turkijos kariuomenių“, – pranešė organizacija.

Turkijos kariuomenė ir ją palaikančios pajėgos Sirijoje spalio 9 dieną atakavo kurdų kovotojus šiaurės rytinėje Sirijos dalyje, siekdamos sukurti maždaug 30 kilometrų pločio buferinę zoną.

„Per mūšius Asadijos gyvenvietės pakraštyje nuo Turkijos artilerijos ugnies žuvo penki režimo pajėgų kariai“, – pranešė SOHR vadovas Rami Abdelas Rahmanas.

Jis pridūrė, kad Ankarą palaikantys kovotojai – pagrindinės Turkijos operacijai padedančios sausumos pajėgos – įvykdė egzekuciją į nelaisvę paimtam vyriausybės pajėgų kariui.

Kurdų pajėgos anksčiau šį mėnesį sutiko atitraukti savo pajėgas iš maždaug 120 kilometrų ilgio pasienio ruožo, kur gyvena daugiausia arabai, bet nuo to laiko buvo pranešimų apie kilusius susirėmimus.

Turkija vėliau sudarė susitarimą su Sirijos vyriausybės pagrindine rėmėja Rusija dėl kurdų pajėgų atitraukimo nuo viso pasienio.

Po JAV kariuomenės atitraukimo bėdoje likusios kurdų pajėgos kreipėsi paramos į Sirijos vyriausybę.

Damaskas nedelsdamas išsiuntė savo pajėgas į šiaurę ir dabar turėtų jas dislokuoti palei didžiąją dalį pasienio ruožo, nors 10 kilometrų pločio juostoje nuo antradienio patruliavimą pradeda Rusijos ir Turkijos kariai.

Turkijos gynybos ministras: kurdų pajėgos vis dar nepasitraukė iš Šiaurės Sirijos

Kurdų Liaudies savigynos būriai (YPG) vis dar nepasitraukė iš pasienio ruožo Sirijos šiaurėje, teigia Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras. Ankara reikalauja, kad kurdų pajėgos pasitrauktų iš vadinamosios saugumo zonos, antraip Turkija grasina atnaujinsianti karinę operaciją prieš juos, praneša „Reuters“.

Pagal susitarimą, kurį pasiekė Turkijos ir Rusijos prezidentai Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas, iki antradienio 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku visi 30 km pločio pasienio ruože Sirijos šiaurėje esantys kurdų kovotojai turi sudėti ginklus arba pasitraukti.

Jei kurdai nesitrauks, Turkija ketina atnaujinti karinius veiksmus, pradėtus anksčiau spalį. Turkijos ir Rusijos bendros pajėgos jau kelias dienas patruliuoja šiame pasienio ruože.

Turkijos ir Rusijos susitarimas įtvirtino anksčiau Ankaros ir Vašingtono pasiektą susitarimą dėl Turkijos karinės operacijos „Taikos šaltinis“ prieš Sirijos kurdus sustabdymo. Turkija YPG kovotojus laiko teroristais, susijusiais su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

„Atrodo, kad YPG teroristinė organizacija vis dar yra operacijos „Taikos šaltinis“ teritorijoje“, – interviu laikraščiui „Sabah“ tvirtino H. Akaras.

„Ši kova prieš terorizmą dar nebaigta. Mes suprantame, kad ji nesibaigs“, – sakė jis.

Paklaustas apie bendrą patruliavimą pasienio zonoje su Rusijos karo policija, H. Akaras tvirtino: „Veiklos taisyklės, naudojamos transporto priemonės ir įgaliojimai dar bus įtvirtinti.“

Rusijos diplomatų delegacija šiuo metu lankosi Turkijoje, kur deramasi dėl patruliavimo taisyklių ir saugumo situacijos Sirijos šiaurėje.

H. Akaro teigimu, pasienio mieste Manbidže vis dar yra apie 1 000 kurdų YPG kovotojų, dar 1 000 jų esą veikia netoliese esančiame Tel Rifato mieste. Abu miestai yra Turkijos kuriamos vadinamosios saugumo zonos vakaruose.

Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas anksčiau įspėjo, kad Turkija pati išvalys šią teritoriją nuo kurdų kovotojų, net jei Rusija neįvykdys savo įsipareigojimų.

Turkija pradėjo karinę operaciją Sirijos šiaurėje po to, kai JAV prezidentas nurodė patraukti 1 000 amerikiečių karių iš šios teritorijos. Turkijos sąjungininkai NATO, taip pat ir pačios Jungtinės Valstijos, kritikuoja Ankaros veiksmus, kurie gali pakenkti kovai su teroristine „Islamo valstybe“ (ISIS).

Kurdų YPG sudaro Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) – pagrindinės JAV sąjungininkės kovoje su ISIS – branduolį.

Artimos Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkės Rusijos įtaka šalyje išaugo po to, kai JAV nusprendė iš šalies patraukti didžiąją dalį dislokuotų karių.