Prezidentas Salva Kiiras ir sukilėlių lyderis Riekas Macharas penktadienį susitiko Etiopijos sostinėje, paspaudė vienas kitam rankas ir kartu pasimeldė. Jiedu taip pat susitarė nutraukti kovas per 24 valandas.

Armija ir šaltiniai humanitarinės pagalbos organizacijos sakė, kad atmosfera fronte atrodė rami.

Paliaubų sutartis buvo sudaryta tuo metu, kai Jungtinių Tautų (JT) maisto agentūra nurodė, jog belikęs tik „mažytis galimybių langas“ išvengti bado Pietų Sudane ir kreipėsi į pagalbos agentūras, kurios neretai tapdavo ginkluotų atakų ir plėšikavimo taikiniais, užtikrinti nevaržomą prieigą pristigusiems maisto.

Kaip sakoma susitarimo tekste, varžovai „sutarė, kad pereinamoji vyriausybė pasiūlys Pietų Sudano žmonėms geresnę galimybę“, taip pat pažadėjo naujus šioje jauniausioje pasaulyje valstybėje rinkimus, sakė Rytų Afrikos regiono bloko IGAD tarpininkų vadovas Seyoumas Mesfinas (Sejumas Msefinas), sakoma susitarimo tekste.

Abi šalys taip pat „susitarė atverti humanitarinius koridorius... ir bendradarbiauti su Jungtinėmis Tautomis“, kad būtų užtikrintas pagalbos pristatymas oro transportu, pridūrė jis.

Abiejų pusių kariškiai sakė, kad ties fronto linija dabar ramu, artėjant paliaubų įsigaliojimo terminui. Beje, dėl paliaubų kartą jau buvo susitarta dar sausį, bet tada susitarimas greitai žlugo.