Šią vasarą Prancūziją krečia istorinė sausra, karščio bangos ir virtinė gamtinių gaisrų, ypač šalies pietvakariuose.

Šeštadienio popietę atrodė, kad nuo pirmadienio siaučiantis gaisras yra kontroliuojamas ir rimsta, bet staiga jis vėl įsiplieskė ir apėmė dar 500 hektarų plotą, pranešė Averono departamento prefektūra.

Iš Mostiuežulio kaimo netoli Mijo miesto ir dar šešių netoliese esančių kaimelių buvo evakuota mažiausiai 1 000 žmonių.

Dėl gaisro buvo evakuota apie 3 000 žmonių, tačiau, kai gaisras buvo suvaldytas, jiems buvo leista grįžti. Kol kas nepranešama apie jokias gaisro aukas.

Vyksta tyrimas, ar vienas vietos gyventojas netyčia nesukėlė gaisro, kai metalinė jo priekabos dalis, palietusi kelią, sukėlė kibirkštis, nuo kurių užsidegė išdžiūvusi augmenija.

Tuo metu Rytų Prancūzijos policija šeštadienį pranešė, kad uždraudė įvažiuoti į daugumą Žemutinio Reino regiono, esančio netoli sienos su Vokietija, miškų, siekdama sumažinti gaisrų kilimo riziką.

Pietvakariniame Žirondos regione, esančiame aplink Bordo, antradienį įsiplieskęs kitas gaisras buvo suvaldytas, naktį prapliupus lietui, sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Žirondos ugniagesių ir gelbėjimo tarnybos pulkininkas leitenantas Arnaud Mendousse'as sakė, kad situacija „naktį smarkiai pagerėjo“.

Jis teigė, kad regione iškrito 10–30 mm kritulių, tačiau „vietovė yra labai sausa“.

„Žinome, kad tai yra atokvėpis, tačiau tai nereiškia, kad kova baigiasi. Žinome, kad jei per ateinančias 48–72 valandas nelis, pavojus gerokai padidės“, – pridūrė A. Mendousse'as.

Anot jo, drėgmės lygis padidėjo, o temperatūra buvo palyginti žema – apie 25 laipsniai Celsijaus.

„Gaisras nėra visiškai užgesęs, o dirva tebėra labai karšta“, – sakė pareigūnas.

Ketvirtadienį maždaug 1,1 tūkst. miške dirbančių Prancūzijos ugniagesių į pagalbą atvyko 361 kolega iš kaimyninių Europos šalių, įskaitant Vokietiją, Lenkiją, Austriją ir Rumuniją. Be to, buvo atsiųsti keli ES laivyno vandenį pilantys lėktuvai.