Buvęs vietos KGB vadovas Leonidas Tibilovas buvo prisaikdintas per ceremoniją apgriuvusioje separatistinio regiono sostinėje Cchinvalyje, kurioje dalyvavo per 500 svečių, įskaitant Rusijos delegaciją, vadovaujamą Valstybės Dūmos pirmininko Sergejaus Naryškino.

Savo kalboje L.Tibilovas pažadėjo likti ištikimas regiono geradarei Rusijai, taip pat užkirsti kelią įtariamam "piktnaudžiavimui" iš Maskvos gaunamais pagalbos pinigais, sukėlusios pasipiktinimą karo nuniokotoje provincijoje.

"Tegyvuoja Rusijos ir Pietų Osetijos žmonių draugystė!" - paskelbė jis, baigdamas kalbą, kurią citavo vietos naujienų agentūra RES.

L.Tibilovas laimėjo šį mėnesį iš naujo surengtus prezidento rinkimus po to, kai buvo panaikinti pernai lapkritį vykusio ankstesnio balsavimo rezultatai, suteikę pergalę opozicijos kandidatui. Šis sprendimas išprovokavo dešimt dienų trukusius protestus.

Kaip praneša Rusijos naujienų agentūra "RIA Novosti", inauguracijos ceremonijoje taip pat dalyvavo svečiai iš Nikaragvos, Venesuelos ir mažų Ramiojo vandenyno valstybių Nauru bei Tuvalu - vienintelių šalių, pasekusių Maskvos pavyzdžiu ir pripažinusių Pietų Osetijos nepriklausomybę nuo Gruzijos.

Pietų Osetija, kuri visiškai priklauso nuo Rusijos finansavimo ir dėl kurios Rusija 2008-aisiais kariavo su Gruzija, rudenį nesugebėjo išsirinkti prezidento: opozicijos kandidatės A.Džiojevos pergalę anuliavo teismas.

Jos šalininkų protestai privertė atsistatydinti tuometinį prezidentą Eduardą Kokoity, buvo kilę susirėmimų su vietos jėgos žinybų pareigūnais, po kurių rinkimų laimėtoja pateko į ligoninę, kur, pasak jos, buvo laikoma jėga. Ją išleido likus dienai iki naujo balsavimo.

Kremlius pripažino, kad baiminosi pilietinio konflikto, jei į valdžią būtų atėjusi A.Džiojeva. Į dabartinę rinkimų kampaniją, kurioje buvo leista dalyvauti tik keturiems iš pusantros dešimties kandidatų, Rusija ir vietos valdžia stengėsi nesikišti.

Pasaulinė bendrija Pietų Osetiją tebelaiko Gruzijos teritorijos dalimi, todėl atsisako pripažinti šio regiono prezidento rinkimų legitimumą.

Tbilisis teigia, kad tokie rinkimai negali būti nei sąžiningi, nei teisingi, nes vyksta "užsienio okupacijos sąlygomis".

"Tai farso ir rinkimų imitacijos Rusijos okupuotame etniškai išvalytame regione tąsa", - sakė už reintegraciją su atsiskyrusiais regionais atsakinga ministrė Eka Tkešelašvili.

Pietų Osetijoje yra dislokuoti Rusijos kariai, o Rusijos pasieniečiai saugo demarkacijos liniją su Gruzija. Be to, respublikos valiuta yra Rusijos rublis.