Pietų Korėjos žvalgybos agentūros vadovas Suh Hoonas trečiadienį kalbėjosi su parlamento komiteto nariais. Kaip skelbia Pietų Korėjos agentūra „Yonhap“, vadovas teigė jiems, kad nėra jokių požymių, jog ganduose apie Kim Jong Uno sveikatą yra tiesos.

Pasak komiteto, šiemet Kim Jong Unas tik 17 kartų pasirodė viešumoje, nors įprastai iki šio metų laiko jis vidutiniškai pasirodydavo 50 kartų. Tačiau vienas komiteto narys sakė, kad tai gali būti susiję su Covid-19 protrūkiu, nors oficialiai Šiaurės Korėjoje nėra patvirtintas nė vienas koronaviruso infekcijos atvejis.

„Negalima atmesti galimybės, kad Šiaurės Korėjoje yra protrūkis“, – sakė komiteto narys Kim Byung-kee.

Gandai apie Kim Jong Uno sveikatą pasklido po to, kai jis nepasirodė savo senelio gimimo metinių minėjime, kuris laikomas vienu iš svarbiausių metų įvykių. Šiaurės Korėjos lyderis 20 dienų nesirodė viešumoje. Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse pasirodė pranešimai, kad Kim Jong Uno būklė yra kritinė po jam atliktos operacijos. Gegužės 1 d. jis galiausiai pasirodė gamyklos atidarymo ceremonijoje ir atrodė geros sveikatos.

Portalas „Daily NK“ skelbė, kad Šiaurės Korėjos vadovui atlikta skubi širdies ir kraujagyslių sistemos operacija. JAV stotis CNN, remdamasi JAV vyriausybės pareigūnu, taip pat pranešė, kad Kim Jong Uno būklė po operacijos yra labai bloga.

Tuo metu Pietų Korėjos vyriausybė ir Kinijos žvalgybos šaltiniai teigė, kad pranešimai apie Kim Jong Uno būklę nėra pagrįsti.

Po pirmojo Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Uno pasirodymo viešumoje per kelias savaites JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, jog džiaugėsi, kad šis yra sveikas.

„Aš, pavyzdžiui, džiaugiuosi matydamas, kad jis sugrįžo ir yra sveikas“, - rašė D. Trumpas šeštadienį tviteryje.