Aukščiausiojo Teismo nutartis turėtų būti pritaikyta daugiau kaip 900 asmenų, šiuo metu teisiamų už atsisakymą atlikti karinę tarnybą.

Kasmet šimtai korėjiečių, daugiausiai Jehovos liudytojų, yra įkalinami už vengimą tarnauti kariuomenėje.

Pagal šiuo metu Pietų Korėjoje veikiančią sistemą, turinčią padėti apsisaugoti nuo potencialios Šiaurės Korėjos karinės agresijos, visi įgalūs 18–35 metų vyrai privalo atlikti apie dvejų metų karinę tarnybą. Dabartinis teismo sprendimas yra kitoks negu jo paties 2004 metais priimta nutartis, teigusi, kad vengti karinės tarnybos dėl religinių priežasčių yra neteisėta. Tuo metu teismas argumentavo, kad dėl konfrontacijos su Pchenjanu Pietų Korėjos privalomoji karinė tarnyba yra neginčijama būtinybė.

Kadangi galimybės atlikti alternatyviąją tarnybą kol kas nėra, atsisakiusiems tarnauti kariuomenėje paprastai skiriama pusantrų metų įkalinimo bausmė. Nuo 1950 metų tokių žmonių buvo apie 19 000, o liūto dalį tarp jų sudaro Jehovos liudytojai.

Naujoji nutartis skelbia gerą žinią visiems, pasisakantiems už didesnę asmens ir įsitikinimų laisvę, bet kai kurie ją tikriausiai kritikuos kaip atsako į Šiaurės Korėjos grėsmę susilpninimą.

Pietų Korėjos Konstitucinis Teismas birželį nutarė, kad vyriausybė turi iki 2019 metų sudaryti sąlygas kariuomenėje atsisakantiems tarnauti asmenims galimybę atlikti alternatyviąją socialinę tarnybą. Tačiau įsiplieskė aštrūs debatai, ar tokiam sprendiniui dabar yra tinkamas laikas.

Ketvirtadienį Aukščiausiasis Teismas pranešė panaikinęs žemesnės instancijos teismo sprendimą pasiųsti 18 mėnesių į kalėjimą vieną karinę tarnybą atsisakiusį atlikti asmenį. Nutartyje sakoma, kad žemesnės instancijos teismas turės iš naujo nagrinėti šią bylą. Aukščiausiojo Teismo pareigūnai sakė, kad mažai tikėtina, jog žemesnės instancijos teismas šį įpareigojimą atsisakys vykdyti.

Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegijos daugumos nuomone, „atsisakymas atlikti karinę tarnybą dėl įsitikinimų... gali būti pakankama priežastis“ tokios tarnybos išvengti, sakoma teismo pranešime.

Tarnauti atsisakęs Oh Seung-hunas, kurio bylą nagrinėjo Aukščiausiasis Teismas, šį sprendimą sveikino ir sakė pasistengiantis atlikti alternatyviąją civilinę tarnybą.

„Ši nutartis tapo įmanoma dėl mano pirmtakų ir kolegų, kurių yra iš viso apie 20 tūkst. žmonių, kantrybės“, – Oh Seung-huno žodžius citavo naujienų agentūra „Yonhap“.

„Tikiuosi, taip pat bus priimti į ateitį žvelgiantys ir teigiami sprendimai dėl maždaug 930 tebenagrinėjamų bylų“, – pridūrė jis.

Pietų Korėjos gynybos ministerija dar nėra parengusi alternatyviosios tarnybos išsamios tvarkos. 2007 metais buvo svarstoma galimybė atsisakantiems atlikti karinę tarnybą leisti dirbti specializuotose ligoninėse ir rūpintis neįgaliaisiais arba silpnaprotyste sergančiais žmonėmis.