Maždaug 51 pacientui, kuriam Pietų Korėjoje buvo pripažintas išgijimas, testas vėl parodė teigiamą atsakymą, pirmadienį pranešė CDC. Manoma, kad virusu pakartotinai nebeužsikrečiama, tačiau šiems žmonėms jis galėjo aktyvuotis iš naujo, nes netrukus po to, kai jie buvo paleisti iš karantino, viruso testas vėl buvo teigiamas, sakė Korėjos CDC generalinis direktorius Jeongas Eun-kyeongas.

„Nors vis labiau linkstame prie reaktyvacijos kaip galimos priežasties, šiuo metu turime atlikti išsamų tyrimą, – sakė E. Jeongas. – Buvo daug atvejų, kai gydymo metu pacientas vieną dieną parodo neigiamą, o kitą – jau teigiamą testo rezultatą.“

Laikoma, kad pacientas yra visiškai pasveikęs, kai du testai, atlikti su 24 valandų pertrauka, parodo neigiamus rezultatus.

E. Jeongas pabrėžė, kad Korėjos CDC vykdys epidemiologinį minėtų atvejų tyrimą.

Pietų Korėja buvo viena iš pirmųjų šalių, susidūrusių su didelio masto koronaviruso protrūkiu, tačiau šalyje nuo viruso mirė tik 200 žmonių, o naujų atvejų mažėja nuo tada, kai vasario 29 d. šis skaičius pasiekė 1189. Viena iš išsamiausių pasaulyje testavimo programų ir technologijomis pagrįstas infekcijų sekimo metodas leido Korėjai suvaldyti epidemiją be karantino ir verslo sustabdymo.

Baimė dėl pakartotinio pasveikusių pacientų užsikrėtimo auga ir Kinijoje, kur virusas išplito praėjusių metų gruodį. Buvo gauta pranešimų, kad kai kurių pacientų pakartotinis testavimas davė teigiamą atsakymą – o keli netgi mirė – nors buvo tariamai pasveikę ir paleisti iš ligoninės. Nelabai suprantama, kodėl taip nutinka, tačiau kai kurie mano, kad problema gali kilti dėl testavimo rezultatų nenuoseklumo.

Remiantis Johns Hopkins universiteto ir „Bloomberg News“ duomenimis, trečiadienį Pietų Korėjoje buvo 10 384 viruso atvejai, o 6776 žmonės buvo paleisti iš ligoninės.

Epidemiologai visame pasaulyje siekia sužinoti daugiau apie virusą, kuris sukelia COVID-19. Dėl spartaus patogeno plitimo pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiriama pacientams, kurie yra užsikrėtę virusu, bet turi nedaug ar netipinių simptomų. Registruojant šiuos atvejus kol kas pirmauja Korėja, tačiau jie kelia ypatingą susirūpinimą Kinijoje, kur epidemija rodo atoslūgio požymių.