Generalinis direktorius Albertas Bourla taip pat tikino, kad žmonėms gali prireikti kasmet skiepytis nuo COVID-19.

„Reikia pažiūrėti, kokia bus (pandemijos) eiga, taip pat dar matysime, kaip dažnai turėsime skiepytis“, – balandžio 1 d. nufilmuotame interviu televizijai CNBC sakė A. Bourla.

„Tikėtinas scenarijus yra toks, kad veikiausiai mums reikės trečios dozės tam tikru metu tarp 6 ir 12 mėnesių po skiepijimo, o tada gali būti kasmetinė revakcinacija, tačiau visa tai dar reikia patvirtinti. Ypač svarbu sumažinti skaičių žmonių, kurie gali būti pažeidžiami viruso“, – teigė A. Bourla, pabrėždamas, kad lemiamą vaidmenį čia suvaidins koronaviruso atmainos.

Kol kas mokslininkai nežino, kiek ilgai COVID-19 vakcinos apsaugo nuo šios ligos. Anksčiau šį mėnesį „Pfizer“ paskelbė tyrimą, rodantį, kad bendrovės vakcina yra 91 proc. veiksmingumu apsaugo nuo COVID-19, o veiksmingumas nuo sunkių ligos formų per pirmuosius 6 mėn. nuo paskiepijimo siekia daugiau nei 95 proc.

Vis dėlto, mokslininkai teigia, kad reikia daugiau duomenų norint nustatyti, ar apsauga išlieka ir po 6 mėn.

Albertas Bourla

Ketvirtadienį JAV prezidento Joe Bideno kovos su koronavirusu grupės vadovas Davidas Kessleris Atstovų Rūmuose teigė, kad amerikiečiai gali tikėtis papildomų skiepų apsaugai nuo COVID-19 atmainų.

„Šiuo metu nežinome visko. Tiriame antikūnų atsako ilgaamžiškumą. Jis atrodo patikimas, tačiau su laiku mažėja, o tam iššūkių kelia ir atmainos. Manau, kad planavimo tikslais galime tikėtis, kad mums reikės papildomų skiepų“, – sakė D. Kessleris.

„Pfizer“ anksčiau šį mėnesį paskelbė tyrimo išvadas, rodančias, kad jos vakcina laikotarpiui iki šešių mėnesių po antrosios dozės daugiau kaip 91 proc. apsaugo nuo pandeminio koronaviruso, o daugiau kaip 95 proc. – nuo sunkios COVID-19.

Tačiau mokslininkai sako, kad reikia daugiau duomenų norint nustatyti, ar apsauga išlieka ir praėjus pusei metų.

A. Bourla interviu taip pat teisino savo kompanijos vakcinos kainą ir sakė, kad ji gelbsti gyvybes, o neturtingoms šalims bus pardavinėjama nesiekiant pelno.

Kylančios kainos

„Vakcinos labai brangios“, – sakė A. Bourla interviu kelioms Europos žiniasklaidos organizacijoms.

„Jos gelbsti žmonių gyvybes, sudaro sąlygas vėl atverti ekonomikas, bet mes pardavinėjame jas vieno pavalgymo kaina“, – sakė jis.

Prieš kelis mėnesius vieno Belgijos vyriausybės nario paskelbtais duomenimis, „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos Europos Sąjungai yra brangiausios.

Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas anksčiau šią savaitę sakė, kad „Pfizer“ vakcinos kaina derantis dėl pardavimo auga ir yra 19,5 euro, nors buvo 12 eurų.

Tokios kainos labai skiriasi nuo britų ir švedų farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ vakcinos kainos. Kompanija yra pažadėjusi per pandemiją nesiekti pelno dėl šio produkto ir pardavė jo ES už mažiau nei 2 eurus dozei.

A. Bourla nepatvirtino „Pfizer“ vakcinos kainos, bet pripažino, kad išsivysčiusioms šalims, tokioms kaip ES narės ar JAV, ji parduodama brangiau.

„Vidutinių pajamų šalyse mes ją parduodame už pusę kainos, – sakė jis. – Neturtingesnėse šalyse, taip pat ir Afrikoje, ją parduodame už savikainą.“

„Pfizer“ vakcina, kurią ši JAV kompanija sukūrė bendradarbiaudama su vokiečių firma „BioNTech“, šiuo metu yra svarbiausia vakcinavimo kampanijoms Amerikoje ir Europoje.

Vasario mėnesį farmacijos milžinė paskelbė atliekanti bandymus dėl trečios savo vakcinos dozės, siekiant geriau apsisaugoti nuo atsirandančių viruso atmainų.

A. Bourla ketvirtadienį sakė, kad kompanija kuria naują formulę, sudarysiančią sąlygas vakciną 4–6 mėnesius laikyti normalioje temperatūroje, o ne mažiausiai 70 Celsijaus laipsnių šaltyje, kaip reikia dabar.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (482)