Rugsėjo pabaigoje „Pfizer“ direktorius ir valdybos pirmininkas Albertas Bourla sakė, kad „gyvenimas į normalias vėžes sugrįš po metų“. Tačiau pasirodžius omikron atmainai, prognozes tenka koreguoti.

„Manau, kad po metų gyvenimas grįš į normalias vėžes“, – per interviu ABC laidai „This Week“ rugsėjį kalbėjo A. Bourla. Tik tas grįžimas į normalų gyvenimą turės savo kainą: „Nemanau, kad tai reiškia, jog naujų atmainų nebebus. Nemanau, kad tai reiškia, jog galėsime gyventi be skiepų. Vėlgi, viską parodys tik laikas“.

„Pfizer“ vyriausiasis mokslo pareigūnas Mikaelis Dolstenas investuotojams skirtame pristatyme aiškino, kad kompanija numato, jog kai kuriuose regionuose ir toliau artimiausius metus ar dvejus išliks pandeminis COVID-19 atvejų skaičius.

Kitos šalys per tą patį laikotarpį pereis į „endeminį“ etapą – atvejų skaičius bus nedidelis ir valdomas.

Kompanija prognozuoja, kad iki 2024-ųjų liga visame pasaulyje turėtų tapti endeminė.


„Kada ir kaip tiksliai tai nutiks, priklausys nuo ligos evoliucijos, nuo to, kaip veiksmingai visuomenėje bus taikomos vakcinos ir gydymo būdai, taip pat nuo tolygaus vakcinų paskirstymo tose vietose, kur vakcinavimo apimtys mažos, – dėstė M. Dolstenas. – Naujų atmainų atsiradimas taip pat gali padaryti įtaką tolesniam pandemijos vystymuisi.“

„Pfizer“ drauge su Vokietijos kompanija „BioNTech SE“ sukūrė COVID-19 vakciną ir šiuo metu planuoja, kad ji kitais metais atneš 31 mlrd. dolerių (apie 27 mlrd. eurų) pajamų. Kitais metais planuojama pagaminti keturis mlrd. dozių.

Vaistų gamintoja taip pat ėmė gaminti eksperimentinį antivirusinį vaistą „Paxlovid“. Klinikinis tyrimas parodė, kad jis didelės rizikos asmenų grupėje hospitalizacijos ir mirties riziką sumažino beveik 90 proc. Kaip rodo IBES „Refinitiv“ duomenys, trijų analitikų paskaičiavimu, kitais metais jo pardavimai sieks nuo 15 iki 25 mlrd. dolerių (nuo 13 iki 22 mlrd. eurų).

„Pfizer“ prognozė pasirodė po to, kai praėjusį mėnesį aptikta koronaviruso omikron atmaina, kuri, lyginant su pradine viruso versija, turi daugiau nei 50 mutacijų. Tai sumažino dviejų vakcinos dozių veiksmingumą apsaugant nuo užsikrėtimo ir paskatino baimę dėl spartaus išplitimo visame pasaulyje.

Dar iki koronaviruso omikron atmainos atsiradimo JAV Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto vadovas daktaras Anthony Fauci prognozavo, kad pandemija Jungtinėse Valstijose baigsis 2022-aisiais.

„Pfizer“ vakcina Jungtinėse Valstijose leidžiama skiepyti asmenis nuo penkerių metų amžiaus. Tačiau penktadienį pranešta, kad tyrimas su vaikais nuo dvejų iki ketverių metu amžiaus, kurie buvo paskiepyti dviem trijų mikrogramų dydžio vakcinos dozėmis, parodė, jog tokio dydžio vakcinos dozės neužtikrina to paties imuninio atsako, kurį vyresniems vaikams sukuria didesnė vakcinos dozė.

Kompanija pranešė, kad trijų mikrogramų dydžio vakcinos dozė paskatino panašų imuninį atsaką vaikams, kurių amžius yra nuo šešių iki 24 mėnesių.

Kompanija teigia dabar abiejose amžiaus grupėse išbandysianti trijų vakcinos dozių kursą, taip pat ir vyresniems vaikams. Anksčiau buvo numatyta, kad vaikų nuo dvejų iki ketverių metų amžiaus duomenys bus turimi šiemet, tačiau, pasak kompanijos, vėlavimas neturėtų smarkiai pakeisti planų 2022-ųjų antrąjį ketvirtį kreiptis dėl leidimo ekstremaliais atvejais naudoti vakciną.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ taip pat kuria savo vakcinos versiją, pritaikytą kovai su sparčiai plintančia omikron atmaina, nors dar nenuspręsta, ar jos prireiks. Kaip teigia „Pfizer“ vadovybė, atnaujintos vakcinos klinikinius tyrimus pradėti planuojama sausį.

Jei jų prireiks, prie atmainos pritaikytos vakcinos dozės 2022-aisiais gali padidinti pardavimus.

Sparčiai plintanti koronaviruso omikron atmaina aptikta daugiau nei 77 šalyse ir išplito maždaug trečdalyje JAV valstijų, primena „Reuters“.

Vakcinos efektyvumas suaugusiųjų klinikiniame tyrime siekė maždaug 95 proc., tačiau „Pfizer“ pranešė, kad prabėgus tam tikram laikui po antrosios dozės imunitetas silpsta.

Ankstyvieji duomenys leidžia spręsti, kad, norint apsisaugoti nuo omikron atmainos, gali prireikti trijų dozių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusį antradienį įspėjo, kad pandeminio koronaviruso omikron atmaina plinta beprecedenčiu greičiu, ir paragino valstybes imtis veiksmų.

Europai grumiantis su nauja COVID-19 ir hospitalizacijų banga, Nyderlanduose prieš šventes bus anksčiau uždarytos pradinės mokyklos, o Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, siekdamas dėl pandemijos įvesti naujų suvaržymų, susidūrė su dideliu išbandymu parlamente.

Tuo metu farmacijos kompanija „Pfizer“ paskelbė, kad jos sukurtas vaistas nuo COVID-19 veikia ir prieš naująjį koronaviruso variantą.

Omikron atmaina pirmą kartą buvo aptikta Pietų Afrikoje; šalis apie naująjį variantą PSO informavo lapkričio 24 dieną. Atmaina turi daug mutacijų ir nuo pat jos aptikimo kelia didelį susirūpinimą.

Preliminarūs duomenys rodo, kad vakcinos gali neapsaugoti nuo omikron varianto ir kad jis taip pat yra užkrečiamesnis už delta atmainą, pirmą kartą aptiktą Indijoje ir dabar dominuojančią pasaulyje.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas reporteriams sakė, kad užsikrėtimo omikron atmaina atvejų jau išaiškinta 77 valstybėse ir kad ši atmaina nepastebėta tikriausiai jau išplito į daugumą valstybių, „tokiu greičiu, kokio nematėme nė vieno ankstesnio varianto“ atveju.

Užsikrėtimo omikron atmaina atvejai dabar sudaro maždaug 3 proc. visų užsikrėtimo atvejų Jungtinėse Valstijose, bet prognozuojama, kad šis skaičius sparčiai augs, kaip buvo kitose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)