Albanijos valdžia reikalauja, kad Indija jai atiduotų Motinos Teresės palaikus. Po šių Albanijos valdžios pareiškimų abiejose šalyse užvirė ginčas, kam priklauso ši katalikų vienuolė, didžiąją gyvenimo dalį gyvenusi ir dirbusi Indijoje, ten ji ir palaidota.

2003 metais Motina Teresė buvo paskelbta palaimintąja ir šitaip pradėtas jos paskelbimo šventąja procesas. Ta diena buvo nacionalinė šventė Albanijoje, jos vardu pavadintas sostinės Tiranos oro uostas bei daugybė premijų, skiriamų savo artimui tarnaujantiems žmonėms, planuojama atidaryti jai skirtą muziejų.

Kaimynėje Makedonijoje, kur 1910 metais gimė albanė Agnes Gonxha Bojaxhiu, pasauliui geriau žinoma kaip Motina Teresė, galima išvysti daugybę paminklų Mielaširdingųjų seserų ordino įsteigėjai, mirusiai 1997 metais.

Pašaukta Kristaus 

Tai, kad garsiosios albanės ir nacionalinės herojės palaikai ilsisi tolimoje Indijoje, neduoda ramybės daugeliui albanų patriotų. Neseniai Albanijos premjeras Sali Berisha pareiškė, kad jie turi grįžti į Albaniją dar iki 100-ųjų Motinos Teresės gimimo metinių minėjimo. Pasak premjero, Motina Teresė norėtų ilsėtis greta savo šeimos. Tiranoje palaidota jos motina ir sesuo. "Ji jų labai ilgėjosi visą savo gyvenimą, - sakė Albanijos premjeras. - Todėl mano prašymas labai žmoniškas. Ji man sakė, kad meldėsi už savo šeimą ir savo šalį kiekvieną dieną. Štai kodėl vyriausybės turėtų kalbėtis ir ieškoti sprendimo."

Šie pareiškimai sukėlė nemažą sąmyšį Indijoje, kur Motina Teresė laikoma nacionaline vertybe. Kiekvienas vaikas gali papasakoti istoriją, kaip 1946 metais jai keliaujant į Kalkutą apsireiškė Kristus ir pareikalavo atidėti visus reikalus bei sekti paskui jį į pagalbą vargingiausiems iš varguolių. Taip 1950 metais motina Teresė Kalkutoje įsteigė Mielaširdingųjų seserų ordiną.

"Ji yra mūsų gyvenimo dalis, - sakė Indijos vyskupų konferencijos atstovas Babu Josephas. - Jos ryšiai su Indija labai stiprūs."

Priklausė pasauliui 

Motina Teresė gyveno Indijoje nuo 1931 metų iki pat savo mirties. Ji rūpinosi ne tik Kalkutos, bet ir viso pasaulio varguoliais. Už savo veiklą 1979 metais ji buvo apdovanota Nobelio taikos premija. Atsiimdama apdovanojimą ji paprašė atšaukti iškilmingą vakarienę, o pinigus atiduoti vargetoms.

Deja, tuo metu Motina Teresė negalėjo padėti savo tautiečiams Albanijoje, nes to neleido komunistinis režimas. Antrojo pasaulinio karo laikų Albanijos diktatorius Enveras Hoxha uždarė visas religines institucijas ir uždraudė bet kokią jų veiklą. Ir taip liko iki pat jo mirties 1985 metais. Nors katalikai Albanijoje sudaro tik 10 proc., o dauguma gyventojų - 70 proc. - yra musulmonai, dar 20 proc. - stačiatikiai, dabartinė valdžia tikina, kad Motina Teresė brangi visiems albanams ir darė labai didelę įtaką jų vienybei.

Indija aiškiai pareiškė, kad nė neketina svarstyti Albanijos prašymo. "Tai nepriimtina Indijos žmonėms. Jie nori, kad jos palaikai liktų ten, kur yra. Tam pritarė ir visas pasaulis. Seserų būstinė yra ta vieta, kur Motina Teresė atliko savo misiją, ir ji tapo šventa vieta kalkutiečiams, visiems Indijos ir pasaulio žmonėms", - sakė Šv. Marijos bažnyčios Kalkutoje klebonas Sukhendu Biswasas.

Ginčas dėl to, kam priklauso Motina Teresė, tapo pasaulinis, kai į jį įsitraukė amerikiečių televizijos kanalas CNN, pavadinęs jį šėtonišku, o britų laikraštis "The Times" - pasibjaurėtinu. Kai kurie kaltina premjerą S.Berishą, kad visą šį triukšmą jis kelia ne tiek iš žmogiškųjų paskatų, o rūpindamasis savo smukusiu reitingu.

Pati Motina Teresė apie save yra taip sakiusi: "Pagal kraują esu albanė. Pagal pilietybę - indė. Pagal tikėjimą - katalikų vienuolė. Pagal pašaukimą - priklausau pasauliui."

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją