„Noriu kreiptis į visus neteisėtus ekonominius migrantus, kad ir iš kur būtumėt: nevykite į Europą. Netikėkite (žmonių) kontrabandininkais. Nerizikuokit savo gyvybėmis ir savo pinigais. Visa tai bergždžia“, – sakė D.Tuskas per spaudos konferenciją Atėnuose, aptaręs pabėgėlių krizės klausimus su Graikijos premjeru Alexis Tsipru.

A.Tsipro džiaugsmui, D.Tuskas pažėrė griežtos kritikos ES narėms už jų vienašališkus veiksmus mėginant pažaboti pabėgėlių antplūdį, kurie „griauna pasitikėjimą“, supriešindami 28–ių šalių bloką, kuris susidūrė su rimčiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo.

„Vienašališki sprendimai be išankstinio koordinavimo, kad ir kokie suprantami būtų nacionaliniame kontekste, iš tikrųjų daro žalą Europos solidarumo dvasiai“, – pabrėžė Europos vadovų tarybos pirmininkas.

Šie komentarai buvo akivaizdi užuomina į Austrijos sprendimą suvaržyti migrantų judėjimą per šalies sienas, kuris sukėlė virstančių domino kaladėlių efektą šalyse, per kurias migrantai plūsta į Šiaurės ir Vakarų Europą, nes Slovėnija, Kroatija ir ES nepriklausančios Makedonija bei Serbija pasekė Vienos pavyzdžiu.

Donaldas Tuskas, Alexis Tsipras

Dėl tų suvaržymų Graikija tapo „butelio kakleliu“ – daugybė migrantų susitelkė šalyje prie sienos su Makedonija, kurios pareigūnai per dieną įsileidžia tik saujelę atvykėlių. ES duomenimis, ten įstrigusių migrantų gali būti apie 12 000.

Vengrija, Lenkija, Slovakija ir Čekija taip pat pažadėjo padėti Bulgarijai ir Makedonijai užverti savo sienas su Graikija, jeigu Atėnai iki kovo vidurio nesugebės suvaldyti iš Turkijos atvykstančių migrantų antplūdžio.

A.Tsipras ketvirtadienį sakė, kad pageidauja Briuselio sankcijų ES šalims, kurios žlugdo bendrus bloko sprendimus.

„Graikija reikalaus ... kad būtų taikomos sankcijos tiems, kas negerbia (Europos solidarumo sutarčių), – pabrėžė premjeras. – To, ką susitarėme, turi būti laikomasi.“

Griežtos linijos migrantų atžvilgiu besilaikančios ES narės paragino pašalinti Graikiją iš Šengeno zonos, jeigu Atėnai nesiims uoliau stabdyti atvykėlių srauto.

Tačiau D.Tuskas ketvirtadienį sakė, kad tokia taktika nėra šios krizės sprendinys.

„Graikijos pašalinimas iš Šengeno nebūtų nei šios krizės pabaiga, nei jos sprendimo priemonė. Graikija yra Šengeno, euro zonos ir Europos Sąjungos – ja ir liks“, – pabrėžė jis.

„Nei Graikija, nei jokia kita Europos šalis nebebus tranzito šalis. Šengeno taisyklės vėl įsigalios“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

Vėliau ketvirtadienį D.Tuskas Ankaroje susitiks su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu ir ragins šią šalį suteikti „intensyvesnę“ pagalbą, mažinant į Europą plūstantį migrantų srautą.

Penktadienį D.Tuskas vyks į Stambulą, kur susitiks su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, ruošiantis ateinančią savaitę numatytam ES ir Turkijos viršūnių susitikimui, per kurį pagrindinis klausimas irgi bus migrantų krizė.