Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas sakė nieko naujo negirdėjęs nuo pirmadienio, kai britų ministrė pirmininkė Theresa May išdėstė nežymiai pakoreguotą „skyrybų“ su Europos Sąjunga planą.

„Jei norėtumėt, kad... spėliočiau, kas galėtų nutikti scenarijaus be sutarties atveju Airijoje, galvoju, jog tai gan akivaizdu: turėsite „kietą“ sieną“, – sakė jis.

Nauja reali siena tarp britų provincijos ir Airijos Respublikos padidintų pavojų, kurį „Brexit“ kelia dešimtmečius Šiaurės Airijoje trukusius neramumus užbaigusiam taikos susitarimui.

M. Schinas taip pat išreiškė nusivylimą, žurnalistams jo klausinėjant dėl kitų derybų žingsnių.

„Kalbant visiškai atvirai, visuose šiuose ginčuose manęs neapleidžia baisus deja vu jausmas, – sakė jis. – Daugiau nieko prasminga negaliu pasakyti.“

Pirmadienį Th. May atėjo į britų parlamentą, troškusį išgirsti, kokį ji parengė „atsarginį planą“, deputatams praeitą savaitę atmetus išstojimo iš ES susitarimą, pernai pasirašytą ministrės pirmininkės ir Europos lyderių.

Tačiau Th. May pažadėjo siekti susitarimo pakeitimų, kad būtų nustumta perspektyva Europai inicijuoti „apsidraudžiamąją priemonę“, numatančią, kad Britanija laikinai liktų ES muitų sąjungoje.

„Dabar nespėliosiu dėl šio atsarginio plano, nes, kaip sakiau prieš kelias akimirkas, mes palaikėme pradinį planą, numatomą išstojimo susitarimu“, – sakė M. Schinas.

„Apsidraudžiamoji priemonė“, įtraukta į Th. May lapkričio mėnesį pasirašytą susitarimą, turi neleisti atnaujinti muitinės tikrinimų prie sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos.

Europos lyderiai ne kartą perspėjo, kad dėl „Brexit“ susitarimo iš naujo nesiderės. Tai kurstė nuogąstavimus, kad Britanija kovo 29 dieną išstos iš bloko be jokios sutarties.

Britų parlamentarai siūlo savo planus dėl „Brexit“

Britų parlamentarai siūlo savo planus dėl „Brexit“ klausimo sprendimo, antradienį pranešė BBC televizija.

Leiboristų partija oficialiai pateikė svarstyti parlamentui dokumentą, kuriame siūloma suteikti įstatymų leidėjams galimybę balsuoti dėl pakartotinio referendumo išstojimo iš Europos Sąjungos klausimu. Tačiau leiboristų atstovai nesako, ar partija pritaria antro referendumo idėjai.

Leiboristai taip pat siūlo parlamentui svarstyti alternatyvų planą dėl „Brexit“, kuriame numatoma, kad Didžioji Britanija liks muitų sąjungoje su ES.

Atskiri leiboristai pateikė savo pataisas. Rachel Reeves pateiktoje pataisoje ministrė pirmininkė Theresa May raginama prašyti Briuselio pratęsti Britanijos išstojimo iš ES terminą, kad būtų užkirstas kelias išstojimui be sutarties.

Yvette Cooper pataisa Th. May raginama pratęsti „Brexit“ terminą, jei parlamentas iki vasario 26-osios nesuderins susitarimo.

Hilary Bennas parlamentarams siūlo balsuoti dėl keturių klausimų: ar jie pasirengę vėl svarstyti Th. May susitarimą, išstoti iš ES be sutarties, bandyti peržiūrėti susitarimą, ar surengti antrą referendumą.

Britų žiniasklaida pažymi, kad daug vyriausybės narių palaiko pataisą, trukdančią išstoti be susitarimo, ir kad kai kurie jų gali atsistatydinti, jei ši pataisa nebus priimta.

Pirmadienį kalbėdama apie savo „Brexit“ planus Th. May pareiškė, kad ketina prašyti ES keisti vadinamąją apsidraudžiamąją priemonę, kuria siekiama išvengti „kietos“ sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos. Apsidraudžiamoji priemonė kelia britų parlamentarų susirūpinimą, kad jai esant ES galėtų toliau primetinėti Britanijai savo muitų normas.

Tuo tarpu dėl dviejų kitų opių klausimų – dėl antro referendumo ir priemonės, užkertančios kelią Britanijai išstoti iš ES be sutarties – Th. May kategoriškai pareiškė, kad britų vyriausybė nepritaria nei pakartotiniam referendumui, nei papildomų priemonių įvedimui.

Žiniasklaida pažymi, kad ministrė pirmininkė pateikė nedaug informacijos apie tai, kaip ji gali pakeisti „Brexit“ susitarimą.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ rašo, kad Th. May vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Oliveris Robbinsas susirašinėdamas su iždo kancleriu Philipu Hammondu atmetė galimybę, kad Briuselis grįš derėtis dėl „Brexit“.

Anksčiau britų parlamentas didele balsų persvara atmetė Th. May pasiūlytą susitarimą su ES dėl „Brexit“ ir dabar ministrė pirmininkė bando sureguliuoti situaciją, kad neįvyktų išstojimo be sutarties scenarijus.

Balsavimas dėl Th. May plano ir kitų partijų pasiūlytų jo pataisų planuojamas sausio 29 dieną.