Iš Britanijos lietuviai grįžta ramūs, nors pripažįsta, kad neaiškumo ir baimės yra. Kas bus, jei britai po kiek daugiau nei dviejų mėnesių iš Europos Sąjungos pasitrauks be jokio susitarimo, nežino niekas.

„Įtampa yra, aišku. Aš nežinau (ar esu rami – LRT.lt), galvoju, kad gal grįšiu“, – teigia Didžiojoje Britanijoje gyvenanti lietuvė Indrė.

Jei nebus jokio „Brexito“ susitarimo, liks ne tik neaiškus lietuvių statusas Britanijoje, bet norint įvažiuoti į ją gali reikėti vizos. Europos Sąjunga svarsto laikiną leidimą britams atvykti be vizos, tačiau neaišku ar jų nereikalaus britai.

„Yra pasiūlytas ES reglamentas ir tikimasi abipusio atsakymo iš Jungtinės Karalystės. Beje, pastaroji yra minėjusi, kad jie planuoja atitinkamą režimą taikyti ES piliečiams“, – LRT TELEVIZIJAI sako užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius.

Britams išstojus, darbo bus kaip per pūgą, prognozuoja oro keleivių teises ginančios įmonės atstovė Vilma Vaitiekūnaitė. Tiesa, jos teigimu, dramos neturėtų būti, nes ir patys britai suinteresuoti, kad susisiekimas nenutrūktų. Tačiau po kovo 29-osios keliaujant į Britaniją rekomenduoja turėti pasą, asmens tapatybės kortelės gali nebeužtekti.

„Turėtų būti pasiruošę dokumentus, įsitikinę, kad jų pasas galioja po grįžimo dar 6 mėnesius, lygiai taip pat kaip keliaujant į bet kurią 3-iąją šalį. Rekomenduojama turėti kelionės draudimą, nes šitoje vietoje dar niekas nežino, kaip bus užtikrintos keleivių teisės“, – supažindina oro keleivių teisių ekspertė V. Vaitiekūnaitė.

Ekspertė taip pat pataria prieš skrydį dar pasitikrinti, ar jis neatšauktas. Tiesiogiai į Britaniją skraido dvi oro linijos „Ryanair“ ir „Wizzair“.

„Ryanair“ jau registravosi ir Bendrijoje, ir Britanijoje, tuo metu „Wizzair“ dar laukia leidimų. Tačiau daugiau sunkumų gali kilti ne oro keleiviams, o į Britaniją keliaujantiems mikroautobusais. Verslininkai baiminasi ne tik kovo pabaigos chaoso, bet ir ilgesnių kelionių ar apribojimų.

„Manyčiau, kad pasibaigs šitas verslas. Reikės pakeisti šalį. Manau, kad bus uždarytos sienos, o jei ne, bus eilės. Jei dabar atvažiuoji per parą laiko ar 27 valandas, tai čia bus neįmanoma“, – mano pervežimo įmonės atstovas Andrius.

Prognozuojama, kad dėl muitų ir griežtesnės pasienio patikros, gali nusitęsti milžiniškos eilės. Britai jau repetavo tokią situaciją. Dabar sieną automobiliai kerta per 2 minutes. Bet tikrinimas gali trukti ir valandas, jei chaosą sukeltų „Brexitas“ be susitarimo.