Antradienį kalbėdamas Kongreso posėdyje V. Burnsas perspėjo JAV įstatymų leidėjus: „Manau, kad Putinas dabar yra supykęs ir nusivylęs. Tikėtina, kad jis padvigubins savo veiksmus ir bandys sutriuškinti Ukrainos kariuomenę, nepaisydamas civilių aukų“.

B. Burnsas sakė, kad V. Putinas „jau daugelį metų dūsta degiame nuoskaudų ir ambicijų derinyje“.

Vasario 24 d. invaziją į Ukrainą jis apibūdino kaip Kremliaus vadovo „gilaus asmeninio įsitikinimo“ reikalą.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį sakė, kad Rusija niekada negalės kontroliuoti visos Ukrainos, ir pažadėjo, kad dabartinis karas „niekada nebus pergalė“ prezidentui Vladimirui Putinui.

Baltuosiuose rūmuose kalbėjęs J. Bidenas aršiai užsipuolė Rusijos lyderį sakydamas, kad už šį konfliktą mokama „siaubinga kaina“ ir kad jis jau pagimdė du milijonus pabėgėlių.

Nepaisant precedento neturinčių Vakarų sankcijų, V. Putinas tęsia Ukrainos puolimą, nors Maskva sutiko atverti „humanitarinius koridorius“ iš keturių Ukrainos miestų 13-tą konflikto dieną.

Kyjivas koridorių atvėrimą vadina viešųjų ryšių triuku, nes dauguma numatytų evakuacijos kelių veda į Rusiją arba jos sąjungininkę Baltarusiją. Abi šalys kaltina viena kitą pažeidinėjant ugnies nutraukimo susitarimą.

Iš artilerijos ir aviacijos smūgių suniokotų miestų per Ukrainos sienas į kaimynines šalis plūstančių pabėgėlių skaičius perkopė du milijonus. Tokio masto pabėgėlių krizės Europoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo, pirmadienį teigė JT pabėgėlių agentūra UNHCR.

Kalbėdamas apie greitai augančią humanitarinę krizę J. Bidenas žadėjo, kad Jungtinės Valstijos palaikys savo sąjungininkes.

„Jungtinės Valstijos prisiims dalį atsakomybės rūpintis pabėgėliais, kad išlaidos netektų tik su Ukraina besiribojančioms Europos šalims“, – žadėjo jis.

„Putino karas sukėlė milžiniškų kančių ir beprasmių gyvybių praradimų – moterų, vaikų, visų“, – sakė J. Bidenas. Jis kaltino Rusijos lyderį beatodairiškai taikantis į civilius mokyklose, ligoninėse ir daugiabučiuose.

„Tačiau atrodo, kad Putinas yra pasiryžęs toliau eiti šiuo žudikišku keliu, kiek tai bekainuotų“, – kalbėjo JAV vadovas.

JAV pareigūnai teigia, kad pagrindinis Vašingtono tikslas yra sustabdyti konfliktą Ukrainoje, kad būtų išvengta jo plitimo, galinčio išprovokuoti V. Putiną pereiti į tiesioginę ir gal net branduolinę konfrontaciją.

JAV žvalgybos pareigūnų teigimu, Maskvai veliantis į ilgą karą, svarbiausias Vašingtono prioritetas yra teikti karinę paramą Ukrainos pasipriešinimui, kad ji galėtų atremti Rusijos agresiją.

„Mes ir toliau remsime drąsius Ukrainos žmones, kovojančius už savo šalį“, – sakė J. Bidenas ir pažadėjo „palaikyti juos (kovoje) prieš tironiją, priespaudą, žiaurų pavergimą“.

„Kai bus parašyta šio karo istorija, V. Putino karas prieš Ukrainą bus padaręs Rusiją silpnesne, o visą likusį pasaulį – stipresnį“, – pareiškė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės