71 metų Komunistų partijos generalinis sekretorius trečiadienį buvo perrinktas partijos ir 19-a narių turinčio jos Politinio biuro vadovu dar vienai penkerių metų kadencijai. Šie sprendimai buvo priimti baigiantis savaitę trukusiam partijos, turinčios 4,5 mln. narių ir vadovaujančios 93 mln. gyventojų turinčiam Vietnamui, suvažiavimui.

„Vietnamo komunistų partijos valdymas yra vienpartinis, bet mes taip pat turime demokratijos bei lyderių atskaitomybės principus. Priešingu atveju geri darbai būtų priskiriami atskiriems asmenims, o dėl nesėkmių būtų kaltinama grupė ir niekas nebūtų nubaudžiamas“, – sakė Nguyen Phu Trongas.

„Vietnamo komunistų partijos principas – kolektyvinis vadovavimas ir asmeninė atskaitomybė bei atsakomybė, kad jis niekada netaptų autoritariniu. Kai kuriose šalyse, kurias įvardyti nebūtų tinkama, demokratijos vardu visus sprendimus priima vienas asmuo. Taigi, kas yra labiau demokratiška?“ – klausė jis.

Aiškiai teisindamas Komunistų partijos valdymą geležiniu kumščiu, Nguyen Phu Trongas sakė, kad jo šaliai reikalinga drausmė, kad būtų pasiektas tikslas tapti modernia pramonine valstybe.

„Tačiau šalis be drausmės būtų chaotiška ir nestabili ... Demokratija turi eiti koja kojon su drausme. Neturi būti jokio disbalanso. Neturėtume nukrypti nei į vieną kraštutinumą. Mums reikalinga pusiausvyra tarp demokratijos ir įstatymo bei tvarkos“, – pabrėžė jis.

Kartu su Nguyen Phu Trongu buvo išrinkti virtinė naujų Politinio biuro ir kitos svarbios valdžios institucijos – 180 vietų turinčio partijos Centro komiteto - narių.

Vadovybės atnaujinimas neatneš didesnių pokyčių Vietnamui, kurio visuomenė neatlieka jokio tiesioginio vaidmens skiriant partijos lyderius.

Prognozuojama, kad Nguyen Phu Trongas toliau tęs ekonomikos reformas, pradėtas kadenciją baigiančio premjero Nguyen Tan Dungo. Premjeras yra faktinis antrasis aukščiausias šalies vadovas, o šis postas atiteks dabartiniam premjero pavaduotojui Nguyen Xuan Phucui, kai šį žingsnį vėliau šiais metais patvirtins Nacionalinė Asamblėja.

Nguyen Phu Trongas laikomas Kinijai palankiu veikėju, bet jis veikiausiai nebus linkęs aklai nuolaidžiauti Pekinui, baimindamasis užrūstinti paprastus vietnamiečius, kurie istoriškai smarkiai nemėgsta Kinijos ir ją vertina įtariai.

Trečiuoju pagal įtaką į Politinį biurą išrinktu jo nariu tapo viešojo saugumo ministras Tran Dai Quangas, kuris užims šalies prezidento postą.