Už O. Turčynavo tapimą laikinu prezidentu balsavo 285 iš 339 deputatų. Numatoma, kad O. Turčynovas prezidento pareigas eis, kol bus kitas valstybės vadovas. Primename, kad išankstiniai prezidento rinkimai turėtų įvykti 2014 m. gegužės 25 d.

49-erių O. Turčynovas yra kilęs iš to paties Dniepropetrovsko miesto Ukrainos pietryčiuose, kaip ir ekspremjerė Julija Tymošenko. Jis yra J. Tymošenko partijos "Tėvynė" lyderio pavaduotojas.

O. Turčynovas ėjo Ukrainos valstybės saugumo tarnybos vadovo pareigas po 2004-2005 metų Oranžinės revoliucijos.

Paskirtas laikinasis prezidentas – ne vienintelis Aukščiausios Rados sprendimas. Iš ministrų pareigų nušalintas Užsienio reikalų ministerijai vadovavęs Leonidas Kožara ir Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas Dimitrijus Tabačnikas, Sveikatos ministerijos vadovas R. Bogatyrevas. Tuo metu aukščiausiojo ekonominio teismo teisėjo Viktoro Tatkovo atleisti nepavyko – balsavo per mažai deputatų.

Rada taip pat atšaukė įstatymą, kuriuo buvo išplėstas mažumų kalbų, tarp jų – rusų, naudojimas. Ukrainos Aukščiausioji Rada sekmadienį nebegaliojančiu pripažino 2012 metų įstatymą dėl valstybinės kalbų politikos pagrindų.

Už atitinkamą įstatymo projektą balsavo 232 iš 334 posėdžių salėje užsiregistravusių deputatų.

2012 metų liepos 3 dieną Aukščiausioji Rada priėmė Regionų partijos inicijuotą įstatymo projektą „Dėl valstybinės kalbų politikos pagrindų“.
Tų pačių metų rugpjūčio 8 dieną prezidentas Viktoras Janukovyčius tą įstatymą pasirašė ir pavedė ministrų kabinetui suformuoti darbo grupę, kuri parengtų pasiūlymus dėl kalbų vartojimo Ukrainoje įstatymų tobulinimo.

Įstatymas įsigaliojo rugpjūčio 10 dieną, jame buvo numatyta oficialios dvikalbystės galimybė regionuose, kur kurios nors nacionalinės mažumos atstovai sudaro daugiau kaip 10 proc. gyventojų.

Iki antradienio norima susitarti dėl Ukrainos vyriausybės sudarymo. O. Turčynovas sekmadienį deputatams sakė, kad iki antradienio būtina susitarti dėl nacionalinės vienybės vyriausybės sudarymo, skelbia „Reuters“.

„Ši užduotis yra prioritetas“, - Aukščiausiojoje Radoje sakė O. Turčynovas.

O. Turčynovo teigimu, konsultacijos dėl naujosios vyriausybės sudėties turi prasidėti nedelsiant, praėjus dienai po to, kai Aukščiausioji Rada atstatydino prezidentą Viktorą Janukovyčių, ir praėjus dviem dienoms, kai prezidentas ir opozicijos lyderiai pasirašė susitarimą dėl politinės krizės sureguliavimo, įskaitant nacionalinės vyriausybės sudarymą.

Sekmadienį jis taip pat pareiškė, kad ekonominė situacija šalyje yra katastrofiška.

„Situacija Ukrainoje, pirmiausia – ekonominė, (yra) katastrofiška. (Viktoro) Janukovyčiaus valdžia privedė ekonomiką prie katastrofos“, - parlamente sakė O.Turčynovas, kuriam Rada didele balsų dauguma pavedė laikinai eiti šalies prezidento pareigas.

„Iždo sąskaitoje visiškai nėra lėšų. Yra milžiniškos problemos dėl pensijų fondo. Jūs matote, kas darosi su nacionaline valiuta, bankų sistema“, - pridūrė jis.

Regionų partija apkaltino V. Janukovyčių išdavus Ukrainą

Visa atsakomybė už pastarojo meto įvykius Ukrainoje – V. Janukovyčiaus ir jo aplinkos, skelbia Regionų partija.

Oficialiame partijos pranešime, paskelbtame vasario 23 d., nurodoma, kad V. Janukovyčius ir artimiausia jo aplinka yra atsakingi ir už žmonių aukas.

„Mes patiriame vieną iš sunkiausių ir tragiškiausių laikotarpių mūsų šalies istorijoje. Ukraina buvo apgauta ir apiplėšta, bet net ir tai - nieko, palyginus su skausmu, su kuriuo susiduria dešimtys Ukrainos šeimų, praradusių savo artimuosius abiejose konfrontacijos pusėse. - skelbiama pranešime. - Visa atsakomybė už tai tenka Janukovičius ir jo aplinka“.

Taip pat partija pareiškė, kad „milijoninė partija tapo vienos korumpuotos šeimos įkaitu“.

Kandidatai į Ukrainos premjero postą – trys, Regionų partija spręs apie savo poziciją

Šiandien Radoje svarstomi trys pagrindiniai kandidatai, galėsiantys pretenduoti į premjero postą – Piotras Porošenka, Julija Tymošenko ir Arsenijus Jaceniukas.

Pasak UNIAN korespondento, tai interviu metu nurodė Mykola Tomenko, frakcijos „Batkyvščyna“ atstovas. Jis neatmetė galimybės, kad sekmadienį gali būti sudaryta koalicija ir išrinktas ministras pirmininkas.

Vis tik, M. Tomenko teigė turįs neoficialios informacijos, kad J. Tymošenko į premjero postą nepretenduoja. Vėliau ekspremjerės partija oficialiai patvirtino, kad ilgai kalinta politikė vyriausybės vairo šiuo metu nesieks. 

Ukrainos Regionų partijos deputatai sekmadienį ketina surengti savo frakcijos posėdį, kad apsispręstų dėl tolesnės veiklos Aukščiausioje Radoje, pranešė šios partijos frakcijos deputatas Nestoras Šufryčius.

„Sekmadienį įvyks Regionų partijos frakcijos posėdis, kuris nustatys frakcijos poziciją parlamento darbe“, - sakė jis sekmadienio rytą.

Pats asmeniškai N.Šufryčius pareiškė, kad iki šiol valdančiajai partijai atstovavusi frakcija turėtų pereiti į opoziciją.

„Aš norėčiau kreiptis į visus šalininkus, kurie nusivylė daugelio Regionų partijos narių pozicija. Turime daugiau kaip milijoną šalininkų, todėl šiandien turime padaryti viską, kad parlamente apgintumėm jų interesus“, - pažymėjo jis.

Kur V. Janukovyčius - neaišku

Ukrainos VRM nežino, kur šiuo metu yra Janukovyčius, Klymenka, Pšonka ir Zacharčenka

Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas laikinai einantis Arsenas Avakovas sekmadienį ryte pareiškė nežinąs, kur šiuo metu yra iš Kijevo išvykęs prezidentas Viktoras Janukovyčius.

„Vakar buvo incidentas, kai Pasienio tarnyba sulaikė skristi pasiruošusį neatpažintą lėktuvą, ir ten buvo prezidento apsauga. Po to, kai ji neatliko atitinkamų kontrolės procedūrų, skrydis buvo sulaikytas. Iš lėktuvo išėjo prezidentas Janukovyčius, sėdo į mašiną ir išvažiavo nežinoma kryptimi“, - sakė jis žurnalistams Kijeve.

A.Avakovas taip pat pridūrė nežinąs, kur šiuo metu yra laikinai Pajamų ir rinkliavų ministerijos vadovo pareigas einantis Oleksandras Klymenka ir du Aukščiausiosios Rados nuo pareigų nušalinti pareigūnai — buvęs generalinis prokuroras Viktoras Pšonka ir buvęs vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka.

„Vakar Klymenka ir Pšonka buvo sulaikyti laukdami skrydžio oro uoste. Į labai svarbių asmenų (VIP) salę įsiveržė ginkluoti žmonės, įvyko susišaudymas ir Klymenka bei Pšonka išvažiavo. Dabar vyksta kvota“, - pranešė jis.

Laikinasis ministras pridūrė, kad buvusiam Rados pirmininko pavaduotojui Ihoriui Kaletnykui pavyko išskristi į Maskvą, nes Pasienio tarnyba neturėjo pagrindo jo sulaikyti: jis turėjo reikiamus dokumentus sienai kirsti, be to, ji saugo deputato neliečiamybė.

Pasak šaltinių, nežinoma kryptimi dingo ir URM ministras Leonidas Kožara, o kartu su juo - beveik visi finansų apskaitos dokumentai iš ministerijos.

Sekmadienį žmonės Maidano neapleido

Maždaug 300 žmonių aikštėje žiūrėjo prieš kelerius metus nufilmuotą ekskursiją, kurią prezidentas Viktoras Janukovyčius žurnalistų grupei surengė savo užmiesčio valdose.Be to, už barikadų
Kreščatike vaikštinėja iki 500 protestuotojų, o kiti ilsisi palapinėse ir užimtuose pastatuose.

Tuo tarpu visas barikadas ir prieigas prie Nepriklausomybės aikštės toliau saugo patruliai ir budėtojai; ryte tuose objektuose prasidėjo savigynos pajėgų rotacija.

Svarbūs sprendimai – po smurto bangos

Nors situacija Kijeve atrodo nurimusi, o Maidano aktyvistai švenčia pergalę, nepamirštama ir apie aukas, kurių ji pareikalavo. Sekmadienį internete buvo publikuotas šokiruojantis įrašas, kuriame matoma, kaip Instituto gatvėje Kijeve šaudomi žmonės.

Be to, susirėmimai Ukrainoje vyksta ir toliau. Luganske vykusiame mitinge buvo šaudyta į protestuotojus, vienas jų sužeistas į galvą. Pasak aktyvistų, iš viso trys žmonės sužeisti.

Priminsime, kad vasario 22 dieną Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė nutarimą vykdyti tarptautinius įsipareigojimus dėl buvusios Ukrainos premjerės J. Tymošenko paleidimo. 2011 metų spalį J. Tymošenko buvo nuteista septyneriems metams nelaisvės už tai, kad viršijo savo įgaliojimus, 2009 metais pasirašydama su Rusija kontraktus dėl dujų pirkimo. Kaip teigia news.liga.net, J. Tymošenko patvirtino savo dalyvavimą priešlaikiniuose prezidento rinkimuose prieš išskrisdama iš Charkovo į Kijevą. Ji buvo išskraidinta specialiu reisu.

Tuo metu apie prezidento V. Janukovyčiaus buvimo vietą vis dar nežinoma. Pranešama, kad šeštadienį jis mėgino išvykti iš Ukrainos - pasieniečiams buvo siūlomi pinigai už galimybę Viktoro Janukovyčiaus lėktuvui išskristi iš Donecko. Tačiau jie atsisakė. Buvęs Ukrainos prezidentas oro uostą paliko šarvuotu automobiliu.