Katalikiškos perlaidojimo apeigos įvyko Vavelio katedros Šv.Leonardo kriptoje Krokuvoje, kur palaidota daug Lenkijos karalių ir rašytojų.

Laidotuvėse dalyvavo prezidentas Andrzejus Duda, pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda ir premjerė Beata Szydlo. Pamokslą sakė Krokuvos arkivyskupas kardinolas Stanislovas Dziwiszas, buvęs asmeninis velionio popiežiaus Jono Pauliaus II sekretorius.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo velionio brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis, valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis, bei žuvusios poros dukra Marta.

Ekshumuojant palaikus buvo apgadintas jų sarkofagas, todėl per dvi dienas iš balto Kararos marmuro buvo pagamintas naujas. Ant jo aukso raidėmis užrašytos poros gimimo ir mirties datos bei pavaizduotas Lenkijos herbas – erelis su karūna.

Kaczynskių palaikus nuspręsta ekshumuoti, nes norima nustatyti jų mirties bei lėktuvo katastrofos Rusijoje priežastis.

Atskiri Lenkijos ir Rusijos vykdyti tyrimai parodė, kad dėl katastrofos kaltos blogos meteorologinės sąlygos prie oro uosto Smolenske ir lenkų pilotų bei rusų skrydžių kontrolierių klaidos. Vis dėlto šį incidentą tegaubia įtarimai – iš dalies dėl to, kad Rusijoje buvo neišsamiai atliktas žuvusiųjų atpažinimas bei palaikų tyrimai.

Daugelis J. Kaczynskio sekėjų mano, kad prieš nukrentant lėktuvui jame įvyko sprogimas. Dėl to kaltinama Rusija ir tuometinis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, dabar einantis Europos Sąjungos prezidento pareigas.

Analitikas Marekas Migalskis sakė, kad J. Kaczynskio dešiniojo sparno PiS skatina tokius įsitikinimus, nes jie yra partijos elektoratą vienijanti idėja.

Privatus radijas „RMF FM“ pranešė gavęs neoficialių duomenų, jog prezidento ir jo žmonos palaikų tyrėjai rado tik sužalojimų, įprastų per lėktuvų katastrofas, o ne sprogimo padarinių.

Pareigūnai nurodė, kad naujų ekshumacijų rezultatai paaiškės per keturis mėnesius.