Apie tai praneša agentūra AFP.

Kalbėdamas tūkstančiams džiūgaujančių savo šalininkų, R. T. Erdoganas naktį į pirmadienį pareiškė, kad jo priešininkai turės "sumokėti" už pastarųjų mėnesių kaltinimus ir kritiką. "Tai yra naujos Turkijos vestuvių diena, - sakė jis. - Šiandien yra naujos Turkijos pergalės diena, 77 mln. yra vieningi kaip broliai".

"Prie balsadėžių šiandien laimėjo demokratija ir laisva valia, - kalbėjo premjeras iš AKP būstinės balkono. - Tauta šiandien subraukė klastingus planus (...). Tie, kurie užpuolė Turkiją, buvo nuvilti".

"Nebus valstybės valstybėje. Atėjo metas juos pašalinti", - pridūrė R. T. Erdoganas, turėdamas omenyje islamo pamokslininką Fethullah Gueleną ir jo šalininkus. Minia mojo vėliavomis ir skandavo "Turkija didžiuojasi tavimi" ir Dievas yra didis".

Remiantis negalutiniais rezultatais, konservatyvi islamo partija AKP surinko 45 proc. balsų ir toli atitrūko nuo svarbiausios opozicinės partijos CHP, gavusios 28 proc. AKP, be kita ko, laimėjo Stambulo didmiestyje. Tačiau sostinėje Ankaroje vyksta atkakli kova tarp AKP ir CHP kandidatų.

R. T. Erdoganas pastaruoju metus vis labiau kritikuojamas dėl savo autoritarinio valdymo stiliaus. Praėjusią vasarą kilo masiniai protestai dėl Gezio parko Stambule. Gruodžio viduryje šalį supurtė korupcijos skandalas.

Vyriausybės vadovas tyrimą prieš jo aplinkos politikus ir verslininkus traktuoja kaip buvusio savo bendražygio, pamokslininko F. Giuleno šalininkų sąmokslą. R. T. Erdoganas, be kita ko, nurodė uždaryti interneto platformas "Twitter" ir "YouTube", kad per jas nebūtų skleidžiama informacija apie kaltinimus korupcija.

Pasak politologo Akifo Okuro, rinkimų rezultatai rodo, kad R. T. Erdoganas skandalus atlaikė be didelių nuostolių.

Rinkimus aptemdė smurtiniai susirėmimai tarp konkuruojančių kandidatų šalies pietryčiuose. Per juos žuvo devyni žmonės ir 60 buvo sužeisti.