Artėjant 2017-ųjų prezidento rinkimams, prieš imigrantus nusistatęs FN tikėjosi, kad regionų valdžios rinkimai taps politiniu tramplinu šio judėjimo lyderei Marine Le Pen.

Vertinant nacionaliniu mastu, FN rezultatai buvo geriausi, kada nors pasiekti šios partijos, bet šiauriniame Šiaurės-Pa de Kalė ir Pikardijos regione M.Le Pen įveikė dešinioji opozicija, kai valdantieji socialistai pasitraukė iš kovos prieš antrąjį rinkimų ratą.

Jos 26 metų dukterėčia Marion Marechal-Le Pen taip pat buvo aiškiai įveikta dešiniojo bloko pietiniame regione, kuris apima tviskančiais pajūrio kurortais garsėjantį Žydrąjį Krantą, nors ankstesnį savaitgalį per pirmąjį turą ten dominavo FN.

Nacionalinis frontas surinko daugiausiai balsų šešiuose iš 13 regionų per gruodžio 6-ąją vykusį pirmąjį ratą, rinkėjams piktinantis dėl braškančios ekonomikos ir tvyrant baimei dėl praeitą mėnesį Paryžiuje įvykdytų džihadistų atakų, per kurias žuvo 130 žmonių.

Vis dėlto praėjus lygiai mėnesiui po šių atakų rinkėjai aktyviai reiškė savo valią (antrajame rate balsavo apie 58 proc., o pirmajame – 50 proc. rinkėjų) ir dar kartą atėmė iš FN sėkmę, kuri atrodė ranka pasiekiama.

Prezidento Francois Hollande'o valdantieji socialistai laimėjo penkiuose regionuose, o centro dešinysis aljansas, vadovaujamas ankstesnio šalies vadovo Nicolas Sarkozy triumfavo septyniuose. Tuo tarpu Korsikoje laimėjo nacionalistai.

Socialistas premjeras Manuelis Vallsas perspėjo, kad „kraštutinių dešiniųjų pavojus nebuvo pašalintas – toli gražu“, kad ir kokie būtų rezultatai.

N. Sarkozy, vadovaujantis Respublikonų partijai, sekmadienį gyrė aktyviai balsavusius rinkėjus, bet sakė, kad pirmojo turo „perspėjimai“ neturi būti užmiršti.

Konservatyvios pakraipos dienraštis „Le Figaro“ savo pirmame puslapyje paskelbė: „Dešinieji laimi, kairieji laikosi, FN krenta“, bet katalikų laikraščio „Le Croix“ tonas buvo labiau pesimistinis: „Visi pralaimi.“

M. Le Pen: mūsų niekas nesustabdys

Galutiniai rezultatai rodo, kad sunkiai besiverčiančiame šiauriniame regione M.Le Pen surinko apie 42 proc., o nuosaikesnio dešiniojo sparno atstovas Xavier Bertrand'as – beveik 52 proc. balsų.

Jos dukterėčia pralaimėjo savo dešiniajam varžovui 45 proc. prieš beveik 55 proc. balsų FN tradicinėje tvirtovėje – Provanso-Alpių-Žydrojo Kranto regione.

Per pirmąjį ratą šios abi moterys lengvai laimėjo.

Pasibaigus balsavimui M.Le Pen pasakė kovingą kalbą savo šalininkams, tvirtindama, kad „dabar mūsų niekas negali sustabdyti“.

„Savo pietinėje ir šiaurinėje tvirtovėse išrovėme pikta darančią Socialistų partiją, – pabrėžė ji. – Patrigubinę savo tarybų narių skaičių, mes išliksime pagrindine opozicine jėga daugumoje Prancūzijos regionų.“

Ne mažiau kovingai nusiteikusi jos dukterėčia ragino savo šalininkus nenusivilti.

„Padvigubinsime savo pastangas, – sakė M.Marechal-Le Pen. – Esama pergalių, kurios daro gėdą nugalėtojams.“

Pastaruosius dvejus metus FN geriausiai pasirodė Europos Parlamento ir vietos valdžios rinkimuose, o ta sėkmė tapo pagrindu M.Le Pen pareiškimui, kad jos judėjimas yra „Prancūzijos pirmoji partija“.

Sekmadienį FN taip pat užsitikrino geriausią visų laikų rezultatą: už šią partiją visoje šalyje balsavo 6,8 mln. rinkėjų. Per pirmąjį ratą Nacionalinis frontas gavo kiek daugiau negu 6 mln. balsų.

Kai M.Le Pen 2012 metais siekė prezidento posto, už ją balsavo 6,4 mln. rinkėjų, kurių aktyvumas tuomet buvo gerokai didesnis.

Vis dėlto naujausi rezultatai dar kartą parodė, kad FN neįstengia patraukti į savo pusę lemiamos dalies rinkėjų, kurie susivienija, palaikydami tradicines partijas ir neleisdami radikalams ateiti į valdžią.

Taip nutiko ir 2002 metais, kai rinkėjai palaikė antrajame prezidento rinkimų Jacques'ą Chiracą, o ne Marine tėvą Jeaną-Marie Le Peną.

Vienas iš didžiausių laimėtojų sekmadienį buvo socialistų gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas, kuris vadovaus Bretonės regionui, surinkęs daugiau negu pusę balsų, tačiau taip pat išsaugos postą vyriausybėje.

Vienas iš didžiausių pokyčių įvyko Paryžiaus regione, kuriame dešinieji pirmąkart įveikė kairiuosius per pastaruosius 17 metų.

Dedemonizuota, bet prieš imigrantus

FN argumentuoja, jog dviejų pagrindinių partijų rinkiminiai manevrai įrodo, kad abi pusė yra to paties plauko, o ultradešinieji - vienintelė reali politinė alternatyva.

„Atvirai kalbant, balsuoju prieš FN dėl savo šeimos interesų“, – sakė 59 metų senegaliečių kilmės Issa Kouyate, atidavęs savo balsalapį pietiniame Marselio mieste, kur didelė dalis gyventojų yra imigrantai arba jų palikuoniai.

„Čia esama pavojaus“, – pažymėjo I.Kouyate, sakydamas, kad tame regione per pirmąjį ratą FN surinkti 40 proc. balsų yra „delstinė bomba“.

Per pirmąjį turą FN visoje šalyje surinko 28 proc., o respublikonai ir jų sąjungininkai – 27 proc. balsų.
M.Le Pen sulaukė grąžos iš savo pastangų „dedemonizuoti“ Nacionalinį frontą, kurio vairą perėmė iš savo tėvo, bet išlaikyti griežtą nusistatymą prieš imigrantus. Kritikai teigia, kad ši partija kursto islamofobiją.

Prancūzijos regionai neseniai buvo sustambinti; į jų jurisdikciją patenka susisiekimas, švietimo reikalai, taip pat palaikymas vietos verslui.