Rugpjūčio 17 d. ryte televizijos kanalo „Belarus 1“ eteryje keletą sekundžių buvo rodoma tuščia sofa be vedėjų, praneša tut.by.

Galiausiai buvo pradėta transliuoti archyvinė medžiaga.


Prie streiko prisijungė ir nacionalinis Baltarusijos televizijos kanalas ONT. Nuo rugpjūčio 17 d. nutraukiama legendinės laidos „Naše utro“ transliacija, nes laidos paprasčiausiai nebėra kam vesti.

„Kadangi kai kurie žurnalistai išėjo iš darbo dėl patiriamo spaudimo ir persekiojimo, nebegalime kurti kokybiško turinio“, – pranešė ONT.

Dabar vietoje „Naše utro“ bus rodomos senos Pirmojo kanalo laidos, pavyzdžiui, šiandien 7.20 val. transliavo laidą „Modnij verdikt“.

Tuo tarpu „Belteleradiokompanija“ darbuotojai įmonės vadovui Ivanui Eismontui nusiuntė pranešimą apie streiką. Laiške žurnalistai pareikalavo pripažinti Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatus negaliojančiais, atleisti Centrinio rinkimų komiteto vadovę Lidiją Ermošiną, paleisti politinius kalinius ir panaikinti žiniasklaidos cenzūrą. Kreipimąsi kol kas pasirašė 55 iš 1 500 įmonės darbuotojų.

Valstybinės Baltarusijos televizijos darbuotojai praneša, kad vadovybė jiems pasiūlė tris variantus: arba likti darbo vietose ir toliau dirbti, arba parašyti pareiškimą dėl atleidimo iš darbo, arba jungtis prie streikų ir būti atleistiems iš darbo. Šaltinis pranešė, kad jis ir jo kolegos „pasirinko trečiąjį variantą“.

Tuo metu valstybinis televizijos kanalas „Belarus 1“ papasakojo apie Minske ir kituose šalies miestuose vykstančias protesto akcijas. Naujienų reportažo vaizdo įrašas buvo paskelbtas „Telegram“ kanale „Nexta Live“.

„Šiandien žmonės planuoja žygiuoti Nepriklausomybės prospektu ir susirinkti prie stelos „Minskas – miestas didvyris“. Tikimės, kad protesto akcija bus taiki ir kad Minsko gatvėse bus tvarka“, – eteryje sakė vedėja.

Solidarumo eisenos Minske kadrų parodė ir valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Anksčiau keletas Baltarusijos valstybinių televizijos kanalų žurnalistų paliko savo darbo vietas. Iš darbo išėjo televizijos kanalo ONT vedėjas ir prezidento veiklą nušviečiančių korespondentų grupės narys Dmitrijus Semčenko, taip pat televizijos kanalo „Belarus 1“ vedėjai Vladimiras Burko, Jevgenijus Perlinas ir Siarhejus Kozlovičius.

Kaip sakė V. Burko, sprendimo išeiti iš darbo priežastimi tapo jėgos struktūrų pareigūnų smurto banga. Žurnalistas paaiškino, kad daugiau negalės pasakoti apie karinę techniką, kuri dabar yra naudojama prieš tautą. Jo kolegos iš „Belarus 1“ nepatikslino, kodėl nusprendė palikti savo darbo vietas.

Baltarusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos pastate – milicijos pajėgos. Prie pastato renkasi vis daugiau žmonių.

Daugiau nei 300 valstybinės televizijos darbuotojų prisijungė prie streiko.

Nuo rugpjūčio 17 d. kanalas ONT laikinai nerodys laidos „Mūsų rytas“. Pagal oficialią versiją, laidos komanda išeina atostogų.

ONT kalba, kad vieni žurnalistai spaudžiami, kiti persekiojami, o visa tai „trukdo kurti tinkamos kokybės turinį“. ONT mano, kad būtina sumažinti savų pramoginių laidų kiekį.

Po rinkimų iš televizijos išėjo keli pagrindiniai darbuotojai. Tarp jų – žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Semčenka, laidų vedėjai Dmitrijus Kochno ir Olga Bogatyrevič.

„Mes streikuojame“

Valstybinės Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRK) darbuotojai pirmadienį pradėjo streiką, naujienų agentūrai „Interfax“ pirmadienio rytą pranešė vienas Baltarusijos televizijos darbuotojas.

„Mes streikuojame“, – sakė jis ir nurodė, kad prie televizijos pastato susirinko daugiau kaip 100 darbuotojų.

Kaip anksčiau pranešė vienas Baltarusijos valstybinio televizijos kanalo „Belarus 1“ darbuotojas, žmonės ruošėsi streikui.

„Streikas planuojamas. Ruošiamės ateiti į darbo vietas ir nedirbti“, – sakė naujienų agentūros „Interfax“ pašnekovas.

„Susitarėme vėliau ateiti į darbą, dabar žmonės tik renkasi“, – pirmadienio rytą kalbėjo jis.

Šeštadienį prie Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos būstinės vyko protesto akcija.

Per tą mitingą prie pastato buvo atvykusios Baltarusijos prezidento atstovė spaudai Natalija Eismont ir aukštųjų parlamento rūmų pirmininkė Natalija Kočanova. Protestuotojai jas pasitiko šūksniais „Tiesos!“ ir „Gėda!“.

Portalas tut.by pranešė, kad N. Kočanova ragino Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos darbuotojus nusiraminti.

„Išsiaiškinsime. Viską sustatysime į savo vietas. Bet jei šiandien įsiūbuosite situaciją, tada rytoj taip paprastai iš jos neišsisuksite“, – tvirtino ji.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, Aliaksandras Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – buvo sulaikyta apie 7 tūkst žmonių. Ketvirtadienį Baltarusijos pramonės įmonėse prasidėjo taikūs protestai.

Penktadienį Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, anksčiau sulaikytų per protestus, jau buvo paleisti iš sulaikymo vietų.

Vaikydami protestuotojus Baltarusijos pareigūnai naudojo didelį smurtą. Sulaikytieji taip pat pranešė apie mušimus ir kankinimus sulaikymo įstaigose.

A. Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė, esą dabartinis Baltarusijos vadovas per praėjusios savaitės balsavimą gavo 80,1 proc. balsų, o jo pagrindinė varžovė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 procento.

Sekmadienį Baltarusijos sostinėje vyko A. Lukašenkos palaikymo mitingas, kuriame dalyvavo ir jis pats.

Į Minsko centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje vykusį A. Lukašenkos palaikymo mitingą, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, susirinko apie 65 tūkst. žmonių, kurie mojavo raudonai žaliomis Baltarusijos vėliavomis ir skandavo „Už Baltarusiją!“ bei „Už „Batką“!“.

Vis dėlto naujienų agentūros AFP reporteris apskaičiavo, kad dalyvių skaičius veikiau buvo panašesnis į 10 tūkstančių.

Vėliau sekmadienį šimtai tūkstančių žmonių susirinko į Baltarusijos sostinės centre surengtą dar vieną taikų protesto mitingą dėl abejotinų prezidento rinkimų rezultatų.

Į šį mitingą susirinkę protestuotojai, nešini baltai raudonomis vėliavomis, gėlėmis, balionais, stengėsi netrukdyti eismui gretimose gatvėse, o pravažiuojančių automobilių vairuotojai juos sveikino bei sustoję siūlė geriamojo vandens, Minske tvyrant beveik 30 laipsnių karščiui.

Stebėtojų teigimu, tai buvo didžiausia protesto akcija šiuolaikinės Baltarusijos istorijoje.