Automobilyje padėtos bombos sprogimas sudrebino itin saugomą Šašdarako rajoną šalia Žaliosios zonos, kuriame yra keli svarbūs kompleksai, įskaitant Nacionalinę saugumo valdybą – afganų žvalgybos tarnybą.

Stebėjimo kamerų nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip maždaug 10 val. 10 min. (8 val. 40 min. Lietuvos laiku) sprogo pilkas minivenas, užlindęs prieš baltų padidinto pravažumo automobilių eilę gatvėje prie posūkio į dešinę.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi informavo, kad žuvo mažiausiai 10 civilių, o dar 42 buvo sužeisti.

Tačiau netoli išpuolio vietos esančios Waziro Mohammado Akbaro Khano ligoninės pareigūnas Faridas Ahmadas Karimi naujienų agentūrai AFP sakė, kad tarp žuvusiųjų bei sužeistųjų yra ir civilių, ir saugumo pajėgų narių.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas socialiniame tinkle „Twitter“ prisiėmė atsakomybę už ataką ir nurodė, kad „kankinystės ieškotojui“ – sprogdintojui mirtininkui – detonavus bombą automobilyje žuvo 12 „užsienio okupantų“.

JAV vadovaujama NATO koalicija kol kas nepranešė, kad ataka būtų paveikusi kokius nors užsienio karius.

Pirmadienį mažiausiai 16 žmonių žuvo per Talibano ataką gyvenamajame rajone Kabulo rytuose.

Sostinėje kruvino smurto banga nesiliauja net JAV ir Talibanui „iš principo“ susitarus, kad Pentagonas mainais į įvairius talibų pažadus dėl saugumo išves iš Afganistano tūkstančius karių.

Susitarimas kelia vis didesnį nerimą, nes afganai nuogąstauja, kad jis sudarys sąlygas Talibanui grįžti į valdžią. Abejones reiškia ir vis daugiau JAV įstatymų leidėjų bei pareigūnų.

Kaip rodo iki šiol paskelbtos susitarimo dalys, Pentagonas iki kitų metų pradžios iš penkių bazių Afganistane išvestų maždaug 5 tūkst. iš apytikriai 13 tūkst. savo karių, jei Talibanas vykdys saugumo pažadus.

Sukilėliai yra sakę, kad išsižadės „al Qaeda“, kovos su „Islamo valstybe“ (IS) ir nebeleis džihadistams naudotis Afganistanu kaip saugiu prieglobsčiu.

Trečiadienį Afganistano vyriausybė išreiškė rimtų abejonių dėl potencialaus susitarimo ir sakė, kad pareigūnams reikia daugiau informacijos apie galimus jo keliamus pavojus.