Net aktyvistai Hirošimoje skandavo: „Šalin rankas nuo Ukrainos!“, „Jokio karo su Kinija!“.

„Mes, G7, neleisime vienašališkai keisti status quo jėga niekur pasaulyje“, – teigė Japonijos premjeras Fumio Kishida.

Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis gavo retą progą palenkti savo pusėn ir Rusjos drauges Indiją bei Braziliją. Beje, indų premjeras Narendra Modi pažadėjo padėti išspręsti krizę, o Vakarai patvirtino: nepavargs remti Kyjivo iki jo pergalės.

„Mes nesvyruosime. [Vladimiras] Putinas nepalauš mūsų ryžto“, – sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Ir toliau remsime Ukrainą, kad ji išstumtų Rusiją iš šios užgrobtų žemių“, – tikino Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Stovėsime petys į petį su Ukraina kiek reikės“, – žadėjo Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas.

O Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigė, kad Vakarų pozicija aiški ir nuosekli – visaip remti Ukrainą.

JAV Kyjivui ruošia dar vieną ginkluotės paketą, kurio vertė – 375 mln. dolerių. „Skelbiu apie kitą pagalbos Ukrainai dalį. Į paketą įtraukta daugiau šaudmenų, artilerijos ir šarvuočių“, – per susitikimą su V. Zelenskiu kalbėjo J. Bidenas.

Naikintuvai F-16, kurių reeksportui pritaria J. Bidenas, Ukrainos dangų gali pradėti ginti jau rudenį. Spėliojama, kad danų ir Nyderlandų vedama koalicija galėtų skirti 45 naikintuvus.

Bet virš sekmadienio derybų pakibo Rusijos pareiškimas. Pasipylė net Rusijos prezidento Vladimiro Putino sveikinimai savo kariaunai ir „Vagner“ smogikams – esą, Bachmutas jau paimtas.

Per susitikimą su J. Bidenu paklaustas, ar Bachmutas vis dar Ukrainos rankose, V. Zelenskis teigė manantis, kad ne. „Bet turite suprasti, kad ten nieko nėra. Jie sunaikino mūsų miestą. Nėra jokių pastatų. Tai tragedija. Šiandien Bachmutas yra tik mūsų širdyse, ten nieko nelikę, tik nusiaubta vietovė su daugybe žuvusių rusų“, – sakė jis.

Ukrainos prezidento žodžius apie „Bachmutą tik mūsų širdyse“ žurnalistams sutraktavus kaip patvirtinimą, neva miestas kritęs, kilo painiava. Vis dėlto V. Zelenskis patikslino, kad Bachmutas iki galo nėra okupuotas rusų. „Bachmutas neužimtas Rusijos Federacijos“, – vėliau pabrėžė jis.

Mūšis dėl šio Ukrainos miesto nestoja aštuonis mėnesius. Tai bene ilgiausias mūšis per visą invaziją.

„Mūsų motyvacija didžiulė – saugoti savo žemę. Priešas supranta, kad mes kovosime iki galo“, – sako Bachmutą ginantis Ukrainos karys.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: