60 metų R.al Hariri mirė nuo sužeidimų pakeliui į ligoninę, sakė šaltiniai iš Amerikos universiteto ligoninės.

Per sprogimą, kurį sukėlė automobilyje buvusios bombos detonavimas, žuvo mažiausiai dar aštuoni žmonės, tarp jų - keli R.al Hariri asmens sargybiniai.

Taipogi pranešama, kad per sprogdinimą sunkiai sužeistas buvęs ekonomikos ministras Baslas Fuleihanas, pranešė šaltiniai ligoninėje. Pasak pranešimo, artimas R.Hariri bendražygis B.Fuleihanas važiavo viename iš R.Hariri kortežo automobilių, kurie buvo smarkiai apgadinti per sprogimą.

B.Fuleihano sužeidimai yra labai sunkūs ir jis gydomas Amerikos universitetinės ligoninės intensyvios terapijos skyriuje. Po sprogimo, kuris nugriaudėjo prie Beiruto viešbučio "Saint George", užsidegė keliolika mašinų ir buvo smarkiai apgriauti keli ištaigingi pastatai.

Sprogimas, po kurio gatvėje liko gili duobė, buvo girdimas ir už sostinės ribų, o pastatų langai išdužo kelių šimtų metrų spinduliu.

Arabų palydovinė televizija "Al Jazeera" pirmadienį parodė iš nežinomos islamistų grupuotės gautą vaizdajuostę, kurioje grupuotė pranešė prisiimanti atsakomybę už Libano ministro pirmininko Rafiqo al Hariri nužudymą.

"Mūsų brolių mudžahidų Saudo Arabijoje labui... mes nusprendėme įvykdyti teisėtą egzekuciją tiems, kurie remia šį režimą", - sakė barzdotas vyriškis juostoje. Vyriškis sėdėjo priešais juodą vėliavą su užrašu "Pergalės ir Šventojo karo Levante grupė".

Milijardierius verslininkas R.al Hariri, kuris iš vyriausybės atsistatydino pernai spalį, neseniai prisidėjo prie opozicijos raginimų Sirijai prieš gegužės rinkimus pasitraukti iš Libano.

Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas paragino pradėti tarptautinį tyrimą dėl pirmadienį Libane įvykdyto sprogdinimo, per kurį žuvo buvęs šalies premjeras Rafiqas al Hariri. "Prancūzija griežtai smerkia šį nusikaltimą", - sakoma J.Chiraco sekretoriato pareiškime.

"(Prancūzija) ragina nedelsiant pradėti tarptautinį tyrimą ir, išsiaiškinus jo aplinkybes, už šią tragediją atsakingus asmenis, nubausti jos kaltininkus", - sakoma pareiškime.

J.Chiracas buvo artimas R.Hariri draugas.

JAV Baltieji rūmai pirmadienį taip pat pasmerkė Libano buvusio premjero Rafiko al-Hariri nužudymą ir pareiškė, jog Libanas turi būti laisvas, kad galėtų kurti savo politinę ateitį be smurto ir Sirijos okupacijos.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas sakė nesiejąs su Sirija šio sprogimo, nuo kurio Beirute žuvo Rafikas al-Hariri ir dar daugiau žmonių. Pasak jo, Vašingtonas nežino, kas kaltininkas.

"Mes kuo griežčiausiai smerkiame šį brutalų išpuolį. Reiškiame užuojautą al-Hariri artimiesiems, jo draugams ir pasekėjams Libane", - sakė Scottas McClellanas ir pridūrė, kad al-Hariri "dirbo nenuilstamai, kad Libanas po pilietinio karo ir užsienio okupacijos taptų laisvas, nepriklausomas, klestintis".

"Šios dienos žmogžudystė skaudžiai primena, kad Libano žmonės galėtų siekti savo tikslų ir patys lemtų savo politinę ateitį, laisvą nuo smurto ir bauginimų, be Sirijos okupantų", - sakė S. McClellanas.

Stebėtojų nuomone, pirmadienio sprogimas galbūt yra galingiausias nuo pat pilietinio karo pabaigos devintajame dešimtmetyje.

2002 metų gegužę Beirute sprogusiai bombai visiškai nuniokojus automobilį, žuvo jame buvęs 41 metų Mohammadas Jihadas Ahmedas Jibrilas, kovotojų lyderis ir Ahmedo Jibrilo iš Palestinos išvadavimo liaudies fronto-Generalinės vadovybės (PFLP-GC) sūnus.

Anksčiau tais pačiais metais per bombos sprogimą žuvo Elie Hobeika, vienas pagrindinių proizraelietiškos Libano grupuotės, susijusios su palestiniečių pabėgėlių žudynėmis 1982 metais, veikėjų.