„Amnesty International“ remiama organizacija, kurią sudaro daugybė ne pelno siekiančių organizacijų, įskaitant „Human Rights Watch“ ir „Oxfam“, teigia, kad nepaisant to, jog „Pfizer“ ir „Moderna“ uždirba milijardus pelno, jos ir toliau atsisako dalytis naujos kartos vakcinų technologija su vargingesnėmis šalimis. Nuo 2021 m. lapkričio 11 d. iki gruodžio 21 d. ES, JK ir JAV gavo 513 mln. vakcinų dozių, o Afrikos šalys – tik 500 mln. per visus 2021 metus. Jei išliks dabartinis skiepijimo tempas, iki kitų Kalėdų gamintojai vis tiek nespės visiškai paskiepyti kiekvieno Afrikoje, pranešė PVA.

Skiepų teisingumo kampanijos aktyvistai teigia, kad vyriausybės, tokios kaip JK, rizikuoja „įsprausti pasaulį į nesibaigiantį atmainų, sustiprinamųjų skiepų, ribojimų ir net karantinų ciklą“. Taip nutiks, jei skiepijimo lygis ir toliau bus žemas pietinėse pasaulio platumose.

PVA siekis, kad „Moderna“ ir „Pfizer“ pasidalintų savo vakcinų receptais, sulaukė buvusių ir esamų pasaulio lyderių palaikymo.

Jei mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims ir toliau bus neleidžiama pačioms gaminti vakcinų, naujos koronaviruso atmainos ir toliau rasis ir plis visoje pasaulinėje bendruomenėje, perspėjo kampanijos dalyviai.

Iki šiol visiškai paskiepyti tik 8,6 proc, žmonių Afrikoje, o pagal dabartinį vakcinų gamintojų pristatymo tempą visi gaus pirmąją dozę tik iki 2023 m. balandžio mėnesio.

Didžiojo septyneto (G7) šalys iki 2022 m. kovo turės 1,4 milijardo perteklinių dozių, net ir visiems suaugusiesiems suteikus revakcinaciją, tačiau donorystės pažadų jos netesi. JAV pristatė tik ketvirtadalį vakcinų, kurias žadėjo paaukoti, o JK ir Vokietija – atitinkamai 15 ir 14 procentų.

„Oxfam“ ir PVA sveikatos politikos vadovė Anna Marriott teigė, kad skiepų prieigos blokavimas neturtingesnėse šalyse „ilgina pandemiją ir visas jos kančias kiekvienam iš mūsų“. Ji pridūrė: „Turtingos šalys rūpinasi sustiprinamaisiais skiepais, kad apsisaugotų nuo omikron ir kitų būsimų COVID-19 atmainų. Tačiau pastiprinamieji skiepai yra ne kas daugiau kaip tik laikina ir neadekvati užkarda.

Norint panaikinti atmainų grėsmę ir padaryti galą pandemijai, reikia paskiepyti visą pasaulį. O tai reiškia - dalintis vakcinų receptais ir leisti besivystančioms šalims pačioms gamintis skiepus".

Naujoji analizė pasirodė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovui Tedrosui Adhanomui Ghebreyesui pakomentavus, kad jokia šalis „negali išsiveržti iš pandemijos“. PSO generalinis direktorius trečiadienį sakė: „Tikėtina, kad revakcinacijos programos pailgins COVID-19 pandemiją, o ne ją užbaigs, nes tiekimas nukreipiamas į šalis, kuriose skiepijimo lygis ir taip aukštas, o tai suteikia daugiau galimybių virusui plisti ir mutuoti."

„Human Rights Watch“ ir „Gydytojai be sienų“ nustatė daugiau nei 100 gamintojų, galinčių gaminti mRNR vakcinas, jei būtų pašalintos intelektinės nuosavybės kliūtys, o farmacijos įmonės perduotų reikalingas technologijas ir žinias.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)