Kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro buvo rasti buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija. Britų pareigūnai sako, kad buvo panaudota kažkokia nervus paralyžiuojanti medžiaga.

S. Skripalis 2004 metų gruodį buvo suimtas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) ir vėliau nuteistas už šnipinėjimą Britanijai. 2010 metais jis buvo paleistas per Rusijos apsikeitimą šnipais su JAV ir įsikūrė Jungtinėje Karalystėje, suteikusioje jam prieglobstį. Jis gyveno Solsberyje.

Vakaruose dėl jo apnuodijimo įtariama Rusija, bet šioje šalyje reakcija buvo visai kitokia.

„Jei apie tai pagalvoji, na, vieninteliai, kam naudingas šio buvusio GRU pulkininko nunuodijimas, yra britai“, – sekmadienį per savo naujienų laidą sakė vienas įtakingiausių Rusijos žiniasklaidos figūrų Dmitrijus Kiseliovas.

Koks britų motyvas? „Tiesiog pakurstyti savo rusofobiją“, – postulavo D. Kiseliovas.

Jo savaitinė laida, rodoma per valstybinę televiziją „Rossija 1“, šalyje laikoma pirmiausia Kremliaus balsu. Joje liaupsės prezidentui Vladimirui Putinui derinamos su užuominomis apie Vakarų suktumą ir nekompetenciją.

Laidos segmentas apie S. Skripalį atitinka automatišką Rusijos pareigūnų reakciją beveik visą Vakarų reiškiamą kritiką aiškinti antirusišku šališkumu. Skrupulų neturinčių politikų skatinamas įspūdis, kad Rusija yra išankstinio nusistatymo taikinys, yra svarbus V. Putino populiarumo elementas jam siekiant ketvirtos kadencijos kovo 18 dienos rinkimuose.

Vienas populiariausių Rusijos laikraščių „Komsomolskaja pravda“ citavo buvusį specialiųjų tarnybų agentą Michailą Liubimovą, sakiusį, kad dėl S. Skripalio nebūtų verta vargti.

„Skripalis buvo išsiųstas į Vakarus per apsikeitimą; tai reiškia, kad jis mums visiškai neįdomus. Jis – smulkmė“, – sakė M. Liubimovas.

„Komsomolskaja Pravda“ straipsnyje buvo kone juokaujama.

„Ūkanotajame Albione subrendo naujausias šnipų skandalas su antirusiškais tonais“, – rašoma straipsnio pradžioje. Toliau jame sakoma: „Akivaizdu, kad laikantis senos tradicijos visi šunys bus sukarti ant Maskvos.“

Užsienio skaitytojams skirta Rusijos žiniasklaida laikosi tokio paties pasipiktinimo ir pajuokos tono, kaip ir auditorijai šalies viduje skirta žiniasklaida.

Sergejus Skripalis

„Britai garsėja savo dramatiniais sugebėjimais, kai kalbama apie Šaltojo karo šnipinėjimo istorijas ir paslaptingas žmogžudystes. Prisiminkite Ianą Flemingą, Johną Le Carre ir Agathą Christie“, – pakomentavo valstybinė angliška naujienų svetainė „Sputnik News“.

„Tačiau šios savaitės epizodas su buvusio rusų šnipo apnuodijimu ant viešo parko suolelio žaviame Anglijos miestelyje turi įtartinai per daug dramos“, – sakoma komentare.

Sekmadienį D. Kiseliovas užsiminė apie galimą ryšį tarp apnuodijimo Solsberyje ir būsimo pasaulio futbolo čempionato. Tai, kad Rusija laimėjo teisę rengti nuo birželio vidurio iki liepos vidurio truksiantį čempionatą, yra tarp pasiekimų, kuriuos V. Putinas gali minėti per savo rinkimų kampaniją.

D. Kiseliovas užsiminė, kad S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimas galėtų būti „specialioji operacija“, siekiant pateisinti čempionato boikotą.

S. Skripalis, kaip demaskuotas šnipas, nebuvo labai naudingas Britanijai, bet „kaip apnuodytas, sergantis žmogus jis labai naudingas“, - sakė D. Kiseliovas.

Jo laidoje buvo ir reportažas iš Britanijos. Reporteris pažymėjo, kad Solsberis yra už maždaug 20 minučių kelio nuo mokslo parko „Porton Down“ laboratorijų, kur Britanija kūrė cheminius ir bakteriologinius agentus.

„Tačiau britų spauda ir specialiosios tarnybos neįtaria“ jokio britų dalyvavimo, sakė reporteris Aleksandras Chabarovas.

Kitos valstybinės televizijos, „Pervyj kanal“, vedėjas Kirilas Klemeinovas reportažą apie šį atvejį pradėjo grėsmingai. Jis turįs perspėti visus, kas svajoja apie karjerą S. Skripalio pavyzdžiu.

„Išdaviko profesija viena pavojingiausių pasaulyje, – sakė K. Klemeinovas. – Labai retai tie, kurie ją pasirenka, ramiai gyvena iki garbaus amžiaus.“

„Alkoholizmas, narkomanija, stresas ir depresija yra neišvengiamos profesinės išdaviko ligos, nulemiančios širdies smūgius ir net savižudybes“, – pridūrė K. Klemeinovas.

Britai rodo pirštu į Rusiją

DELFI primena, kad praėjusią savaitę buvo paskelbta žinia apie buvusio Rusijos šnipo, Sergejaus Skripalio, ir jo dukros apnuodijimą. Didžiosios Britanijos detektyvai aiškinasi, kas apnuodijo buvusį dvigubą agentą rusą ir jo dukrą nervus paralyžiuojančia medžiaga, o medikai deda pastangas išgelbėti nukentėjusiųjų, taip pat jiems pagalbą mėginusio suteikti vieno policininko gyvybes.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas 66 metų Sergejus Skripalis, atvykęs į Britaniją po 2010 metais įvykusio apsikeitimo šnipais tarp JAV ir Rusijos, tebėra kritinės būklės, kaip ir jo duktė Julija. Jiedu buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Britanijos politikai ir žiniasklaida šį įžūlų apnuodijimo incidentą susiejo su Rusija.

Trečiadienį Britanijos policija pirmąkart patvirtino, kad prieš aukas buvo panaudota nervus paveikianti medžiaga ir kad dabar šis incidentas tiriamas kaip kėsinimasis nužudyti.

Tuo metu Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas užsiminė apie galimybes atsakyti Rusijai, tačiau kartu įspėjo nedaryti skubotų išvadų.

„Kai aš pagalvoju apie pasaulio čempionatą šią vasarą, manau, kad įprastas Jungtinės Karalystės dalyvavimas yra labai sunkiai įsivaizduojamas“, - kalbėjo ministras, turėdamas omenyje spėliones dėl Rusijos vaidmens buvusio rusų šnipo S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimo atveju.

Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje vyks birželio 14-liepos 15 dienomis.

B. Johnsonas, be to, sakė, kad labai įmanoma, kad britų vyriausybė bus priversta vėl pagalvoti apie sankcijas ir kitokias priemones, jei įtarimai Rusijos atžvilgiu pasitvirtins. Tačiau esą būtų neteisinga daryti skubotas išvadas.

Ministras nepasakė, ar jis yra už Londono sankcijas Rusijai, ar Europos Sąjungos (ES) baudžiamųjų priemonių, paskelbtų Maskvai dėl paramos separatistams Rytų Ukrainoje, sugriežtinimą.

Sergejus Skripalis

Tuo metu Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd pareiškė, kad jos šalis padarys „viską, ką gali“, kad patrauktų atsakomybėn kaltuosius už nuodingos medžiagos panaudojimą prieš buvusį Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininką Sergejų Skripalį, ir veiks „neabejodama“, kai tik paaiškės su šiuo išpuoliu susiję faktai.

„Esame įsipareigoję padaryti viską, ką galime, kad patrauktume atsakomybėn kaltininkus, kad ir kas ir kur jie bebūtų“, – sakė ji įstatymų leidėjams.

Pasak A. Rudd, tai buvo „begėdiškas ir neapgalvotas aktas“. „Tyrimas vyksta neatidėliojant, ir ši vyriausybė veiks neabejodama, kai tik faktai taps aiškesni, – sakė ji. – Reaguosime tvirtai ir tinkamai, kai tik išsiaiškinsime, kas buvo atsakingas.“

A. Rudd sakė, kad S. Skripalis ir jo dukters Julija tebėra „be sąmonės ir yra kritinės, bet stabilios būklės“.

„Nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimas JK teritorijoje yra begėdiškas ir neapgalvotas aktas“, – sakė britų vidaus reikalų sekretorė.

„Tai buvo žiauriausiu ir viešu būdu (įgyvendintas) pasikėsinimas nužudyti. Žmonės yra teisūs norėdami sužinoti, ką laikyti atsakingą už tai“, – sakė ji.

Kaip pranešta, Didžiosios Britanijos detektyvai ketvirtadienį toliau aiškinasi, kas apnuodijo buvusį dvigubą agentą rusą ir jo dukrą Juliją nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)