Dar mažiausiai 12 žmonių buvo sužeisti, įskaitant tris amerikiečius ir provincijos gubernatorių. Atsakomybę už šį išpuolį, surengtą likus dviem dienoms iki Afganistano parlamento rinkimų, prisiėmė Talibanas.

S. Milleris per šį incidentą nenukentėjo.

Po šaudynių, per kurias išdužo aplinkinių parduotuvių langai, o siaubo apimti gyventojai užsidarė savo namuose, pietinį Kandaharo miestą užplūdo saugumo pajėgos.

Šio išpuolio taikiniai buvo generolas S. Milleris ir žiaurumu garsėjantis Kandaharo provincijos policijos viršininkas generolas Abdulas Raziqas, paskelbė Talibanas.

„Generolas Raziqas ir provincijos NDS (žvalgybos tarnybos) vadas buvo nukauti, o provincijos gubernatorius yra kritinės būklės“, – informavo vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrą AFP.

Pavardės viešinti nenorėjęs pareigūnas taip pat pranešė, kad per ataką, kurią įvykdė vienas gubernatoriaus saugumo tarnybos pareigūnas, buvo sužeisti šeši A. Raziqo apsaugininkai ir du žvalgybos pareigūnai.

Šaulys buvo nukautas, pridūrė jis.

Per incidentą žuvo vienas afganų žurnalistas, dirbęs valstybinei žiniasklaidai, nurodoma žiniasklaidos paramos grupės NAI pranešime.

Vienas Afganistano saugumo pajėgų pareigūnas AFP sakė, kad išpuolis buvo įvykdytas S. Milleriui ir kitiems pareigūnams išeinant po susitikimo.

S. Milleris per išpuolį nenukentėjo, pranešė NATO misijos Afganistane „Tvirta parama“ (Resolute Support) atstovas pulkininkas Knutas Petersas.

Per kilusį susišaudymą kryžminė ugnis sužeidė tris amerikiečius – kareivį, civilį ir rangovą; iš įvykio vietos jie buvo evakuoti.

„Remiantis pirminiais pranešimais, tai buvo afganų ataka prieš afganus“, – nurodė K. Petersas.

„Mums sako, kad teritorija yra saugi“, – pridūrė jis.

Tuo metu vienos ligoninės atstovas pranešė naujienų agentūrai AFP, kad į jo medicinos įstaigą buvo atvežti keli aukšto rango pareigūnai, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Kitas liudininkas pasakojo, kad „miestas pilnas karinių pajėgų“.

„Jie niekam neleidžia išeiti iš namų“, – sakė jis.

Prieš Talibaną kovojęs policijos viršininkas A. Raziqas buvo vienas aršiausių jo priešininkų grupuotės lopšiu laikomame Kandahare. Keli ankstesni pasikėsinimai jį nužudyti buvo nesėkmingi.

Jis jau seniai geležiniu kumščiu kontroliavo provinciją ir buvo kaltinamas įkūręs slaptas kankinimų kameras, tačiau šiuos kaltinimus generolas neigė.

Kruvinas smurtas

Prieš spalio 20 dieną numatytus parlamento rinkimus, per kuriuos Talibanas žada surengti atakų, Afganistane tvyro įtampa.

Dėl 249 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose varžosi daugiau kaip 2,5 tūkst. kandidatų, įskaitant gydytojus, mulas, buvusių karo lauko vadų sūnus ir mažiausiai vieną kalinį.

Kampaniją temdė kruvinas smurtas. Jau nužudyta mažiausiai 10 kandidatų, tarp jų Abdul Jabaras Qahramanas, žuvęs trečiadienį pietinėje Helmando provincijoje sprogus bombai, padėtai po jo sofa.

Talibanas perspėjo kandidatus pasitraukti iš rinkimų, kuriuos žadėjo atakuoti, ir liepė švietimo darbuotojams nenaudoti mokyklų kaip rinkimų apylinkių.

Šie rinkimai yra laikomi repeticija prieš balandį planuojamus prezidento rinkimus ir svarbiu įvykiu prieš Jungtinių Tautų lapkričio susitikimą Ženevoje, kuriame Afganistanas spaudžiamas pademonstruoti „demokratinių procesų“ pažangą.