Tyrimo autoriai iš „Walk Free“ fondo analizavo situaciją 167 šalyse ir nustatė, kad visose jų būta seksualinio išnaudojimo, priverstinio darbo arba priverstinių vestuvių atvejų.

Paskelbtais duomenimis, pasaulyje vergauja 35,8 mln. žmonių. Pernai šis skaičius siekė 29,8 mln. Aukščiausioje reitingo vietoje yra Mauritanija. „Vergovė įsišaknijusi Mauritanijos visuomenėje“, – teigiama ataskaitoje. Čia vergų yra 4 proc. – beveik tiek pat, kiek ir Uzbekistane, kur vyriausybė kasmet rudenį milijonus vyrų, moterų ir vaikų verčia nuimti medvilnės derlių.

Trečioje vietoje yra Haitis, ketvirtas – Kataras, kur 2022 metais vyks futbolo pasaulio čempionatas.

Pasak ekspertų, šiuolaikinė vergovė turi daug veidų: pavyzdžiui, yra vaikų, kuriems užkertamas kelias mokytis, nes jie verčiami dirbti arba yra prievarta sutuokiami. Yra vyrų, kurie dėl didelių skolų negali atsisakyti darbo. Taip pat yra moterų ir mergaičių, kurios be užmokesčio sunkiai dirba namų tarnaitėmis ir yra išnaudojamos.

Indija yra daugiausiai vergų turinti pasaulio šalis. Iki 14,3 mln. šalies gyventojų iš 1,25 mlrd. čia verčiami užsiimti prostitucija arba dirbti.

Pačiame sąrašo gale yra Islandija ir Liuksemburgas, kur yra po šimtą vergovės aukų. Palyginti gera situacija ir Airijoje bei Prancūzijoje.

Europoje vergystės sąlygomis gyvena daugiau kaip 566 000 žmonių. Čia prasčiausia padėtis yra Bulgarijoje, Čekijoje ir Vengrijoje. Tačiau daugiausiai vergystės atvejų – 185 500 – užregistruota Turkijoje.