Kaip savo tinklaraštyje parašė žurnalistas Olegas Leusenka, jis neseniai internete aptiko filmuotą reportažą, pavadintą „Karas už laisvę“.

Šiame filme apie penkias minutes pasakojama apie „Novorosijos“ didvyrius. Pirmuose kadruose rodoma, kaip vienoje Donecko mokykloje vaikai sėdi istorijos pamokoje, o mokytoja juos tikina, kad „fašistų chunta kankina nekaltus jaunos DLR (vadinamoji Donecko liaudies respublika) didvyrius, informuoja obozrevatel.com.

„2014 m. balandžio 7 d. fašistinės chuntos kariuomenė užpuolė „Donecko liaudies respubliką“. Siaubą ir baimę patyrė kiekvienas „Novorosijos“ gyventojas. Karas tęsiasi iki šiol...“ – sako mokytoja mokiniams.

Paaiškėjo, kad filmas nufilmuotas net ne Ukrainos teritorijoje. Kaip parašė O. Leusenka, jo draugas, kurio pseudonimas „v_n_zb“, susikaupė ir pažiūrėjo filmą iki galo ir pamatė pabaigos titruose filmo režisieriaus ir scenarijaus autoriaus pavardes.

Filmo pabaigoje taip pat dėkojama Arzamaso susivienijimui „Barrakuda“ ir 10-os mokyklos direktorei Irinai Vadimovnai Šalanovai.

Internautai „Google“ paieškoje susirado 10-ą mokyklą, esančią Arzamase, palygino mokyklos nuotraukas su kadrais iš filmo ir štai ką pamatė: Donecko mokykla iš tiesų yra Rusijoje.

Kadras iš propagandinio filmuko
Mokykla Rusijoje

„Google“ padėjo patvirtinti, kad Arzamaso 10-os mokyklos direktorė iš tiesų yra Irin Vadimovna Šalanova, tik į mokyklą prisiskambinti nepavyko.

Internautai išsiaiškino, kas platina „dokumentinį filmą“ – „Pirmoji informacinė agentūra“, kuri yra Rusijoje, Maskvoje, o jos adresas – Kolymažnyj skersgatvis 7. Vyriausiasis leidinio redaktorius – Andrejus Petrovičius Kramaras.

O įdomiausia, kad antroji filmo režisierė (kaip nurodyta titruose) pasirodė esanti aktorė, kuri vaidino mokytoją.

„Pagrindinį seksualios mokytojos vaidmenį atliko antroji režisierė – Kristina Selivanenko. Ne ji? Na jau. Panaršęs jos puslapyje socialiniame tinklalapyje radau – ji ir pati neslepia, kad filmas melagingas. Be to, ji pripažįsta, kad filmuoja „Kreml TV“ melagingus „dokumentinius“ filmus – „kovos su ukrainiečių kariais“, – parašė tinklaraštininkas ir pridėjo kopijas iš jos puslapio socialiniame tinklalapyje.

Kristina Selivanenko, vk.com nuotr.
Kristina Selivanenko, vk.com nuotr.

Iš tikrųjų jos paskyroje galima rasti daug įrašų, kuriuose ji palaiko Donbaso teroristus, giria jų „nuopelnus“ ir „teisina“ Rusiją.

K. Selivanenko taip pat išsamiai pakomentavo „filmą“, kuriame atliko pagrindinį vaidmenį.

„Peržiūrėjau dar kartą šį įrašą – jis nepakartojamas! Kovojantys vaikinai puikiai suvaidino – jie tikri gražuoliai, o sprogdintojas – tikras šaunuolis. Dirbsime tik su mūsų operatoriumi, nes jo lygis būtent toks, kokio reikia. Retai kada žmonės supranta, ką tu nori matyti, ir tai įgyvendina, t.y. žmogus dirbdamas supranta iš pusės žodžio ir viską padaro taip, kaip reikia, ir tai padaro greitai ir kokybiškai. Tai meniškas ir gražus darbas. Ir kraują padarėme, ir drugelis ir šiaip visi niuansai gavosi taip, kaip norėjome, ir netgi dar geriau. Filmavome labai greitai, turėjome konkrečių laiko ir biudžeto apribojimų. Keletas valandų vienai scenai, dar keletas kitai – tai aukštas lygis. Jei būtume turėję daugiau pinigų, būtų gavęsi dar 50 proc. geriau, bet ir taip gerai. Greitu metu filmuosime dar dvi scenas, o tada jau bus galima leisti į eterį, bet kol kas dar neatiduodame. Žinoma, kitame vaizdo įraše norėtume tankų. Scenarijų jau turime, o apie civilius galime nufilmuoti gražiai, o galime nufilmuoti taip, kad žiūrovai verktų. Kaip režisierius nuspręs, taip ir bus – paskutinis žodis bus jo, o aš jį palaikysiu“, - rašo K. Selivanenko.

Tinklaraštininkų teigimu, mergina akivaizdžiai yra gana kvaila, nes atvirai viešoje internetinėje svetainėje aptarinėja „filmų apie teroristus“ filmavimo klausimus.

Jie taip pat rado jos susirašinėjimų istorijoje dialogą su vienu iš draugų, kuriame ji pati išduoda, kad „filmas“ buvo filmuojamas ne Ukrainoje. Be to, pati K. Selivanenko niekada nėra buvusi Ukrainoje ir nežino šios šalies peizažų: „O ten, „ukropijoje“, yra berželių?“

„Štai taip filmuojami Kremliaus propagandiniai filmai, o jų prisižiūrėjusi „vata“ rašo komentaruose, ką neva matė žiniose ir filmuose, kad ten sušaudyti vaikai, kažkas kažką pasakojo. Labai gerai, kad šiose komandose yra tokių kvailių, kurios visas detales aptarinėja socialiniuose tinkluose“, - rašo vienas iš šį tyrimą atlikusių tinklaraštininkų.

Žurnalistai prieš keletą dienų Sankt Peterburge aptiko Ukrainos žiniasklaidos priemonėmis prisidengusių propagandines naujienas rašančių „Kremliaus trolių“ biurus.