„Kaip Užsienio reikalų ministerijos vadovas turiu pasakyti, kad galimybė (susitarti) visuomet yra“, – per kruopščiai surežisuotą susitikimą su V. Putinu teigė S. Lavrovas, paprašytas pakomentuoti šiuo metu vedamas derybas su Vakarais.

Jungtinės Valstijos yra perspėjusios, kad Rusijos invazija į Ukrainą gali įvykti visai netrukus. Tačiau kalbėdamasis su V. Putinu, S. Lavrovas nurodė, kad Maskva yra pasirengusi toliau derėtis su Vakarais.

„Ar yra galimybė susitarti su mūsų partneriais dėl svarbiausių klausimų, ar tai tėra bandymas įtraukti mus į nesibaigiantį derybų procesą?“ – televizijos transliuotame susitikime klausė V. Putinas.

Atsakydamas į prezidento klausimą, užsienio reikalų ministras teigė: „Mūsų galimybės dar toli gražu neišsemtos, naudojimasis jomis neturėtų tęstis amžinai, tačiau siūlyčiau visa tai tęsti, o galimybes – plėsti.“

Jis nurodė, kad antradienį derybų į Maskvą atvyksta Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Rusija baigia dalį karinių pratybų

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį informavo prezidentą Vladimirą Putiną, kad kai kurios iš šiuo metu vykdomų karinių pratybų bus baigtos artimiausiomis dienomis.

Ši žinia buvo paskelbta tvyrant didelei įtampai tarp Maskvos ir Vakarų dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų prie sienų su Ukraina ir galbūt ruošiamų didelio masto įsiveržimui į kaimyninę šalį.

„Dalis šių mokymų artėja prie pabaigos, dalis jų bus baigti artimiausiu laiku“, – per susitikimą su V. Putinu sakė S. Šoigu.

Jis pridūrė, kad dalis nuo gruodžio vykstančių manevrų jau yra užbaigti. „Mokymai vyksta, kažkokia jų dalis jau užbaigta, kažkokia dalis – baigiama“, – aiškino ministras.

S. Šoigu sakė V. Putinui, kad „didelio masto“ pratybos vyko Rusijos vakarų karinėje apygardoje ir beveik visuose laivynuose – „Barenco, Juodojoje, Baltijos jūrose, Ramiojo vandenyno laivyne“.

S. Šoigu taip pat sakė V. Putinui, kad Rusijos Ramiojo vandenyno laivynas prie šalies krantų Tolimuosiuose Rytuose aptiko numanoma JAV povandeninį laivą.

Ministras sakė, kad šis incidentas, apie kurį Gynybos ministerija pranešė sekmadienį, yra „visiškai nesuprantamas“.

Kremlius: Ukrainos siekio tapti NATO nare atsisakymas prisidėtų prie padėties deeskalacijos

Galimas Ukrainos siekio tapti NATO nare atsisakymas, pasak Kremliaus, prisidėtų prie padėties sušvelninimo. „Kažkaip dokumentuotas Ukrainos atsisakymas (...), tai neabejotinai būtų žingsnis, kuris esmingai prisidėtų prie prasmingesnio atsakymo į Rusijos susirūpinimą“, - pirmadienį Maskvoje pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra „Interfax“.

Taip jis reagavo į Ukrainos ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje žodžius – šis užsiminė apie galimą Kijevo narystės kariniame aljanse atsisakymą, tačiau vėliau interviu BBC tai pavadino „nesusipratimu“.

Ukraina siekį tapti NATO nare 2019 metais įtvirtino konstitucijoje.

Rusija reikalauja iš Vakarų įpareigojančių saugumo garantijų ir, pavyzdžiui, nori užkirsti kelią kaimyninės šalies narystei NATO. Aljansas raštiškame atsakyme jau atmetė šį reikalavimą, teigdamas, kad kiekviena šalis turi teisę pati spręsti, prie ko jungtis.

Kol kas nežinomas Maskvos atsakymas į NATO ir JAV laiškus. Pasak D. Peskovo, prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį ketina susitikti su užsienio reikalų ir gynybos ministrais Sergejumi Lavrovu ir Sergejumi Šoigu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)