Europos šalių lyderiai taip pat baiminasi, kad per kitą savaitę Helsinkyje vyksiantį susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu D. Trumpas gali padaryti per daug nuolaidų Maskvai.

JAV prezidentas antradienį išvyks į Briuselį, kur kitas dvi dienas dalyvaus NATO viršūnių susitikime. Po to D. Trumpas vyks į Londoną, premjerės Theresos May vyriausybę krečiant sumaiščiai dėl Didžiosios Britanijos planų išstoti iš Europos Sąjungos.

D. Trumpas spaudė NATO valstybes vykdyti įsipareigojimus iki 2024 metų skirti gynybai mažiausiai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto. 2016 metais per savo rinkimų kampaniją jis buvo iškėlęs mintį, kad JAV prireikus ateitų į pagalbą tik šalims, vykdančioms šį įsipareigojimą.

Pastaruoju metu JAV prezidentas irgi negailėjo kritikos NATO sąjungininkėms Europoje dėl nepakankamo indėlio.

Kaip rodo dabartinėmis tendencijomis pagrįsti NATO vertinimai, iki 2024 metų nustatytą kriterijų atitiks tik 15 iš 29 Aljanso narių.

„Jungtinės Valstijos NATO išleidžia daug daugiau negu bet kuri kita šalis. Tai nesąžininga ir nepriimtina“, – pirmadienį per „Twitter“ pareiškė D. Trumpas. Jis pridūrė, kad Aljansas Europai yra „daug naudingesnis negu JAV“.

„Be to, Europos Sąjungos (metinės) prekybos su JAV perviršis yra 151 mln. dolerių ir taikomos didelės prekybos kliūtys JAV prekėms. NE!“ – protestavo D. Trumpas.

D. Trumpas, 2016-aisiais Britanijoje įvykusį referendumą dėl „Brexit“ lyginęs su savo išrinkimu, į Jungtinę Karalystę pirmąkart atvyks itin neramiu metu: protestuodami prieš Th. May „Brexit“ strategiją pirmadienį atsistatydino užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas ir „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas.

Tikėtina, kad D. Trumpo vizitas išprovokuos didelių protestų Londone ir kitur Jungtinėje Karalystėje.

Per savaitę truksiančią kelionę D. Trumpas taip pat aplankys Škotiją, o pirmadienį Helsinkyje susitiks su V. Putinu.

Šis susitikimas bus itin atidžiai stebimas. Maskva yra kaltinama, kad kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, kad pakreiptų kampaniją D. Trumpo naudai, tačiau Kremlius tokius pareiškimus griežtai neigia.

Be to, Vakarų valstybių santykiai su Maskva yra nusmukę į žemiausią lygį nuo Šaltojo karo dėl Rusijos vaidmens Ukrainos ir Sirijos konfliktuose bei su šia šalimi siejamo incidento, kai Britanijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodytas buvęs dvigubas rusų agentas ir jo dukra.