Egipto pajėgos malšina su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ susijusios islamistų kovotojų grupuotės sukilimą Sinajuje.

Per naujausią operacijų etapą Egipto pajėgos nukovė mažiausiai 59 įtariamus kovotojus, dar 142 įtariami kovotojai ir nusikaltėliai buvo suimti, sakoma kariuomenės pranešime.

Vakarų dykumoje, pietiniuose ir šiaurės rytiniuose pasienio rajonuose per aviacijos atakas buvo sunaikinti 56 automobiliai su ginklais ir šaudmenimis. Egipto pajėgos taip pat aptiko ir sugriovė šešis kontrabandininkų tunelius į Gazos Ruožą, sakoma pranešime.

Pasienio apsaugininkai visoje šalyje sulaikė mažiausiai 2 189 nelegalius migrantus iš skirtingų šalių. Daugiau informacijos apie nelegalius atvykėlius kariškiai nepateikė.

Kada įvykio šios naujausios kariuomenės operacijos, pranešime nenurodoma. Nepriklausomi šaltiniai negali patvirtinti šios šios informacijos, kadangi patekimas į Sinajų yra griežtai ribojamas.

Mažiau nei prieš savaitę šiaurinėje Sinajaus pusiasalio dalyje islamistų kovotojai pagrobė vieną taksi automobiliu važiavusį krikščionį. Šis policijos teismo medicinos ekspertas iki šiol yra kovotojų nelaisvėje.

Maždaug už 30 kilometrų į vakarus nuo didžiausio Sinajaus miesto Arišo įvykdytas pagrobimas liudija apie atsinaujinusius išpuolius prieš krikščionių mažumą regione po dvejus metus trukusios pertraukos.

Nuo 2016 metų IS kovotojai nužudė daugiau nei 100 krikščionių. Jie rengdavo išpuolius bažnyčiose ir atakuodavo autobusus, vežančius krikščionių maldininkus į atokius dykumų vienuolynus.

Egiptas jau daug metų kovoja su islamistų kovotojais, tačiau sukilėliai labai suaktyvėjo po islamiškų pažiūrų prezidento Mohamedo Mursi nuvertimo 2013 metais, į valdžią atėjus tuometiniam gynybos ministrui Abdel Fattahui al Sissi.

Praėjusių metų vasarį šalies saugumo pajėgos pradėjo didžiulio masto operaciją prieš kovotojus šiame pusiasalyje ir Vakarų dykumoje palei menkai saugomą sieną su Libija. Ten Egiptas dislokavo dešimtis tūkstančių karių ir policijos pajėgų pareigūnų. Saugumo pajėgoms padeda naikintuvai, kariniai sraigtasparniai, kariniai laivai ir tankai.

Ši operacija gerokai sumažino kovotojų išpuolių skaičių ir Viduržemio jūros pakrantėje esančio Arišo gyvenimas iš pažiūros sugrįžo į įprastas vėžes.