Susišaudymas Džalalabado kalėjime prasidėjo sekmadienio vakarą.

Provincijos ligoninės atstovas Zaheras Adelis naujienų agentūrai AFP sakė, kad žuvo 20 žmonių, įskaitant saugumo pareigūnus. Tuo metu gubernatoriaus atstovas Attaullah Khogyani (Ataula Chogjanis) pranešė apie 21 auką.

Jis sakė, kad tarp žuvusiųjų yra kalinių, o dar 43 žmonės buvo sužeisti.

Ataka prasidėjo mirtininkui detonavus sprogmenų prikimštą automobilį prie Džalalabado kalėjimo vartų. Tuomet keli užpuolikai ėmė šaudyti į Afganistano saugumo pajėgų pareigūnus. Tiksliai nežinoma, kiek užpuolikų dalyvauja susišaudyme.

Vienas Afganistano saugumo šaltinis AFP sakė, kad atakoje dalyvavo nuo penkių iki 10 užpuolikų.

Šaltinis teigė, kad kai kurie iš jų buvo pastate, esančiame už kalėjimo teritorijos ribų, o keliems pavyko užimti pozicijas viename iš kalėjimo teritorijoje esančių apsaugos bokštų ir neleisti ten patekti saugumo pareigūnams.

Kalėjime be kitų nuteistųjų buvo daugiau nei 1 700 kalinių iš Talibano ir IS, pridūrė šaltinis. Visgi kol kas neaišku, ar ataka surengta siekiant išlaisvinti ką nors iš kalinių.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“ Chorasane (IS-K) – IS atšaka Afganistane. Jos būstinė įsikūrusi Nangarharo provincijoje.

Kaip informavo džihadistų tinklalapius stebinti organizacija SITE, propagandinė IS agentūra „Amaq“ pranešė, kad atsakomybę už ataką Džalalabade prisiėmė ši grupuotė.

Užpuolus kalėjimą, apie 100 kalinių bandė pabėgti, bet daugumą jų sugavo saugumo pajėgos, nurodė Nangarharo policijos atstovas Tareqas Azizas (Tarekas Azizas).

Tačiau Nangarharo provincijos tarybos vadovas Ahmadas Ali Hazaratas sakė, kad „daug“ kalinių pavyko pasprukti.

Mieste pradėta jų paieška, informavo saugumo šaltinis.

Sekmadienio ataka įvyko kitą dieną po to, kai Afganistano pagrindinė žvalgybos tarnyba pranešė, kad specialiosios pajėgos per operaciją prie Džalalabado nukovė aukšto rango IS vietos atšakos narį.

Nacionalinio saugumo direktorato pareiškime nurodoma, jog netoli Džalalabado miesto likviduotas Assadullah Orakzai (Asadula Orakzajus) buvo IS žvalgybininkų vadovas. Įtariama, kad A. Orakzai prisidėjo prie kelių aukų pareikalavusių išpuolių Afganistane – tiek prieš kariuomenės, tiek prieš civilinius taikinius.

Talibanas savo ruožtu paneigė esąs susijęs su naujausia ataka, įvykusia paskutinę retų paliaubų tarp sukilėlių ir Kabulo, paskelbtų dėl musulmonų minimos Id al Adchos (Aukojimo šventės), dieną.

„Tai ne mūsų ataka. Mūsų mudžahedams dar neleidžiama rengti atakų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas).

Rytinėje Nangarharo provincijoje reguliariai įvyksta išpuolių; atsakomybę už dalį jų yra prisiėmusi IS.

Gegužės 12-ąją per vietos policijos viršininko laidotuvių ceremoniją nugriaudėjus sprogimui žuvo 32 žmonės. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė IS.