„Per ataką žuvo 26 žmonės ir dar 56 buvo sužeisti. Tarp žuvusiųjų esama... užsienio piliečių: trys Kenijos [piliečiai], vienas kanadietis, vienas britas, du amerikiečiai ir trys tanzaniečiai. Taip pat yra du sužeisti Kinijos piliečiai“, – per spaudos konferenciją pranešė sakė regiono prezidentas Ahmedas Mohamedas Islamas.

Naujienų agentūra AFP iš žuvusiųjų artimųjų gavo informacijos, kad mažiausiai keturios aukos turėjo dvigubą pilietybę.

Tarnybos nurodė, kad per išpuolį pietiniame Kisimajo uostamiestyje mirtininkas penktadienį nukreipė sprogmenų prikrautą automobilį rėžtis į populiarų viešbutį „Medina“. Pro sprogimo keli iki dantų ginkluoti užpuolikai šaudydami įsiveržė į komplekso vidų.

Apsiaustis tęsėsi beveik 12 valandų ir baigėsi tik šeštadienį ryte po susišaudymo su saugumo pajėgomis.

Su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi „al Shabaab“ Somalyje yra surengusi daug sprogdinimų ir kovotojų atakų.

Pasak įvykio liudininkų, tarp žuvusiųjų yra viena socialinių tinklų aktyvistė, jos vyras ir vienas vietos žurnalistas.

„Sprogimas sudrebino populiarų viešbutį „Medina“, anksčiau besivadinusį „Cascasey“, esantį Kisimajo centre“, – sakė saugumo pareigūnas Abdiweli Mohamedas.

„Įsiveržę keli užpuolikai pradėjo šaudyti, bet saugumo pajėgos greitai reagavo ir įsitraukė į susišaudymą su teroristais pastate“, – pridūrė jis.

„Saugumo pajėgos dabar valdo padėti, o paskutinieji teroristai buvo nušauti, – vėliau pranešė A. Mohamedas. – Viešbučio viduje guli lavonų ir sužeistųjų.“

Jis nurodė, kad tarnybos mano, jog užpuolikų buvo keturi. Vienas įvykio liudininkas sakė, kad kovotojai vilkėjo Somalio policijos uniformas.

„Sprogimas buvo labai galingas“, – sakė incidento liudininkas Husseinas Muktaras.

„Viduje visiška sumaištis – mačiau iš įvykio vietos išnešamus kelis lavonus; žmonės bėga iš aplinkinių pastatų“, – pasakojo jis.

„Vietos žurnalisto Mohamedo Sahalo giminaičiai patvirtino jo mirtį. Taip pat sužinojau, kad socialinių tinklų aktyvistė Hodan Naleyeh ir jos vyras taip pat žuvo per sprogimą“, – sakė kitas liudininkas Ahmedas Farhanas.

Informaciją apie šių asmenų žūtį patvirtino Somalio žurnalistų sąjunga (SJS). „Ši diena labai liūdna Somalio žurnalistams“, – sakoma SJS generalinio sekretoriaus Ahmedo Mumino pranešime.

„Al Shabaab“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį.

„Mudžahedai surengė kankinių ataką prieš vieną iš viešbučių, priimantį Džubalando administracijos atskalūnus pareigūnus“, - sakoma grupuotės paskelbtame pranešime, kuriame minima neramios šalies autonominė pietinė sritis. Kisimajas yra Džubalando pagrindinis miestas.

Pasak kelių šaltinių, dauguma apsistojusiųjų viešbutyje buvo vietos politikai ir prekiautojai. Ataka buvo įvykdyta artėjant regioniniams rinkimams.

„Al Shabaab“ jau ilgiau kaip dešimtmetį stengiasi nuversti Somalio vyriausybę.

Ši kovotojų grupuotė atsiskyrė nuo „Islamo teismų sąjungos“, kadaise kontroliavusios Somalio centrinę ir pietinę dalį. Pagal įvairius skaičiavimus „al Shabaab“ dabar turi 5–9 tūkst. narių.

2010 metais „al Shabaab“ paskelbė ištikimybę „al Qaeda“.

2011 metais šie kovotojai buvo išstumti iš savo pozicijų Mogadiše ir vėliau neteko daugelio savo tvirtovių.

Tačiau šis judėjimas tebėra stiprus daugelyje kaimiškų šalies regionų ir tęsia partizaninį karą su vyriausybe.