„Pabuk“, pirmoji per maždaug 30 metų ne musonų sezonu susiformavusi atogrąžų audra, atnešė iki 75 km per valandą greičio vėjus, smarkias liūtis ir dideles bangas, penktadienį talžydama visą karalystės pietinę dalį. Stichija išvartė daugybę elektros linijų stulpų ir daugelyje rajonų sukėlė potvynių.

Anksti penktadienį pietinėje Patanio provincijoje žuvo vienas žvejys, jo nedideliam laivui smogus aukštoms bangoms. Dar vienas įgulos narys dingo.

Nakon Si Tamarate 35 metų vyras žuvo, ant jo namų nuvirtus medžiui.

Vis dėlto stichija aplenkė turistų pamėgtas Samujaus, Pangano ir Tau salas, kur dėl smarkių liūčių įstrigo daug keliautojų. Jie negalėjo išvykti, nes buvo uždaryti oro uostai, o keltų bendrovės neteikė paslaugų.

„Nėra jokių aukų. Šiandien matome truputį saulės šviesos, tad esu įsitikinęs, kad kai kuriems turistams šiandien pavyks išvykti, nes atsinaujina keltų ir lėktuvų reisai“, – sakė Samujaus salos rajono administracijos vadovas Kittipop Roddonas (Kitipopas Rodonas).

Tačiau paplūdimiuose, kuriuos šiuo metų laiku paprastai svilina saulė, vis dar draudžiama maudytis.

„Viskas baigėsi. Visi 10 tūkst. turistų yra saugūs... Jaučiu palengvėjimą“, – pranešė savo vakarėliais mėnesienoje garsėjančios kaimyninės Pangano salos rajono administracijos vadovas Krikkrai Songthanee.

Jis pridūrė, kad stiprūs vėjai nepadarė salai didelės žalos.

Šeštadienį atsidarė trys oro uostai ir pradeda kursuoti keltai, bet salas skubantiems palikti poilsiautojams gresia dar ilgai laukti kelionės namo.

Anksti šeštadienį audra susilpnėjo iki atmosferos depresijos kategorijos. Kaip informavo Tailando meteorologinė tarnyba, vėjai toliau silpnėja, audrai slenkant Andamanų jūros link.

Elektros tinklų gedimai

„Pabuk“ priartėjo prie šalies krantų penktadienio popietę ir pirmiausiai smogė kiek piečiau Tailando įlankos kurortų esančiai Nakon Si Tamarato provincijai.

Vietos valdžia perspėjo apie staigių potvynių grėsmę, nes kai kuriose regiono dalyse siaučia liūtys ir štorminiai potvyniai.

Pasak pareigūnų, apie 200 tūkst. žmonių liko be elektros, nes dėl stipraus vėjo ir nuvirtusių medžių buvo išvartyti dešimtys elektros linijų stulpų. Anksti šeštadienį buvo ruošiamasi atnaujinti elektros tiekimą 30 tūkst. žmonių namams.

Evakuoti gyventojai sugrįžę pamatė, kad jų namai buvo apnešti purvu ir iki kulkšnies apsemti vandens. Tuo metu daugelis pietinių kelių lieka nepravažiuojami dėl išvartytų elektros linijų stulpų.

„Mano namuose virš kai kurių kambarių nebėra stogo. Name pilna purvo“, – Talum Puko kyšulyje, kur audros centras talžė vietos kaimus, naujienų agentūrai AFP pasakojo Boonchuay Chuaysri.

Kiti gyventojai atsikvėpė lengviau radę tiktai išdužusių langų – audra padarė kur kas mažiau žalos, nei iš pradžių buvo baimintasi.

„Pabuk“ užklupo Tailandą turizmo sezono įkarštyje, tad šis ekonomiškai svarbus šalies sektorius patirs didelių nuostolių.

Prognozuojama, kad šiemet Tailandą apsilankys rekordinis poilsiautojų skaičius – 40 milijonų.