Nuotraukoje – keturi buvę JAV prezidentai – Barackas Obama, George‘as W. Bushas, Billas Clintonas ir George‘as H. W. Bushas kartu su dabartine pirmąja JAV dama Melania Trump ir buvusiomis pirmosiomis šalies damomis Michelle Obama, Laura Bush ir Hillary Clinton.

Kaip informuoja CNN, nuotraukos autorius – buvęs Baltųjų Rūmų fotografas, dirbęs G. W. Busho prezidentavimo metu, Paulas Morse‘as. Nuotrauką tviteryje įkėlė buvo G. W. Busho atstovas spaudai, šiam baigus prezidento karjerą, Jimas McGrathas.

Prezidento Donaldo Trumpo nuotraukoje nėra, jis šeštadienį Hjustone vykusiose laidotuvėse nedalyvavo.

Baltųjų Rūmų išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad D. Trumpas nusprendė nedalyvauti laidotuvėse iš pagarbos Bushų šeimai ir draugams, kad nesukeltų sąmyšio dėl didesnio saugumo.

Toks pareigas einančio prezidento sprendimas – ne naujiena. Būdami prezidentais, nei B. Obama, nei Bushas jaunesnysis nedalyvavo pirmųjų damų laidotuvėse. Tiesa, B. Clintonas dalyvavo Jacqueline Kennedy Onassis šermenyse 1994 m.

Daug žmonių nešykštėjo šiltų žodžių nuotraukai, kai kas komentavo buvusių šalies lyderių charakterius ir galbūt slapta norėjo įgelti dabartiniam prezidentui.

B. Clintono ir G. W. Busho administracijose žvalgybos tarnyboje dirbęs Davidas Preissas parašė: „Kiekvieno prezidento šioje nuotraukoje veiksmams politiniu požiūriu aš nepritariau. Daugeliui (veiksmų), po teisybei, praktiškai visiems. Ir vis tik niekada neabejojau, kad jie visi elgiasi, remdamiesi pamatinėmis vertybėmis, taip pat meile šaliai, o ne meile sau.“

Į atsargą išėjęs keturių žvaigždučių generolas, buvęs Nacionalinės saugumo agentūros direktorius, buvęs CŽA direktorius Michaelas Haydenas pasidalijo D. Preisso įrašu tviteryje ir prirašė: „Argi tai – ne tiesa.“

Likus kelioms valandoms iki laidotuvių, D. Trumpas rašė įžeidžias pastabas apie laikraščio „New York Times“ vadovę, Baltųjų Rūmų korespondentę Maggie Haberman, nes prieš tai ji parašė, kad D. Trumpas neretai nepagarbiai elgiasi su savo asmeniniu teisininku Michaelu Cohenu (kuris, kaip rašė laikraštis, galbūt galiausiai bendradarbiaus su jį tiriančiais federaliniais pareigūnais).

Išvykęs iš savo „Trump International“ golfo klubo Floridoje, prieš vidurdienį D. Trumpas parašė ir įkėlė Barbaros Bush portreto Baltuosiuose Rūmuose nuotrauką: „Šiandien mintimis ir maldomis esu su visa Bushų šeima.“

Buvusi JAV pirmoji ponia ir viena iškiliausių Amerikos politinių dinastijų matriarchė Barbara Bush šeštadienį buvo palaidota George'o Busho prezidentinės bibliotekos teritorijoje Koledž Steišene Teksase.

Šeimos atstovas Jimas McGrathas sakė, kad laidotuvių ceremonija buvo „labai trumpa, bet graudulinga ir graži labai jaudinančios ir nepaprastos dienos pabaiga. Būtent to būtų norėjusi Barbara Bush“.

B. Bush – 41-ojo JAV prezidento žmona ir 43-iojo motina – mirė antradienį savo namuose Teksaso valstijoje. Jai buvo 92 metai. Velionė prisimenama kaip draugiška, sąmojinga ir stipri moteris.

B. Bush buvo palaidota prezidentinės bibliotekos, įsikūrusios Teksaso „A&M“ universiteto teritorijoje Koledž Steišene, apie 161 km nutolusiame nuo Hjustono. Toje pačioje vietoje palaidota ir jos duktė, vaikystėje mirusi nuo leukemijos.

Buvusios JAV pirmosios ponios laidotuvių procesiją stebėjo šimtai žmonių, išsirikiavusių abipus gatvės.