Minėtosioms šalims prireikė ne vieno mėnesio, kad pasiektų dabartinį tašką, kruopščiai ir atkakliai įgyvendinti vakcinacijos kampanijas augančio koronaviruso atvejų skaičiaus akivaizdoje. Tačiau Butano vakcinacijos kampanijos istorija yra beveik baigta – tai įvyko prabėgus vos 16 dienų nuo jos pradžios, rašo AP.

Mažutė Himalajuose įsikūrusi karalystė, įsispraudusi tarp Indijos ir Kinijos, nuo kovo 27 d. paskiepijo beveik 93 proc. suaugusių šalies gyventojų. Vertinant pagal visą bendrą gyventojų skaičių, šalyje paskiepyti 62 proc. gyventojų, kurių yra 800 tūkst.

Pagal skiepijimo proceso spartą mažutį Butaną aplenkė tik Seišeliai, paskiepiję 66 proc. gyventojų, kurių iš viso yra beveik 100 tūkst.

Nedidelis gyventojų skaičius padėjo Butanui greitai apsisukti, tačiau šalies sėkmė taip pat siejama su atsidavusiais piliečiais savanoriais ir gerai užtikrintu vakcinų tiekimu bei tinkamomis gabenimo ir laikymo sąlygomis, kuriomis buvo pasirūpinta jau ankstesnių vakcinacijų metu.

Butanas pirmąsias 150 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių sausį gavo iš kaimyninės Indijos, tačiau ja skiepyti imta tik kovo pabaigoje. Tokiu būdu siekta, kad skiepijimo pradžia sutaptų su palankiomis budizmo astrologijos datomis.

Pirmoji vakcinos dozė buvo skirta ir suleista Beždžionės metais gimusiais moteriai. Procedūrą lydėjo budistų maldininkų giesmės.

„Tegu šis mažas mano šiandieninis žingsnelis padeda mums visiems įveikti ligą“, – šalies dienraštis „Kuensel“ citavo 30-metę Nindą Demą, gavusią pirmąją vakciną.

Sveikatos apsaugos ministras dr. Pandupas Tsheringas teigė, kad vis dar skiepijami tie, kurie vakcinavimo kampanijos metu pasiskiepyti galimybės neturėjo, o šaliai pakanka vakcinos dozių, jog paskiepytų visus gyventojus.

Kol kas Butane užfiksuota 910 COVID-19 atvejų ir viena mirtis. Atvykstantiems į šalį taikomas privalomas 21 dienos karantinas. Visos mokyklos ir kitos švietimo įstaigos atidarytos ir stebimos, kad jose būtų laikomasi saugumo taisyklių, sakė P. Tsheringas.

Butanas yra paskutinė išlikusi budistinė karalystė Himalajuose. Tačiau šalis iš absoliutinės monarchijos virto demokratiška konstitucine monarchija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)