„Visi savo dėmesį turi nukreipti į kovą su ISIS (IS), – sakė J. Mattisas.– Dabar negalime atsigręžti vieni prieš kitus. Nenorime, kad viskas peraugtų į ginkluotą susirėmimą.“

Skrisdamas atgal į Vašingtoną po trijų dienų vizito Floridoje Pentagono vadovas žurnalistams sakė, kad JAV mėgina nuraminti abi puses ir padėti nuspręsti dėl tolimesnių veiksmų.

Kurdų pajėgos buvo užsiėmę pozicijas į pietvakarius nuo Kirkuko miesto, bet vėliau atsitraukė. Irako vyriausybės pajėgos taip pat aktyviai judėjo tame rajone.

Įtampa tarp abiejų pusių paaštrėjo, kurdams praėjusį mėnesį per teisiškai neprivalomą referendumą nubalsavus už atsiskyrimą nuo Irako.

Kurdų sukarintos pajėgos (pešmergai), perėmė valdymą Kirkuko provincijoje, kai Irako gynybinės pajėgos 2014 metais neatsilaikė prieš IS spaudimą. Dabar Bagdadas reikalauja, kad kurdai centrinei valdžiai grąžintų miestą, nepriklausantį už autonominiam Kurdistano regionui.

Jau seniai besitęsiantis ginčas dėl šių teritorijų pastarosiomis dienomis labai paaštrėjo. JAV nerimauja, kad atslūgstant kovai su IS, ilgai rusenęs tarpkonfesinis konfliktas tarp kurdų, sunitų ir šiitų vėl įsiplieks.

J. Matisas sakė, kad kol kas prie Kirkuko realių susirėmimų tarp Bagdado pajėgų ir pešmergų kovotojų nebuvo. Anot gynybos sekretoriaus, JAV pajėgos, dirbančios su Irako ir kurdų daliniais, siekia „užtikrinti, kad neįsipliekstų tikras konfliktas“.

„Mėginame švelninti padėtį. Reikia visiems kartu nutarti, kaip judėsime į priekį ir išliksime budrūs savo priešo atžvilgiu“, – aiškino J. Matisas.

Anot jo, JAV lyderiai dirba su abiem pusėmis, siekdami rasti kompromisą diplomatiniu būdu.

„Privalome rasti būdą judėti į priekį, – sakė J. Mattisas. – Geografijos nepakeisime, vienaip ar kitaip jie turės gyventi šalia vieni kitų.“

Vėliau penktadienį Pentagone susirinkusiems žurnalistams J. Mattisas sakė, kad stebi situaciją.

„Žinoma nenorime, kad nugalėjus ISIS iškiltų kita teroristinė organizacija ir kad atsinaujintų seni nesutarimai bei įtampa.“

„Negalime prarasti budrumo, kai esame taip arti tikslo sutriuškinti ISIS. Taigi, dirbame ir mėginame padėti išspręsti šią problemą“, – sakė J. Mattisas.