Laikinojo gynybos sekretoriaus Patricko Shanahano komentaras pasirodė po JAV žiniasklaidos pranešimų, kad buvo bandoma dangstyti „USS John McCain“ pavadinimą per antradienį įvykusį D. Trumpo apsilankymą JAV bazėje Japonijoje.

154 m ilgio laive tarnaujantiems įgulos nariams, ant kurių uniformų yra jo pavadinimas, net nebuvo leista dalyvauti D. Trumpui sakant kalbą iš greta stovėjusio laivo, teigiama pranešimuose.

Laikraštis „The Wall Street Journal“, kuris pirmasis paskelbė naujienas, rašė, kad P. Shanahanas žinojo apie susirūpinimą dėl laivo pavadinimo ir „patvirtino priemones užtikrinti, kad tai netrukdytų prezidento vizitui“.

Tačiau P. Shanahanas, kuris šiuo metu lankosi Azijoje, neigė, kad yra kaip nors su tuo susijęs.

„Niekada nepavedžiau ir niekada nepatvirtinau jokių veiksmų dėl to laivo judėjimo ar veiklos“, – skrisdamas iš Džakartos į Singapūrą žurnalistams sakė jis.

Pasak P. Shanahano, jis „niekada neįžeistų tokio didžio Amerikos patrioto kaip Johnas McCainas atminimo“ ir „niekada neparodytų nepagarbos jauniems vyrams ir moterims, tarnaujantiems šiame laive“.

P. Shanahanas nurodė paprašęs „ištirti reikalą“ ir pridūrė: „Kariškiams reikia dirbti savo darbą, o jų darbas yra nesivelti į politiką.“

„Turi nesimatyti“

„The Wall Street Journal“ rašė, kad prašymą pateikė vienas pareigūnas, kurį instruktavo Baltieji rūmai ir Japonijoje esantis 7-asis laivynas.

Pasak laikraščio, tas karinio jūrų laivyno karininkas elektroniniame laiške dėl vizito nurodė: „USS John McCain“ turi nesimatyti.“

„Prašom patvirtinti, kad #3 bus patenkintas“, – priduriama laiške, turint omenyje prašymą.

Nurodymas, kaip atrodo, buvo problema, nes laivas po susidūrimo 2017 metais yra remontuojamas JAV karinio jūrų laivyno Jokosukos bazėje Japonijoje ir jį būtų buvę sunku patraukti iki D. Trumpo antradienio vizito.

„USS John McCain“, kuriuo taip pat pagerbiami J. McCaino tėvas ir senelis, pavadinimas buvo uždengtas brezentu, laivo jūreiviams buvo duota laisva diena. Prieš D. Trumpo atvykimą nuėmus brezentą laivą užstojo barža, rašoma straipsnyje. Vis dėlto karinio jūrų laivyno karininkai laikraščiui sakė, jog barža buvo atplukdyta ne tam, kad užstotų pavadinimą.

7-ojo laivyno atstovas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, sakė, jog nuotraukos, kuriose matyti laivo pavadinimą dengiantis brezentas, yra padarytos penktadienį ir kad barža dar šeštadienį buvo patraukta.

„Visi laivai per prezidento vizitą liko normaliose pozicijose“, – sakė vyresnysis kapitono padėjėjas Clay Dossas.

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad „USS John McCain“ jūrininkai nebuvo pakviesti klausytis D. Trumpo kalbos – ne taip kaip kitų JAV karo laivų šioje bazėje įgulos.

Keliems „USS John McCain“ įgulos nariams vis tiek pasirodžius su savo uniformomis, jie nebuvo įleisti.

D. Trumpas nežinojo?

Netrukus po minimų pranešimų D. Trumpas socialiniame tinkle parašė, kad nieko nežinojo.

„Nebuvau informuotas apie jokius su karinio jūrų laivyno laivu „USS John S. McCain“ susijusius dalykus per neseniai įvykusį mano apsilankymą Japonijoje“, – rašė jis.

„Vis dėlto @FLOTUS ir man labai patiko būti su mūsų puikiais kariškiais ir kariškėmis – kokį įspūdingą darbą jie dirba!“ – pridūrė prezidentas, paminėdamas savo žmonos Melanios vardą tviteryje.

D. Trumpo ir rugpjūtį mirusio J. McCaino, kuris per Vietnamo karą buvo paimtas į nelaisvę ir kankintas, politiniai santykiai buvo įtempti.

D. Trumpas, lankęs privačia internetinę karinę mokyklą, bet niekada netarnavęs kariuomenėje, 2015-aisiais šaipėsi iš šio nuosaikaus respublikono karo didvyrio statuso.

J. McCainas, kuris mirė būdamas 81 metų, ištisus dešimtmečius buvo gerbiama JAV politikos figūra ir du kartus siekė prezidento posto. Per 2016 metų rinkimų kampaniją jis atšaukė savo paramą D. Trumpui, o 2017-aisiais Kongrese blokavo D. Trumpo pastangas atšaukti savo pirmtako Baracko Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą.

Prieš savo mirtį nuo smegenų vėžio J. McCainas sakė nenorįs, kad D. Trumpas dalyvautų jo laidotuvėse.

Net po J. McCaino mirties prezidentas neslėpė savo antipatijos senatoriui. „Niekada nebuvau Johno McCaino gerbėjas ir niekada nebūsiu“, – kovo mėnesį sakė D. Trumpas.

„Trumpas yra vaikas, kuris visuomet jaus didelę grėsmę dėl mano tėčio nepaprasto gyvenimo didybės“, – trečiadienį vakare tviteryje parašė J. McCaino duktė Meghan.